ŠUKOVIĆ: U pamet se Katalonci, Ćipur je dokaz da država nije garancija

Jučerašnje nasilje u Kataloniji krvavi je dokaz da koncept vladavine prava i ljudskih sloboda mora na doradu. Pokazalo se da slobodan pojedinac, na kojem počiva zapadna demokratija, može da računa isključivo na golem ćutek, ako je Katalonac koji svojim pravom glasa dovodi u pitanje ustavnu normu o teritorijalnoj cjelovitosti Španije!
Objavljeno: 02. 10. 2017 - 11:29 Promjenite veličinu teksta: A A A

Sva administracija u Briselu stala je iza Rahoja i interpretacije da je nepromjenjivost španskih granica važnija od prava gotovo osam miliona građana Katalonije da odluče žele li da ostanu u državi koja ne poštuje njihovo dostojanstvo. Savremena zapadna demokratija zaista zna da bude iritantna i karikaturalna. Za blijedog, bivšeg britanskog premijera Kamerona psovka u medijima i na društvenim mrežama je - demokratija! Ali pravo glasa na referendumu o nezavisnosti, za Junkera i lidere država EU – nije!

Ovo je, inače, brutalan odgovor na dilemu: prvo demokratija, pa država ili obrnuto(?), kojom su, sjetite se, bili (spolja?) inficirani neki krugovi suverenista, uoči našeg referenduma.

U principu, država je najbolji instrument kojim neki narod uređuje svoj način života. Zato je razumljiv entuzijazam Škota, Kurda ili Katalonaca da od zemlje na kojoj žive stvore državu. Uostalom, crnogorsko iskustvo te vrste svježe je i tih se čuvstava moramo sjećati.

No, Crna Gora bi, za Katalonce i ostale pomenute narode, mogla biti inspiracija još jednog korisnog nauka: nezavisna država, sama po sebi, nije nikakav garant slobode, emancipacije i prosperiteta državotvorne nacije. Primjera je obilje, a evo posljednjega.

Svještenstvu i vjernicima Crnogorske pravoslavne crkve policija je zabranila da uđu u crkvu na Ćipuru i održe službu. U toj crkvi počivaju gospodar Ivan Crnojević, kralj Nikola, kraljica Milena i njihove šćeri Ksenija i Vjera.

Policija, da ne bude zabune, nije bila na ekvidistanci između pristalica dvije crkve, nego, de facto, garant dominacije u Crnoj Gori neregistrovane Srpske pravoslavne crkve. Čije je svještenstvo sa vjernicima uredno ušlo u crkvu na Ćipuru i obavilo obred.

U nezavisnoj Crnoj Gori, Crnogorska pravoslavna crkva moderna je pepeljuga. Takav njen status posljedica je kolopleta, uglavnom, političkih okolnosti.

Nekadašnje suverenističke stranke danas su ili u kolaboraciji sa velikosrpskim, ili brinu samo o veličini kolača vlasti, ili trguju sa Amfilohijem, ne mareći mnogo za interes države. Sve vlade u nezavisnoj Crnoj Gori uzmicale su pred agresivnošću poglavara SPC, gledajući da ih sukob sa njim ne košta podrške birača. Ne razumijevajući, pritom, kakve posljedice po državu i društvo ima prećutno dopuštanje da Amfilohijeva srednjovjekovna politička platforma postane ideologija opozicije.

U nekim nekad suverenističkim glasilima CPC je žigosana kao ekspozitura vlasti. Javno izrugivanje sa slabostima Crnogorske crkve bio je svojevrstan katalizator konvertitstva tih medijskih kuća. Pepelom su posipali svoju režimsku prošlost i pokazivali lojalnost novim partnerima, od kojih su mnogi bili, zapravo, politička krila SPC.

Tako smo došli do apsurdne situacije da mrtav kralj Nikola padne u ruke ideoloških nasljednika onih koji su ga proglasili za izdajnika, stavili tačku na dinastiju kojoj je pripadao i državu kojom je upravljao. Dakako, i na crkvu te države. Neko lucidno primijeti - da je ostao u San Remu, kralju i gospodaru Nikoli Prvome Crnogorci bi se mogli pokloniti. Ovako, hvala svim vladama Crne Gore i jednom i jedinom Predsjedniku države – mogu, ali kroz kordon policije.

