Smjena rektorke i ostavka ministra: Igra moći u kojoj vodi premijer

Prvi put u istoriji Crne Gore smijenjen je rektor Univerziteta. Upravni odbor smijenio je rektorku Radmilu Vojvodić, nakon što smo mjesecima slušali optužbe na relaciji premijer – rektorka oko sjedišta Visoke medicinske škole.
Objavljeno: 05. 10. 2017 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Istog dana, rektorki bliski ministar kulture Janko Ljumović podnio je ostavku. Upućeni kažu da mu je jasno bilo predočeno da će biti smijenjen, jer je kao profesor Univerziteta bio među onima koji su javno podržali rektorku. Takvo ponašanje koje se definiše kao “nesprovođenje politike vlade” u ovom trenutku premijer ne toleriše.

I, sada već bivša retorka Radmila Vojvodić, smijenjena je, čuli smo zvanično objašnjenje, jer nije sprovodila vladinu politiku. Na to je odgovorila – po kojem je to zakonu ili drugoj normi rektor dužan da iskazuje isključivo pozitivan odnos prema politici Vlade? Sukob je, makar za javnost, počeo oko toga gdje treba da bude sjedište VMŠ –  premijer je zarad ravnomjernog razvoja sjevera, nakon što im je postalo jasno da su sve političke stranke u Beranama na istom fonu, insistirao da škola tamo i ostane, rektorka da se po svaku cijenu mora preseliti u Podgoricu. Na kraju smo dobili kompromismo rješenje po džepu građana – studenti par dana uče u Beranama, par u Podgorici, a boravak im plaća Vlada.

2407markovic

Razlozi smjena: No, to je druga, izgleda manje važna priča. Vlade, čak i kada za to imaju ovlašćenja, u svijetu rijetko smjenjuju rektore Univerziteta. U regionu je poznat slučaj od prije dvadeset i više godina kada je smijenjen tadašnji rektor Univerziteta u Beogradu, jer nije želio da guši studentsku pobunu za vrijeme Miloševića. Da li je onda VMŠ zaista stvarni razlog smjene Vojvodić ili se nešto drugo iza brda valja?

Bivša rektorka je nakon smjene izjavila da se radi o političkom nasilju, ali i da se ne radi o nikakvom ličnom sukobu između nje i premijera Duška Markovića.

“Ovdje je riječ o političkom nasilju, o nepoštovanju nadležnosti jedne institucije čiji je Vlada osnivač”, rekla je ona, te najavila i tužbu sudu.

Ima i onih koji u svemu ovome vide lični/politički sukob, odnosno igru moći u kojoj za sada vodi premijer Marković. Radmila Vojvodić je bliska šefu DPS-a Milu Đukanoviću, jedna je od najmoćnjih žena u novijoj istoriji Crne Gore i na nju nije “lako udariti”. Đukanović se do sada nije oglašavao, a u dijelu javnosti se postavlja pitanje: da li je - i ako nije, zašto nije - pokušao da izgladi situaciju.

Oni koji ne vole bivšu rekortku, a takvih na Univerzitetu nije malo, kažu da je dobila što je zaslužila – na krilima politike je došla, na krilima politike otišla. Tokom reforme koju je sprovodila na Univerzitetu mnogima se zamjerila. Odmah nakon imenovanja centralizovala je finansije, što je posebno zaboljelo profesore Ekonomskog fakulteta, osporavala je izbore dekana, iako su imali podršku matičnih fakulteta (dekana PMF-a Šćepanovića), otpuštala profesore, jer su bez saglasnosti radili na fakultetima u drugim državama, koji su kasnije dobili Univerzitet na sudu.

No, i pored toga, imala je podršku vlade i DPS-a i kada je kao jedini kandidat drugi put izabrana za rektora. I onda se desila VMŠ.

Nespremnost za dijalog: Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević za Portal Analitika kaže da vjeruje da je sličnih primjera mogućih mimoilaženja bilo i ranije između Vlade i rukovodstava UCG, ali je ovdje prevladala nespremnost za konstruktivan i blagovremen dijalog u čijem fokusu je interes studenata, a neki su i precijenili svoje snage, prije svega rektorka.

daliborka

„Ne treba preuveličavati razloge ovog sukoba, kao što se to ovih dana često radi u javnosti niti ih pojednostavljivati kroz objašnjenja o navodnom frakcijskom sukobu unutar DPS-a. Situacija nije tako crno-bijela niti se, po mom uvjerenju, radilo o tako planiranom razvoju događaja ni sa jedne strane, a ponajmanje tu ima ičije borbe za principe“, kazala je ona.

