SZO objavila listu 12 bakterija koje su postale neuništive

Svjetska zdravstvena organizacija - SZO objavila je listu na kojoj se nalazi 12 bakterija koje predstavljaju najveću prijetnju čovečanstvu, jer su postale otporne na većinu antibiotika.
Objavljeno: 26. 09. 2017 - 21:13 Promjenite veličinu teksta: A A A

S obzirom na to da gube svoju snagu i otpornost, mnoge operacije, poput carskog reza, transplantacije organa, ugradnje veštačkih kukova i zglobova, pa čak i hemoterapija mogle bi da postanu opasne i smrtonosne medicinske intervencije, upozorava SZO.

Jedna od činjenica je i da farmaceutska industrija veoma dugo nije proizvela novi antibiotik, pa je objavljivanje ove liste ujedno i poziv farmaceutima da svoja istraživanja usmere u pravcu borbe protiv rezistencije bakterija na antiobiotike.

Takođe, navode da svih 12 bakterija u sebi imaju ugrađene mehanizme za pronalaženje novih načina za preživljavanje, a dodatna je opasnost što taj genetski materijal mogu prenijeti i na druge bakterije.

Opasne bakterije podijeljene su u tri podgrupe. Tri bakterije proglašene su najopasnijima – Pseudomonas aeruginosa, Enterobacteriaceae i Acinetobacter baumannii.

SZO navodi da je pronalaženje „ubice“ ovih bakterija apsolutni prioritet. Šest ih je na listi visokog prioriteta, a to su Enterococcus faecium, Helicobacter pylori, Salmonela, Campylobacter, zlatni stafilokok i Neisseria gonorrhoeae.

U kategoriji srednjeg prioriteta za pronalazak leka nekoliko je vrsta Shigelle, Haemophilus influenzae i Streptococcus pneumoniae.

Upravo to su bakterije koje bi mogle postati najveći ubice, ako se u relativno kratkom roku ne pronađu novi ljekovi kojima će moći djelotvorno da se liječe infekcije.

Blic/Profimedia

Komentari: 1

Szo

27. 09. 2017 - 12:41

zna da se lijekovi proizvode da odrzavaju, a ne da lijece!
Novi komentar