Što nije realno. Jer, za proboj kordona potrebne su, što bi rekao Staljin glede Vatikana, divizije kojih nema. Ili vlast sa osjećajem za nacionalni ponos – koje nema!

Darko Šuković

Antena M

Komentari: 42

cetinje10

02. 10. 2017 - 11:37

Zali boze,brojcano manjeg naroda,sa tako velikom i casnom istorijom,prosloscu uopste,,narodom koji je ondasnja Evropa opjevala i slavu njegovu pronijala pisanim tragom,djelima toj Evropi,a da nema osnovna ljudska i vjerska prava u svoj zemlji,,nije poznato u danasnjoj modernoj civilizaciji,,
MNE

02. 10. 2017 - 11:42

"Ne razumijevajući, pritom, kakve posljedice po državu i društvo ima prećutno dopuštanje da Amfilohijeva srednjovjekovna politička platforma postane ideologija opozicije."???? Valjda i vlasti, Šukoviću.
Glede Šukovića

02. 10. 2017 - 14:40

Nemoj mu vlast dirati MNE, sve možeš ali Dps i njenog šefa ne diraj, jer oni ni za promil nijesu krivi za postojeće stanje. Tako to vide Šuković i njemu slčni, koji se prepoznaju po tome što su najgrlatiji. Zato smo ovđe đe smo.
danilo s.

02. 10. 2017 - 18:28

Valjda je i Amfilohije kriv sto su njegove falange sprijecile vjernike CPC da udju u crkvu? Naravno, da je vlast pogrijesila sto je stitila siledzije iz SPC, ali glavni kriviac je poznat svima , samo ne vama, izgleda?
Jeftin si ti demagog

02. 10. 2017 - 18:58

O krivici Amfilohija i njegovih znaju i vrapci na grani. O krivici vlasti ne znaju Šuković i njemu slični, među kojima si i ti. Zabiju glavu u pijesak "da ne vide"
danilo s.

03. 10. 2017 - 09:05

O krivici vlasti sam pisao opsirno u komentaru na originalni tekst o incidentu pred crkvom. Ima jedan saljiva prica koju nijesam citirao a koja objasnjava sustinu mojega komentara: Koji vi, ocito, nijeste dobro razumjeli? Nasrudin hodza se vratio kuci sa zenom i nadje da je pokraden. Zena mu rece da je kriv sto nije zakljucao vrata, susjed, sto nije dobro zatvorio prozor, drugi komsija, zasto nije osigurao kucu od kradje, itd. Na kraju, Nasrudin zavapi:"Aman ljudi, valjda postoji jos neko kojega mozete da okrivljujete ?" Koga? graknuse u jednam glas svi prisutni. "Pa recimo - lopove"! Tako, bez obzira sto su vlasti takodje odgovorne, valjda je najvise kriv za sve ove probleme - Amfilohije (SPC)? Uzgred, hvala na komplimentu.
danilo s.

03. 10. 2017 - 09:05

O krivici vlasti sam pisao opsirno u komentaru na originalni tekst o incidentu pred crkvom. Ima jedan saljiva prica koju nijesam citirao a koja objasnjava sustinu mojega komentara: Koji vi, ocito, nijeste dobro razumjeli? Nasrudin hodza se vratio kuci sa zenom i nadje da je pokraden. Zena mu rece da je kriv sto nije zakljucao vrata, susjed, sto nije dobro zatvorio prozor, drugi komsija, zasto nije osigurao kucu od kradje, itd. Na kraju, Nasrudin zavapi:"Aman ljudi, valjda postoji jos neko kojega mozete da okrivljujete ?" Koga? graknuse u jednam glas svi prisutni. "Pa recimo - lopove"! Tako, bez obzira sto su vlasti takodje odgovorne, valjda je najvise kriv za sve ove probleme - Amfilohije (SPC)? Uzgred, hvala na komplimentu.
Glede Šukovića - da dodam

03. 10. 2017 - 14:16

Katalonci = Crnogorci - za Šukovića - nebeski ideal!!! Neupitno! Nikada se nijesam pitao zašto je Šuletov ideal u fudbalu uvijek bio Barselona (prenaglašeno potenciranje - Barsa mu je milija od rođene majke) - znao sam , bilo mi je jasno! Šule mora u depresiju - novog referendanja b i t i - n e ć e !!! Žao mi je, ali moram biti ciničan!
Ljubo

02. 10. 2017 - 11:44

Darko,aferim.
Crmničanin...

