Marković: Vojvodić nije poštovala i izvršavala odluke Vlade

Premijer Duško Marković kazao je danas u Bijelom Polju kako su predstavnici Vlade u Upravnom odboru Univerziteta pokrenuli inicijativu za smjenu rektorke Radmile Vojvodić jer ona „nije poštovala i izvršavala odluke Vlade u vezi sa Visokom medicinskom školom u Beranama“.
Objavljeno: 29. 09. 2017 - 15:58 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Sva priča i model studiranja na Višoj medicinskoj školi u Beranama nije u duhu onoga što je Vladina odluka. Dakle, sada ostavljamo stvari Upravnom odboru, Senatu, rektoru. Ja nemam problem sa tim - kazao je Marković.

Rektorka Univerziteta Crne Gore kazala je ranije da inicijativa za njeno razrješenje nije iznenađenje, jer je „pritisak koji Vlada već nekoliko mjeseci sprovodi preko Upravnog odbora na UCG, zapravo obračun sa njom“.

- Čudi me da je rektorka uputila meni takvu poruku. Kao što znate, ja takvu poruku nijesam upućivao ni rektorki, ni bilo kome. Lično, veoma poštujem rektorku, ali ovo je državni posao. Kod državnog posla nema pogađanja. U državnom poslu se moraju poštovati nadležnoti i izvršavati odluke - zaključio je Marković.

Novi izbori 2020. godine

Komentarišući jučerašnju sastanak građanske opozicije i poruku da je sada lopta u njegovom dvorištu jer očekuju datum izbora, Marković je naveo kako u tome nema ništa novo.

- To još jedno razočaranje koje dolazi iz opozicije. Dio građanske opozicije, kako sebe nazivaju, nije se ni morao sastajati da bi poslali onakvu poruku. Jer te poruke govore i kolektivno i pojedinačno. Jasno se potvrđuje da iskazuju neodgovornost i nezrelost prema svojoj državi, institucijama i novcu koji su dobili poslanici, na osnovu poslaničkog mandata, na izborima koje osporavaju - kazao je premijer.

Nedosljednost i nepoštovanje opozicije, kako je dodao, sada odnosi i na međunarodnu zajednicu i relevantne međunarodne faktore koji su priznali rezultate parlamentarnih izbora.

Marković je dalje podsjetio da su rezultate okotobarskih izbora priznali OEBS/ODIRH, Savjet Evrope, članice Evropske unije i druge zemlje međunarodne zajednice.

- Te zemlje i te organizacije su pozvale opoziciju u parlament, u institucije, da prekinu bojkot i započenu razgovore sa vlašću oko političke situacije. Kao zamjenik predsjednika Demokratske partije socijalista im kažem da ih već u ponedjeljak DPS čeka u parlamentu da razgovaramo o ispunjavanju preporuka OEBS-a/ODIRH-a u smislu ispunjavanja preporuka za unapređenje izbornog zakonodavstva.

Ako opozicija i dalje ostaje pri zahtjevu da je datum novih izbora uslov za trenutak kada treba da se vidimo za stolom u parlamentu, onda želim da ih obavijestim da je datum novih izbora oktobar 2020. godine - naveo je Marković.

Na pitanje da li smatra da lider DPS-a, Milo Đukanović, treba da bude predsjednički kandidat te partije, saglasan je da „kao lider ima nesporni i najači autoritet u stranci“.

- DPS je stranka koja funkcioniše po Statutu. Procedura utvrđivanja kandidata za predsjedničke izbore je tek u toku. Mi to radimo na ozbiljan i odgovoran način i sačakajte mjesec, mjesec i po i DPS će izaći sa svojim kandidatom – najavio je Marković.

Komentari: 22

ocemo

29. 09. 2017 - 16:21

rektorku u Berane !
Tesla

29. 09. 2017 - 16:36

Kratko i jasno.Nema se sta dodati jer je ova prica odavno ispricana.Sto se tice rektorke - zna se zakon a i pravila.Ko ih ne postuje ima da odgovara. Pa ni meni nije dozvoljeno na poslu da radim sta hocu, i sta je tu sad cudno?
cudila se aman ja

29. 09. 2017 - 16:56

Ona je valjda umislila da je autonomna oblast SAO Berane .
Jedna partija

29. 09. 2017 - 17:02

Nas Premijer Markovic treba da uvede jednopartijski sisem i da se ponasa kao zadnji bastion jednoumlja u Evropi.
kao bela lala

29. 09. 2017 - 17:21

E da ovaj Markovic jos ima odrijesene ruke ucerao bi on vas raspustene sve u red . No ne smije grdan mora za sve da pita Mila . On mu suflira iz susjedne prostorije kao u teatru.
Zagor

29. 09. 2017 - 17:25

Koji god sistem samo ne cetncki i srpski.
Ilija

29. 09. 2017 - 23:25

Meni se čini da je tebi šerijat na srcu!
u srcu

30. 09. 2017 - 00:05

i dusi
milica

29. 09. 2017 - 17:16

Što se tiče izbora to ste u pravu.Biće 2020.Ali na ovakav način se obračunati sa rektorkom više je nego razočarenje.Ovaj put je sujeta pojela razum.Biti na istom zadatku ne znači slijepo slušati, nego mudro pregovarati.Podrška za gospođu Vojvodić.
MAKI80

