Nagrađeni roman Nikolaidisa za kraj 3. Internacionalnog sajama knjiga

Posljednji dan 3. Internacionalnog sajma knjiga obilježiće debata o Hrvatskoj u EU i predstavljanje „Mađarske rečenice“ Andreja Nikolaidisa, dobitnika ovogodišnje nagrade „Meša Selimović“.
Objavljeno: 07. 10. 2017 - 13:56 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nakon promocija knjige Braca Subotića „Prostor zaposijeda tišina“ i razgovora na temu „O segmentima crnogorskoga književnog i muzičkog nasljeđa“, publika će od 14 časova biti u prilici više da čuje o romanopiscu Marinku Koščecu. Ovaj predavač francuske književnosti na Filozofskome fakultetu u Zagrebu, potpisuje naslove: „Otok pod morem“, „Netko drugi“, (nagrada „Meša Selimović“) „Wonderland“, (nagrada „VBZ“), „To malo pijeska na dlanu“, (preveden na engleski), „Centimetar od sreće“ (preveden na holandski), „Četvrti čovjek“, „U potrazi za početkom kruga“. O njegovom stvaralaštvu govoriće i Kruno Lokotar, Andrej Nikolaidis i Drago Glamuzina.

Sat kasnije slijedi debata „Hrvatska i EU, ili kakva korist od EU“ koju će voditi Kruno Lokotar, a učestvovati Drago Glamuzina, Marinko Koščec i Zoran Ferić.

I Drago Glamuzina je među autorima čije će stvaralaštvo biti danas predstavljeno, i to od 16 časova. Glamuzina je diplomirao književnost i filozofiju i objavio knjige pjesama „Mesari“ (2001), „Je li to sve“ (2009), „Sami u toj šumi“ (2011) i „Everest“ (2016), te roman „Tri“ (2008), a o njegovom djelu govoriće još Kruno Lokotar i Zoran Ferić.

Knjiga „Ključanje i druge priče“ biće promovisana u 17 sati a tim povodom će govoriti Aleksandra Nikčević-Batrićević i Dragana Kršenković-Brković.

Hrvatski pjesnik, esejist, književni kritičar, antologičar i publicista Boris Domagoj Biletić, predstaviće svoje stvaralaštvo od 18 sati, a o njemu će govoriti i Darko Dukovski i Jovan Nikolaidis.

Knjiga „Čitanja i sjećanja“ Željka Rutovića biće promovisana od 19 sati, i o ovom naslovu govoriće još Vanja Kovačević i Zoran Bošković.

Centralni događaj svakako je promocija nagrađene knjige „Mađarska rečenica“ jednog od najplodnijih savremenih pisaca i kolumnista, Andreja Nikolaidisa. Autor više romana i esejističkih knjiga za koje je dobio prestižna književna priznanja, poput Nagrade za književnost Evropske Unije. Njegovi romani prevedeni su na brojne svjetske jezike, a peti dan sajma zatvoriće on i Tomislav Marković.

Istovremeno, u okviru pratećeg programa Sajma, na Velikoj sceni KIC-a biće premijerno izvedena predstave "Mlijeko u prahu" Dragane Tripković u režiji Stevana Bodrože.

Komentari: 0

Novi komentar