Ona dodaje da je jasna bila intencija Vlade da smjenu Vojvodić izvede brzo, što može biti procesno upitno, ali i da je Vlada dobila podršku i akademske zajednice i studenata, jer ona ima samo trećinu članova UO, a za njenu smjenu je glasalo 12 od 15 članova UO.

Protiv smjene rekorke javno je glas diglo oko 40-tak profesora na Univerzitetu, među kojima i njeni najbliži saradnici sa Fakulteta dramskih umjetnosti. Za Daliborku Uljarević to ukazuje na jasan stav zapošljenih na UCG kako su vidjeli njen rad.

Sa druge strane, valja pomenuti i da se naši profesori nijesu ni do sad proslavili kritičkim promatranjem stvarnosti. Rijetki su bili oni koji su i za vrijeme rata digli glas, a kamoli kad treba reći nešto o politici Vlade i društvenim problemima. Ušuškani i zaštićeni kao bijeli međedi, uglavnom ćute.

Jedan od onih koji je podržao bivšu rektorku je ministar kulture Janko Ljumović, inače njen bliski saradnik.

rektorat

Juče smo saznali da na Vladi nije izdvojio mišljenje kada se glasalo o politici Vlade prema Univerzitetu. U saopštenju za javnost je naveo da je bilo moralno da podnese ostavku, nakon što je potpisao saopštenje u kome je kritikovana politika Vlade. Ima, međutim, i spelulacija da mu je jasno rečeno da će - ako se sam ne povuče - biti smijenjen.

Daliborka Uljarević kaže da nema sumnje da bi Janko Ljumović mogao ostati u Vladi nakon što je potpisao pismo podrške Vojvodić, kritikujući Vladin pristup.

“Vjerujem da je on toga bio svjestan i da je tu odluku donio u uvjerenju da postupa ispravno, pa je stoga i nebitno sada da li mu je bilo zaprijećeno smjenom ili je on bio brži sa podnošenjem ostavke”, kazala je naša sagovornica.

Ona navodi i da njegovu odluku, nezavisno od toga što ko mislio o Vojvodić, poštuje.

Janko Ljumović je pokazao da ima stav i da je spreman da ga javno izrazi onda kada to može najviše da ga košta, kao što je to i bio slučaj, a on nije bio neko ko se nije uključivao sadržajno i kritički i na sjednicama i komisijama Vlade”, kazala je ona.

Nakon smjene Vojvodić i ostavke Ljumovića ostala su upražnjena mjesta rektora i ministra kulture. Vidjećemo hoće li na ta mjesta sjesti kadrovi bliski premijeru Dušku Markoviću. I hoće li to, možda, nešto ipak značiti u političkom rasporedu karata. 

Vesna RAJKOVIĆ NENADIĆ

Foto: Vlada, Univerzitet

 

 

 

Komentari: 24

Wilkins

05. 10. 2017 - 01:48

ZANIMLJIVO. Moćan ovaj, moćan onaj. Kako se samo osjećaju moćno. A moćni su svi zato jer ih je glasač izabrao, a oni podijelili funkcije. Niko ih nije birao da budu MOĆNI već da rade svoj posao. KO OĐE NE RADI SVOJ POSAO vrijeme će pokazati. Možda da preselimo ARHITEKTURU i GRAĐEVINU u Plužine, eto čisto zbog gradnje brana na sjeveru. DA SU BLIŽE.
Brucos

05. 10. 2017 - 06:55

Jado moj, osnujes NVO i odma postanes struvnjak za svaku temu. Tako je i ova Uljarevic svakoj corbi mirodjija.
NVO

05. 10. 2017 - 08:38

U uređenim zemljama NVO rade svoj posao-edukacija građana o konzumiranju građanskih prava! Ovim našim je NVO sektor priprema za političku promocije ili unovčavanje podrške svakome ko plati, bruka.
nisam DPS

