Nafta i rakete teme u "zlatnoj sobi" Kremlja

Rusija i Saudijska Arabija nastaviće da rade na stabilizaciji svjetskih tržišta nafte, zaključeno je u četvrtak prilikom posjete saudijskog kralja, Salmana ibn Abdel Aziza el Sauda.
Objavljeno: 05. 10. 2017 - 22:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

Tokom ovog, prvog dolaska jednog saudijskog monarha u Rusiju, kralj Salman, koga je Putin primio u Kremlju i to u "zlatnoj sobi", izrazio je uvjerenje da postoje mogućnosti za proširenje ekonomske saradnje sa Rusijom.

Putin je ovu posjetu nazvao dobrim znakom i izrazio uvjerenje da će ona poslužiti kao dobra tačka u razvoju odnosa dvije zemlje. Nakon "sadržajnog, predmetnog i povjerljivog" razgovora, u uskom krugu, kako ga je okarakterisao Putin, sastanak je nastavljen u širokom sastavu.

Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak saopštio je da Rijad može da investira milijardu dolara u izgradnju naftno-hemijskog kompleksa, aerodrom "Pulkovo" i u još 20 projekata širom Rusije.

Saudijska Arabija je pokazala interesovanje za kupovinu ruskih raketnih sistema S-400, potvrdio je potpredsjednik ruske vlade Dmitrij Rogozin, pošto je Turska za isti sistem protivvazdušne odbrane već uplatila avans.

- Postoji interesovanje, pregovori o S-400 napreduju, ali još nema konačnih odluka - rekao je Rogozin. - O vojno-tehničkoj saradnji sa Saudijskom Arabijom razgovaralo se iza zatvorenih vrata.

S-400 "trijumf" je najnoviji protivavionski raketni sistem dalekog dometa koji je u službu ušao 2007. godine. Dizajniran je da obara avione, krstareće i balističke rakete, a operativni domet mu je 400 kilometara do visine od 30 kilometara, navode svjetske agencije.

Uoči početka rusko-saudijskih pregovora na najvišem nivou ruski vojnoindustrijski kompleks pripremio je paket ugovora vrijedan tri milijarde dolara, piše "Komersant", pozivajući se na izvore iz ruskog vojnog kompleksa. "Za sada nije planirano potpisivanje ugovora, ali ako na kraju sastanka bude postignut dogovor, mogli bi da počnu pregovori za potpisivanje ugovora", navodi list.

SA OCA NA SINA

- Ovo je prva posjeta kralja Saudijske Arabije Rusiji u istoriji naših odnosa. To je samo po sebi veoma značajan događaj. Istorija naših odnosa je velika - rekao je Putin uoči sastanka sa kraljem. - SSSR je 1926. godine bio prva država koja je priznala kraljevinu, čiji je osnivač vaš otac. Sada nam je veoma prijatno da ugostimo vaše veličanstvo.

novosti.rs

Komentari: 0

Novi komentar