02. 10. 2017 - 12:46

... Eto tako..! neka si im reka, da se ima kome...
Crmničanin...

02. 10. 2017 - 12:47

... Eto tako..! neka si im reka, da se ima kome...
Pitanje za kviska!

02. 10. 2017 - 11:58

Da li je moracki Dukljanin naučio ''Oce nas''?
mne

02. 10. 2017 - 11:58

Vlast anticrnogorska,u slucaju gubittka Vlasti (ostavljaju Crnogorcima nemire.Ovo namjerno radi,zna da ce Crnogorci podic ustansk ako na vlast dođu cetnici?
Ja sam juce,

02. 10. 2017 - 12:05

rekao nije mo potreban ovi Sukovic da pojasnjava vec vidjeno da EU I Amerika stoji iza BRUTALNOSTI CATALONSKE POLICIJE tojes SPANSKE VLASI a BATINASI su sigurno KATALONCI.
Abu khabir muavija

02. 10. 2017 - 12:10

Bravo Darko.Izgleda da ćemo se pretvoriti u lelekače i molioce vlasti.Ili nas nema ili ne valjamo,ne bih baš da sudim,ali nas Crnogorce,naše naslijeđe i crkvu niko od državnih velikocrnogoraca i blago nama što ih imamo veličina ne jebe niko ni 2%.Ja nemam bitne zasluge za "Crnogorstvo" i crnogorac sam jednostavno što to jesam.Ne kandidujem se za perjanicu ni vojvodu,ali mi je i pun milokliz ovih nabijeđenih prvoboraca koji su nas maltene napravili. I sad ako im uzmeš pinku ili funkciju možemo se ambisati oni će da ćute i mudriče dokle ne padnemo na koljena pred njih.E pa veća je Crna Gora i njeno kulturno istorijsko naslijeđe od svih nas pojedinačno i zajedno i bogami se pitam da li smo zaslužili da se kitimo time.
Izvanredan komentar!

02. 10. 2017 - 19:59

Slazem se sto posto, a narocito da NISMO zasluzili da se kitimo time jer smo umjesto gorskih vukova sto su nam stari bili, sto napisa jedan juce, postali MISEVI.
;:(

02. 10. 2017 - 12:27

Dje si Katalonac iz Bijelog Polja? Mediteranac pravi, porka madona ene...
Polako

02. 10. 2017 - 13:11

Biće i divizija i vlasti, rastu još uvijek ali pamte sve.
strva im se ne znalo

02. 10. 2017 - 13:16

A kako su nase graqnice mijenjali svim dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima pa cak i uranijumskom i kasetnom municijom ?
Zoran V. Raičević

02. 10. 2017 - 13:58

Poštovani, Treba pomenuti i slučaj Kvebeka đe mali broj presudi da ostane Kanada. Andoru đe Francuska od pamtivijeka odlučuje ko će biti na čeku ove male države i naroda. Švedsku koji ne uspješe na skorom Referendumu da izglasaju nezavisnost. Inače, nakon I Svjetskog Rata Šveđaninsu imali samo jedan izbor: Kanada ili smrt. Izabrali su Kanadu i spasili se! Ali, o tom potom... Danas nije ništa garancija. Sve zavisi od nas. Forma ne čini suštinu. Ili, ne leti soko mesom, nego perjem!
Zoran V. Raičević

02. 10. 2017 - 14:33

Škotska - đe ne uspješe na skorom Referendumu da izglasaju nezavisnost. Inače, nakon I Svjetskog Rata Škotlanđani imali samo jedan izbor: Kanada ili smrt. Izabrali su Kanadu i spasili se
Kapetan

02. 10. 2017 - 14:11

"Nekadašnje suverenističke stranke danas su ili u kolaboraciji sa velikosrpskim, ili brinu samo o veličini kolača vlasti, ili trguju sa Amfilohijem, ne mareći mnogo za interes države. Sve vlade u nezavisnoj Crnoj Gori uzmicale su pred agresivnošću poglavara SPC" Darko ne reče ko je to u kolaboraciji sa SPC i ko je formirao sve vlade u nezavisnoj CG, ko Darko, reci više čoče, dako pretekneš
Plovićeš ti kapetane

