Standard & Poor's: Rejting Crne Gore iz negativnog prešao u stabilan

Nakon agencije „Moody's“, pozitivne ocjene Vladinih mjera stižu i od „Standard & Poor's“ čiji novi izvještaj pokazuje napredak naše zemlje, rečeno je Portalu Analitika iz Ministarstva finansija.
Objavljeno: 07. 10. 2017 - 08:09 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Agencija za kreditni rejting „Standard & Poors“ objavila je novi Izvještaj za Crnu Goru kojim je promijenila izgled rejtinga naše zemlje iz „negativnog“ u „stabilan“, uz očuvanje ocjene B+/B.

Kako se navodi u Izvještaju, promjena izgleda za Crnu Goru rezultat je dobro balansiranih mjera na prihodnoj i rashodnoj strani budžeta, čija će odlučna i dosljedna primjena usloviti ubrzani proces smanjenja deficita i nivoa javnog duga od 2020. godine. Stručnjaci navedene institucije procjenjuju da će crnogorska ekonomija u narednom periodu rasti po stabilnim stopama, uz potencijal da se nivo projektovanih stopa premaši zahvaljujući investicijama - navode iz Ministarstva finansija.

Oni podsjećaju da je ova ocjena stigla nakon „podrške Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda i kreditne rejting agencije 'Moody's' mjerama koje Vlada sprovodi na polju fiskalne konsolidacije“.

- Uspješna i istrajna implementacija mjera fiskalne konsolidacije u srednjem roku, kako se navodi, preduslov je očuvanja rejtinga naše zemlje u narednom periodu, dok bi jačanje otpornosti na eksterne šokove vodilo povećanju ocjene kreditnog rejtinga.

Sa druge strane, prepoznajući nivo javnog duga i deficita, uslovljenog izgradnjom prioritetne dionice auto-puta Bar - Boljare, kao glavni izazov crnogorske ekonomije, neuspješna implementacije mjera fiskalnog prilagođavanja, vodila bi smanjenju rejtinga, odnosno oporavak sistema javnih finansija bio bi usporeniji - preciziraju iz Ministarstva finansija.

Komentari: 2

(U)Mislilac

07. 10. 2017 - 12:31

Đe je sad Mila K da objasni kako su neuki ovi za rejting?
Spasoje

07. 10. 2017 - 16:30

Drhte od nervoze neprijatelji CG.
Novi komentar