Pejović na Svjetskom ekonomskom forumu: Politika proširenja važan pokretač

Ministar evropskih poslova Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović, učestvuje na dvodnevnom sastanku grupe Novi lideri za Evropu u Milanu, čija je tema „Preoblikovanje Evrope“, kao i Grupe za evropske politike čiji je cilj priprema dokumenta za budućnost Evrope, a koji će biti predstavljen u januaru u Davosu u Švajcarskoj.

Objavljeno: 29. 09. 2017 - 14:08 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako se navodi u saopštenju, učesnici sastanka, koji je održan u okviru Svjetskog ekonomskog foruma, su razgovarali o najnovijim dešavanjima na evropskoj političkoj sceni, kao i aktuelnom stanju i izazovima u oblasti ekonomije, bezbjednosti i odbrane, migracija i granica, demokratije i upravljanja, te energije i održivosti. U fokusu razgovora je bilo razmatranje modaliteta za razvijanje novog koncepta za Evropu koja je fokusirana na budućnost.

Govoreći o opsežnim reformama koje je Crna Gora sprovela u procesu pristupanja NATO-u i EU, ministar Pejović je naglasio da su one doprinijele jačanju vladavine prava, ekonomskom napretku i snažnju administrativnih kapaciteta.

- Integracijski procesi u slučaju Crne Gore, pokazali su se kao najbolji okvir i put za sazrijevanje crnogorskog društva i najefikasniji mehanizam za uspješno usvajanje evropskih i međunarodnih standarda koji vode unaprjeđenju kvaliteta života. Politika proširenja bila je najvažnija pokretačka snaga koja je snažila jedinstvo EU kroz različite faze njene transformacije tokom istorije i potrebno je da ostane visoko na reformskoj agendi EU. Kao posljedica brojnih kriza, Unija se suočava sa euroskepticizmom i dezintegracijom, i novi koncept Evrope treba temeljiti na saradnji, otvorenosti i efikasnosti - poručio je ministar Pejović.

On je naglasio da se zemlje Zapadnog Balkana, kroz jasnu evropsku perspektivu i nesmanjenu podršku EU i država članica, moraju ohrabriti da nastave sa sprovođenjem ključnih reformi i kreiranjem održivih rješenja. 

Ovaj članak je napisan u okviru projekta "Rastimo zajedno 3 - Informacije o EU putem web portala" koji finansira Evropska unija posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori. Članak ne predstavlja nužno službeni stav Evropske unije.

Komentari: 0

Novi komentar