02. 10. 2017 - 14:46

morima i morima ali to od Šukovića dočekati nećeš.
Nesho70

02. 10. 2017 - 14:25

Ne odlučuje volja naroda ko će imati državu, nego trenutni interes velikih sila. Mi smo imali sreće 2006, da se volja naroda poklopila sa voljom velikih sila. Isto tako 1918 godine je bilo potpuno drugačije. Velike sile su htjele drugačije i tada smo izgubili državu.
Goran

02. 10. 2017 - 14:33

Volja kog naroda? Kupljenog? Ucijenjenog? Muslimana? Albanaca? Roma kojima su naštampavane lične karte uoči referenduma?
Kenjkanje veljesrbaljsko

02. 10. 2017 - 22:07

Ajde nebeski na laprdaj, Drazine ti masne brade.
hit00

03. 10. 2017 - 17:36

Po cemu je Gorane CG samo tvoja a ne i njihova kad im je cukun djed ka i tvoj sljega u CG.Mislis li da vece pravo imaju tvoji doslje iz republike sumske i posrbice dje Spadas i ti ,da sljegnu i prave nebesku drzavu ,krvavije ruku potpomognutu Ristom kojeg se i Bog srami i koga bi se i ti da imas obraza sramio za navijek
Ratko

02. 10. 2017 - 17:23

Hvala gosp. Šuković, da se nađe jedan koji će nešto progovoriti. Nema Dukljanske akademije, Pen centar, Crnogorska matica i slični koji su nastali od ove priče, ostarali treba ih mijenjati... ako Vlasti dozvole.
danilo s.

02. 10. 2017 - 18:48

Svako tumaci cinjenice prema licnim predrasudama. Zato cemo se tesko sloziti - cak ni oko oko ociglednih stvari. Da bi se neko odrekao svojih pogresnih stavova potrebna je odredjena "otvorenost uma" (open mindedness) - i intelektualno postenje. Nazalost to postaje rijetkost u CG? Ali, neke cinjenice prosto bodu oci. U ovom slucaju, kristalno je jasno da CPC ne moze opstati - kao NVO? Drzava mora da stane iza CPC - ako zeli takvu Crnogorsku Pravoslavnu Crkvu? Ako ne zeli, neka se pripremi - ne samo za primopredaju vlasti - vec i drzave? Jer osnovni cilj SPC je rusenje vlasti i drzave CG. Ako vlasti misle da ce cutanjem i neobjasnjivom popustljivoscu prema Amfilohiju, odrzati status quo - ljuto se varaju. Nazalost, cini se da nemaju dovoljno politicke volje da zavrse posao oko novog Zakona o vjerskim zajednicama? Sve drugo je prica koja nece nama nista pomoci - ali zato hoce SPC - koja se hrani nasim slabostima. I za koju radi vrijeme. Jer, ako je Bog spor, Amfilohije nije. On ne ceka.
Mirko Bgd.

02. 10. 2017 - 19:04

Bravo za tekst,ovome se nema šta dodati!
Adminu

02. 10. 2017 - 20:02

Opet ne objavljuješ moj tekst, sljedeće sadržine: "Podvala "Nekadašnje suverenističke stranke danas su ili u kolaboraciji sa velikosrpskim, ili brinu samo o veličini kolača vlasti, ili trguju sa Amfilohijem, ne mareći mnogo za interes države." Konstatacija podla i licemjerna, jer je Šukoviću poznato da su sa Amfilohijem u kolaboraciji vladajuće strukture od njegovog dolaska na tron Svetog Petra, do današnjeg dana. Šukoviću je takođe poznato da je naša čuvena Vlada donijela odluku kojom Narodni muzej upravlja Crkvom na Ćipuru, ali nijesu imali mu.., ili nijesu htjeli da je preuzmu. I sad ta ista Vlada zabranjuje CPC da kroči u nju i pokloni se svojem svecu Ivanu Crnojeviću, dok SPC likuje i šepuri se po njoj. I Šuković kod ovakvog stanja stvari, oće da svali krivicu na suverenističke stranke i proglasi ih kolaboracionistima. Mizerno i providno za onog ko ima mozga i dostojanstva." Zašto te "boli" ova istina? Stisni petlju mrčo!
Šteta što te "norme.."

