Gardijan: Bivši agent FBI ponovo otvara jedan od najpoznatijih slučajeva

Uprkos decenijama istrage, još postoje pitanja u vezi sa slučajem Ane Frank na koja nije odgovoreno.
Objavljeno: 05. 10. 2017 - 12:31 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako je pronađeno sklonište u kojem se Ana Frank skrivala za vrijeme Holokausta i danas je misterija, iako je njen otac Oto, jedini preživjeli član porodice, proveo godine pokušavajući da dođe do odgovora, prenosi Mental Floss. 

Ipak, jedan bivši agent FBI planira da ponovo otvori zastareli slučaj, prenosi Gardijan. 

Vins Pankoke i njegov tim od 19 forenzičkih stručnjaka pokušaće pomoću novih metoda da utvrde kako su se događaji odvijali prije nego što je Ana odvedena u Bergen-Belsen, gdje je umrla najvjerovatnije od tifusa. 

Cijeli tok procesa biće bilježen na sajtu "Cold Case Diary", a rezultati istrage trebalo bi da budu objavljeni 4. avgusta 2019. godine, 75 godina nakon otkrivanja skloništa Frankovih. 

Vjeruje se da je porodicu izdao Gestapo, mada je muzej Kuća Ane Frank prošle godine objavio studiju koja ukazuje na to da je sklonište možda otkriveno slučajno. 

Pankoke navodi da je otkrio dokumenta vezana za hapšenje Frankovih, za koje se ranije vjerovalo da su uništena, a koja su zapravo poslata u SAD nakon Drugog svjetskog rata i tek nedavno deklasifikovana. 

Istraživači će takođe izvršiti detaljnu analizu arhiva Kuće Ane Frank, kao i brojnih zapisa izjava svedoka i saslušanja u vezi sa ovim slučajem.

Komentari: 0

Novi komentar