Zadnje upozorenje EU društvenim mrežama

Evropska unija uputila je danas posljednje upozorenje Fejsbuku, Tviteru i drugim društvenim mrežama, pozivajući ih da očiste svoje platforme od govora mržnje ili će se u suprotnom suočiti sa pravnim posljedicama.

Objavljeno: 28. 09. 2017 - 18:44 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Situacija nije održiva: u više od 28 odsto slučajeva, potrebno je više od nedjelju dana da onlajn platforme skinu ilegalni sadržaj", izjavila je evropska komesarka za digitalno društvo i ekonomiju Marija Gabrijel, a prenosi CNN.

 "Evropska komisija će razmotriti primjenu novih zakona kako bi se izborila sa problemom nedovoljno brze reakcije onlajn platformi", izjavila je ona, dodajući da bi kompanije trebalo da ulažu više u detektovanje govora mržnje.

Evropski regulatori već godinama "pritiskaju" društvene medije da uklone rasističke i nasilne postove sa svojih platformi, a kompanije Facebook, Twitter, Microsoft i Google obećale su u više navrata da će uraditi više po tom pitanju.

Evropska komisija je, međutim, mišljenja da još uvijek ne čine dovoljno, zbog čega bi mogla usvojiti zakon koji će omogućiti Briselu da kazni kompanije koje ne ispune zahtjeve.

Ovaj članak je napisan u okviru projekta "Rastimo zajedno 3 - Informacije o EU putem web portala" koji finansira Evropska unija posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori. Članak ne predstavlja nužno službeni stav Evropske unije.

Komentari: 0

Novi komentar