02. 10. 2017 - 20:09

...nije imala Srbija.1999-e bi danas bila u cijelo?...A Crnoj Gori nebi se "tresle prtenjače"-na koju"će bandu Velika i Čakor"? Moj dobri Šukoviću-iz Vranješke doline...? Koliko uzbrdica-toliko i nizbrdica..od Vranješke doline do Pod Goricu ,i nazad u dolinu Vranješku..?
Realan

03. 10. 2017 - 12:52

.Znam hiljade ljudi koji vole Mila i glasaju DPS ali kad im napadneš Amfilohija NAPROSTO POLUDE.To je fenomen kakvog nema niđe.Mila i Amfilohija samo ne diraj a sve ostalo možeš i da gaziš.Kad ih pitam kako oni mogu zajedno, oni odgovaraju SMJEŠKOM da je nemam pojma o politici.U Andrijevici su svi za Amfilohija(OSIM DVIJE PORODICE!!!!), svi SU i za DPS i Mila...TO JE NEOBJAŠNJIVO , NEVJEROVATNO, NESHVATLJIVO.
Realan, budi malo realniji

03. 10. 2017 - 17:46

Sve je lako shvatljivo. Ti ljudi tamo, iskonski pravoslavci SPC prihvataju kao istinsku i pravu crkvu, a onu drugu smatraju lopovskom druzinom projektovanom kao transmisiju da prononsirani lopovi preko nje se docepaju materijalnih dobara u posjedu SPC. Sto se tice glasanja za Mila i DPS, to je jos jasnije. Jedino oni obezbedjuju puko prezivljavanje bar polovici populacije CG redovnim filovanjem penzija i plata. Nije nesto, ali je redovno, bar za lhljeb ima. I zato malo im velika hvala. Moram im priznati iako ih ne glasam. Vidjeces Boga svoga kada ih neko drugi zamijeni. Dakle, nema misterije. petar aleksic
Realan, budi malo realniji

03. 10. 2017 - 17:46

Sve je lako shvatljivo. Ti ljudi tamo, iskonski pravoslavci SPC prihvataju kao istinsku i pravu crkvu, a onu drugu smatraju lopovskom druzinom projektovanom kao transmisiju da prononsirani lopovi preko nje se docepaju materijalnih dobara u posjedu SPC. Sto se tice glasanja za Mila i DPS, to je jos jasnije. Jedino oni obezbedjuju puko prezivljavanje bar polovici populacije CG redovnim filovanjem penzija i plata. Nije nesto, ali je redovno, bar za lhljeb ima. I zato malo im velika hvala. Moram im priznati iako ih ne glasam. Vidjeces Boga svoga kada ih neko drugi zamijeni. Dakle, nema misterije. petar aleksic
danilo s.

04. 10. 2017 - 11:19

"iskonski pravoslavci " - Objanite nam, Petre, sto vam ovo znaci? Ima li po vama i "neiskonskih pravoslavaca"? I u cemu je razlika? SPC (posebno u CG) nije, ni po jednom objektivnom crkvenom kriterijumu, "pravoslavna Crkva" - jer se zasniva na "etnofiletizmu" (rasizmu) i na svetosavlju - po kojemu Sv. Sava ispade veci cudotvrorac (i "hriscanin") od samog Isusa Hrista?
petar aleksić - za danila

04. 10. 2017 - 20:24

Ima, kako da nema, tih "neiskonskih pravoslavaca". I to mnogo nažalost. Ko su oni? To je ova novopečena, novokomponovana fela "vjernika", koji se i ne znaju prekrstiti, bukvalno ne znaju - a da o drugom nečem iz materije da ne pričamo. To su pseudo-pravoslavci, kripto-pravoslavci, ili ne znam kako da ih još nazovem. To je ta boranija koja još drži partijske knjižice pod krevetom.Nekada kada bi pitao takvog lika koje je nacionalnosti ( ili narodnosti - svejedno) skoro bi taj uvijek odgovorio: "Ja sam Srbin - da prostiš"!!!! Eto, zato te treba strogo odvojiti, biti pažljiv i obazriv - jer to je laka i kvarna roba. Oni imaju malu upotrebnu vrijednost - uglavnom su za jednokratnu upotrebu (koriste ih u dnevnoj politici uglavnom), njima obrišu onu stvar pa začepe nos. Nikada tamjana primirisali nisu.
Мирослав Ђукић