05. 10. 2017 - 10:47

I ovo je dokaz koliko nedostaje kulture dijaloga u našoj sredini.Uostalom đe je pogriješila gđa Uljarević,đe se to ne slažete sa njom sem što bi ste joj stavili zabranu da uošte kaže što misli. Jeste, sve je reformaisano i centralizovano manje ili više uspješno, jeste, profesori su zaštićeni kao bijeli međedi, jeste, rektorka je bila prilično nespremna na dijalog. Jeste, bila je jedini kandidat za drugi mandat što je prilično uobičajena praksa (za prvi mandat nije bilo tako). I da, ostavka g. Ljumovića je za poštovanje.Konačno, rektorka je smijenjena primjenom političkog i pravnog nasilja i tu nema dileme!
Neutralan

05. 10. 2017 - 12:30

Tako je I dovedena. Političkim I pravnim nasiljem. Ko se mača lati...
Baranin

05. 10. 2017 - 13:56

O kakvom dijalogu ti pričaš? Kakav dijalog može biti kad Uljarevićka ima podršku svih medija u Crnoj Gori da iznosu svoje političke stavove kao da iza sebe ima političku partiju a ne NVO! U čemu je suština ovolikog prisustva Uljarevićke u medijima, što je to kvalifikuje da bude mirođija u svemu? Pritom iznosi stavove koje iznosi opozicija o svima aspektima u društvu. Neka osnuje partiju pa neka onda pokaže svoju sposobnost argumentacije, a ne da se skriva iza NVO a bavi se politikom. Smiješna je tvoja priča da neko hoće da joj zabrani da misli. Neka misli što hoće ali njeno mišljenje je relevantno kao bilo koga u Crnoj Gori, ali se samo njeno prenoisi u medijima.
Profesori dje ste bili

05. 10. 2017 - 14:25

Uljarevicka ima pristup svakoj televizij?A vladajuca partija nema?Mogli su profesori da kazu sta misle.Zasto nijesu?Zar nije smijesno da na sjednicu senata ne dodje vise od pola profesora.U jednoj drugoj konstelaciji dogadjaja ovo bi bila klasicna izdaja.Sta je moglo da im se desi ako na sjednici glasaju po svojoj savjesti.Da ih Radmila poprijeko pogleda ili Bjelica?Ma ovo je sve vise pase u savkom smislu.
Baranin

05. 10. 2017 - 15:22

De mi reci koju to televizuju kontroliše DPS? I vrane znaju da DPS ne želi da učestvuje na televizijama i emisijamam u kojima će biti, poput preljubnica u arapskom svijetu, kamenovani. Evo sad na youtubeu gledam "Načisto" tv Vijesti i kako voditelj u pitanju izriče 4 teške opužbe na račun DPS-a, a vodi razgovor sa Lekićem??? Je li to normalno? Imamo li mi ijednu televiziju u kojoj se neće praviti klopke za goste iz vlasti? U CG su zaboravili što su činjenice i što je nedozvoljivo svakom uredniku i novinaru da pušta u svojim emisijama, iako smatram DPS odgovornim za mnogo što - šta, iako ne podržavam odluku Vlade u ovom slučaju, jer treniranje strogoće na Vojvodićki, a dozvoljavati da se cijela nacija bez posljedica naziva volovima je krajnje licemjerje. Ako vlast zamišlja da je Univerzitet dužan da bespogovrno izvršava naređenja Vlade onda oni nemaju pojma što je Univerzitet i koje mu je mjesto u društvu.
medo

05. 10. 2017 - 17:01

Kako je to tuzno,jadna vladajuca koalicija,ne mogu nidje da se cuju i strasno su proganjani.Od "iako ne podrzam odluku..." se slazem,o tome govori i D.Uljarevic.
?

05. 10. 2017 - 18:25

Meni se čini da svi građani moraju poštovati odluke Vlade. Po tebi ispade da je Univerzitet država u državi.
hahaha

05. 10. 2017 - 11:32

janko je jak štih
Tara

05. 10. 2017 - 12:07

Rektorka je sama kriva..Uni nije bio njezin privatni posjed..moraju biti vecina zadovoljni da Uni funkcionise! Ljumovic.mozda ima sa njom privatne veze??
Sto je kriva ?

