Đurović: Koncesionari na šume napravili ekološki zločin u ekološkoj državi

Činjenica da našu javno saopštenu inicijativu o promjeni dosadašnjeg Zakona o koncesijama na šume, koju smo prezentovali javnosti još 06.07.2017., Vlada uzima kao svoju i najavljuje izmjene 07.10.2017. godine, mogla bi se prihvatiti kao pozitivan pomak jedino kad bi se radilo o normalnom funkcionisanju i kad bi se moglo vjerovati u iskrene namjere Vlade, izjavio je član Predsjedništva Ujedinjene Crne Gore Veselin Đurović.
Objavljeno: 08. 10. 2017 - 15:58 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Još tada smo naglasili da će prva mjera koju ćemo donijeti biti ukidanje Zakona o koncesijama. Našim šumama treba da upravljaju i gazduju javna šumarska preduzeća na odgovoran način i u skladu sa pravilima šumarske struke. Ekonomska i sanitarna sječa mora biti isključivo njihov posao, a prodaja oblovine (sirovine, građe) pilanama i ostalim prerađivačima da se vrši putem licitacija, po principu: izlicitaraj, plati i vozi. Koncesionari, pogotovo oni „strateški“ svojim radom napravili su, blago je reći, ekološki zločin u ekološkoj državi, potpuno devastirali prostor, uz to bez plaćanja i te minimalne koncesione naknade.“, istakao je Đurović u izjavi dostavljenoj Portalu Analitika.

Kako je naglasio, "bojimo se ipak da se radi o neiskrenom predlogu kojim se želi stvoriti utisak kod građana: I vuci siti i ovce na broju"!

-Takođe, najavljuje se da bi novi zakon stupio na snagu po isteku zaključenih koncesionih ugovora. Ako se zna da su neki zaključeni na period od 30 godina mislimo da je u pitanju obična predizborna manipulacija građana. Ubijeđeni smo da će novi koncept u eksploataciji šuma i eksploataciji šljunka i pijeska iz naših rijeka, morati da sačeka do promjene ove vlasti koja je potpuno devastirala naše šume i rječna korita, napravila ogromnu štetu građanima i Državi, a napunila džepove privilegovanih pojedinaca- zaključuje Đurović. .

Komentari: 1

odgovornost

08. 10. 2017 - 21:28

Kada je šumarstvo odvojeno od drvne industrije ono je naslijedilo eksploataciju koja je raspolagala opremom, potrebnom radnom snagom i relativno dobrom putnom infrastrukturom, što su preduslovi za uspješno funkcionisanje ove djelatnosti. Danas, prvo treba vidjeti ko je, kako i zasto sve ovo razgradio. Sta se desilo sa opremom čija vrijednost je bila milionske vrijednosti. Kako je danas stanje sumskih puteva. ko je odgovoran za sve sto je ucinjeno i zbog cega su radnici koji su do tada obavljali najteze poslove i pri tom mnogi postali invalidi platili ceh ovakvog ponasanja.
Novi komentar