04. 10. 2017 - 12:46

Ја, да сам нешто у америчкој администрацији, бирао бих Дарка Шуковића на највишу позицију у америчким пропагандним државним медијима( нпр. РСЕ)! Он је прави човек задатка, а ево и зашто: Дарко у тексту нагрди ЕУ, исплака се за Мирашем, присети се својих најдубљих емоција које је чувстовао оног давног маја 2006. године, оплете момачки по Српској православној цркви, наружи владајућу странку што, наводно, шурује са СПЦ (саклони ме, Боже, од такве подршке!), помену Николу, Милену и шћери им, окрену лево, обрну десно...Све тако ситно плетеи везе око Ћипура, као киша око Крагујевца, а само зато да не помене оно главно, једно битно и једино смислено: КОСОВО!
Nn

04. 10. 2017 - 17:59

Ne mislim da je poređenje Katalonija - Crna Gora najtačnije. Jer, odnos Španija Katalonija je različit od odnosa Srbija - Crna Gora, u vrijeme referenduma.. U ustavu je Crna Gora imala opciju za referendum. Katalonija nije. Stvaranje države po nacionalnosti je opasan presedan, naročito za Balkan. Sjutra bi to značilo da, npr. Malesija i Tuzi održe referendum jer je tu albansko stanovništvo. I izglasaju 90 posto i šta onda? Ili Na sjeveru neki regioni u kojima ima judi koji se ne osjećaju kao Crnogorci. Pravnički gledano, to se isto desilo na Kosovu. I s toga ga Španija ne priznaje, niti će.
Ukradose ga

07. 10. 2017 - 14:11

Da li tendenciozno ili ne, tek Zapad mnogo drzi do vladavine ZAKONA, bili dobri ili losi. Katalunja nema zakonsku podlogu za ostvarenje nezavisnosti, te je nece dobit, sem za slucaj da poslije referenduma spanska vlada zavede diktaturu u Katalunju, kao sto ucinje Srbija na Kosovo. Dakle, potrebno je najprije izboksovat zakone koji omogucuju secesiju. Kosovo je zaostali Istok i mogu ga tretirat kako zele, ali popustanje Katalunji unijelo bi haos s nepredvidivijem posljedicama. Sto se nase drzave tice, ona vise nije nasa , uzurpirali su je iz vrhuske DPSa i uz njezinu pomoc iz vrhuske cg mafije, ako danas tu ima razlike. Nije odje rijec o ponosu rezima, vec o njegovome anticrnogorskome karakteru, sa svijem mogucijem znacenjima.
"brko"

10. 10. 2017 - 17:00

Ne treba mnogo " lucidnosti" pa primijetiti da drzavom i njenom imovinom upravlja Vlada Crne Gore, da je njena prva violina član vrha Dps-a i bio i ostao decenijama i onda kada je na Rumiju slecelo strašilo a Crkva na Čipuru isto tako bila vlasništvo države kao i njena policija i to ona ista koja je rasćeralala Crnogorce sa Beške...Druže Darko, znamo i konačno mi za " jadac" i izazivanje podjela od strane Dps-a u funkciji besomucne otimacine pa tako " [email protected] i znamo da iza sukoba na Ćiouru stoje oni isti i to iza obije Crkve...sa jednom grade za trziste i obrcu milione a drugu dozirano izdrzavaju na konzervama..sad je pitanje ko sa kim kolaborira pa vidji i svoju izgleda nesvjesnu ulogu u saradnji sa Amfijevim pokroviteljima..
tradicionalno dobro

24. 10. 2017 - 19:32

Nikad necu razumjeti kako jedan novinar koji svakodnevno slusa razlicite i brojne ljudske nedace u svojoj radio emisiji, uvijek, ali bas uvijek u istoj toj emisiji na pitanje "kako ste" kaze "tradicionalno dobro". Koliko je to egocentrican i samodopadljiv odgovor. Pa nema dalje...
Novi komentar