05. 10. 2017 - 12:47

Sto je rekla istinu . Prije ili kasnije Berane ce se morat ukinut jer je ekonomski neodrzivo a nemoguce je dobavit u provinciju kvalitetne predavace i obezbijedit praksu . Sami ,kako da ih nazovem, studenti nece moci da izdrze taj polozaj ni na nebu ni na zemlji izmedju PG i BA. Ako mogu 3 dana u PG onda su mogli i jos ta dva .
Tanjug

05. 10. 2017 - 13:07

Naravno da je kriva i zadrta..to moze samo da privatno radi.. Za sjever se ulaze milijarde da funkcionise..Berane su pocetak..i oni bi trebali da zive kao u PG.
Ostavite se Ljumovića...

05. 10. 2017 - 12:54

..on zna ono-što postojeća Vlast pokušava-evo više od kvarta od vijeka-da nauči!!!...A kami joj ide..da kreira "pozorišne i druge prestave".za neuki P U K-P U Č A N E...?
Vukota

05. 10. 2017 - 13:18

Ipak je najtačnija konstatacija da je Vojvodićka precijenila sopstvenu moć. Mislila je da može sa jednim premijerom da se sukobljava i završila je kako je jedino moguće. Nisu tačne analize da je time ugrožena autonomija UCG, jer UCG naprosto nema nikakvu stvarnu autonomiju. To je najbolje dokazano samim izborom ove rektorke, koju je, potpuno otvoreno, i dovela na poziciju prošla i ova vlada. Isto tako ne stoji odavanje časti Ljumoviću, jer je, kao ministar bio dio vlade i glasao za SVAKU odluku te vlade. Naknadno je potpisao podršku, a ostavku dao nakon što mu je rečeno da će biti smijenjen. Toliko o autonomiji i časti. I, da, nema raskola u DPSu niti u vladi zbog ovoga, naravno. Još danas će se pričat o bivšoj rektorki, sjutra će pasti u zaborav i ona i njena bivša “moć”.
...

05. 10. 2017 - 23:55

Vukota, upravo je istina ovo što ste rekli
Niksic

05. 10. 2017 - 13:51

Duska Markovic pokazuje ko je glavni i ko je premijer!!!!!
Formula 1

08. 10. 2017 - 18:47

Tako je! Najzad da neko nazove stvari pravim imenom.
uh. uh

05. 10. 2017 - 13:53

Mi ne zasluzujemo bolj eni na jednom polju. Čitam i gledam, svi se bave igrama moći umjeto principijelnim pristupom. Mnogi ne vole Vojvodićevu, ali svaki ozbiljan doktor kaže da je potpuno u pravu kada je škola u Beranama u pitanju i akreditovanj Univeerziteta. Mislim , ukolko želimo da nas sve iz CG ne posmatraju kao školu u Beranama. Naš univerztet je bio najnazadniji. Možete misliti, na njemu je Bjelica nešto. Umjesto da se bavite mišljenjem stručne javnosti, mi se bavimo politkom. I da, autonomnost bilo kog univerziteta se podrazumijeva kao uslov da se jednom društvu kaže da se civilizacijse tekovine usvojilo. Mislite li da rektora na Sorboni postavlja Vlada ? Ma , dajteee
Rektor

05. 10. 2017 - 16:19

Daliborka mislio sam da si više upućena... Radmila je branila svoj stav oko VMŠ jer nakon što je ukinila honorare na UCG nije imala koga da ide u Berane i drzi nastavu... zato je imala podršku medicinara ako nema honorar nema i odlazaka... A koliko ke značajna podrška najviše govori i brojka manje od 40 u odnosu na 1200+ zaposlenih.
e moja ti

05. 10. 2017 - 17:11

Ovo za VMS je tacno,eno na drugom portalu navode honorare i cijenu casa. Lijepa para. Ipak,vjerujem da je to poznato CGO. A 1200 yzaposlenih cine svi,prof. i administracija e ne znam koliko je prof.
Student

05. 10. 2017 - 18:30

MIGA ZA REKTORA.
Petrana Todorova Beograd

05. 10. 2017 - 23:07

@Student. Ja hoću Obrada Miša Stanišića ,on je prava mjera današnjeg duha Crne Gore! On je njena slika .
Novi komentar