29. 09. 2017 - 17:21

Dali je univerzitet autonoman ili je podredjen Vladi? Kao neko pobocno ministarstvo, na pr. Sjetite se ( nije davno bilo) sta su Sloba i Seselj ( dok su u ljubavi bili) onom reformom napravili bili od beogradskog univerziteta, a od koje se ni dan -danas nije oporavio. Zalosno je sto kod nas nema onaj minimum senzibiliteta da pokusa se preduprijediti skoro identicno nepocinstvo.
autonomija

29. 09. 2017 - 19:15

Ne moze se biti autonoman od nekoga ko te finansira . Sta se uvatila la Berane ..... je Berane ?
za "autonomiju" - MAKI

29. 09. 2017 - 20:08

Možda si ti ipak u pravu. Prateći ovo o čemu debatujemo, a paralelno prateći i onaj famozni sudski proces (sada za "terorizam" - nema više "državni udar"),neprestance mi pred oči iskaču oni stihovi Viktora Igoa iz "Bogorodične crkve u Parizu" (a radnja se tamo dešava prije par vjekova) : "Žalosno je i to bilo / Kad je jadno pravosuđe / Primajući novce tuđe / Kuću svoju zapalilo". Koliko smo mi danas u suštini daleko?
Penz. Prof.

29. 09. 2017 - 18:29

Autonomija univ. Je moguca u demokratskim uslovima. Nju ne mogu sprovoditi pyobe pune sebe, zeljne dokazivanja u upravljanju i reformama. Rektorka se izolovala sa izabranom ekipom. Kad su se posvadjali oko nepotrtebne stari /berane/ izbila na na povrsinu njihova tvrdoglavost i greske, cak i u izboru ekipe. Lose po ucg i cg.
lolo

29. 09. 2017 - 18:58

Ne svidja mi se ni malo ovakav nacin obracuna sa rektorkom univerziteta. Brutalno pokazivanje moci zbog skole koja je cisto politicki ustupak ne moze bit dobro, niti akademski. Ako pokaze ovakvu zustrost prema svima koji ne sprovode politiku vlade pa da mu se i oprosti.
pravda

29. 09. 2017 - 19:56

AUTONOMIJA UNIVERZITETA JE NEOPHODNA DA BI DRUŠTVO I DRŽAVA NAPREDOVALA I SPREMALA MLADE LJUDE NE ZA PROŠLA VREMENA VEĆ ZA BUDUĆE VRIJEME KOJE DOLAZI I GDJE TREBA DA BUDU VODEĆA I POKRETAČKA SNAGA JEDNE DRŽAVE. U VLADI SE NALAZE LJUDI PARTISKE PODOBNOSTI PO ZNANJU ŠKOLOVANI U PROŠLIM VREMENIMA OPTEREĆENI OPSTANKOM NA VLASTI I PARTIJI I NIJESU U STANJU DA ODREĐUJU PROGRAME UNIVERZITETA. DA LI JE REKTORKA U PRAVU ILI NE TEŠKOJE REĆI, ALI JA BIH VIŠE VOLIO DA VIŠA MEDICINSKA ŠKOLA ŠKOLUJE KADROVE U VELIKOM MEDICINSKOM CENTRU NEGO U REGIONALNOJ BOLNICI, KOJI IM PRUŽA VEĆE MOGUČNOSTI ZA STICANJE KVALITETNOG ZNANJA!
mane

29. 09. 2017 - 22:09

Nema nikakve veze to sa VMŠ u Beranama jer je Vojvodićka htjela da pokaže da veća od svakoga i da joj nema ravnoga jer pare ne muče nego buče
mane, šta će biti...

30. 09. 2017 - 14:28

.....sada sa gospodinom mužem? Hoće li on pretrpjeti neku štetu u svoj ovoj halabuci? Čudo bi bilo da prođe glatko - to se kod nas do sada nije događalo.A to čudo se jednom desilo u Staljinovom SSSR-u. Dok je Molotov bio kod Kobe ministar spoljnih poslova njegova mila i draga ženica je uhapšena, osuđena i poslata u sibirski konc-lager na izdržavanje robije. A Molotov - ništa, Staljin - ništa, pojeo vuk magarca,život teče dalje (čak i onda kada ga nema). veliki getsbi.
Grande

29. 09. 2017 - 22:52

Kako se polako dogadja inkubacija dogadjaja koja ce dovesti do promjene u CG.Ovo ce brzo biti inkorporirano u svijesti vecine gragjana CG.
Darko

30. 09. 2017 - 01:31

Ostavljaju Upravnom odboru, a prethodno su instalirali glasacku masineriju...
Pg23

30. 09. 2017 - 01:35

Sta da ocekuje obican covjek ako mu se stavi ova ekipa... kad ovako eliminisu do juce glavne propagandiste i partijske mocnike...Dzaba sto je i laiku jasno da Berane i skola s tim nemaju nikakve veze, dzaba sto je i slijepome jasno da je Univerzitet umro ako ostaje na Bjelici da se o njemu pita...
Bobo

01. 10. 2017 - 06:12

Studenti su prvi pročitali rektorku i njene satelite svaka im čast
Mirsad

01. 10. 2017 - 06:12

Farsična i ostrašćeno nekontrolisana osoba ne može biti rektor ma ne može takva biti ni spremačica
Novi komentar