Jakšić: Rahoj mora da sasluša Katalonce

Španski premijer Marijano Rahoj nije položio jedan od najozbiljnijih testova španske demokratije od vremena obaranja Frankove diktature 1975. godine. Ne zato što se on protivi otcjepljenju, već zbog načina na koji pokušava da ga spriječi - kaže za Pobjedu spoljnopolitički komentator Boško Jakšić. Sumirajući situaciju u Španiji nakon katalonskog referenduma, Jakšić kaže da je jedini način da i jedna i druga strana odstupe od svojih pozicija i da se vrate pregovorima.
Objavljeno: 09. 10. 2017 - 06:50 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Moraju slušati jedni druge, tj. Madrid mora saslušati ono što Katalonci imaju da kažu  poručuje Jakšić.

Premijer ne popušta

Španski premijer je juče izjavio da njegova vlada neće dozvoliti da Katalonija proglasi nezavisnost i odvoji se od ostatka zemlje.

Rahoj je rekao u intervjuu listu Pais da se Španija neće dijeliti, kao i da će jedinstvo španskog naroda biti očuvano.

- Vlada u Madridu će razmotriti sva rasploživa pravna sredstva kako bi spriječila Kataloniju da proglasi nezavisnost – naveo je on.

Rahoj je rekao da Madrid može da se pozove na Član 155 Ustava koji omogućava vladi da suspenduje, u potpunosti ili djelimično, regionalnu samoupravu koja ne poštuje ustavne obaveze ili ugrožava interese Španije.

Haos

Jakšić objašnjava da se čitav slučaj Katalonije pretvorio u haos i nasilje koji ne dolikuju jednoj zemlji savremene demokratije.

- Tačno je da vlada na svojoj strani ima ustav da brani svoj državni suverenitet, ali način na koji se protivila tim unilateralnim pozivima na secesiju je zaista najblaže rečeno nedoličan. Čini mi se da je Madrid sam sebi suzio prostor za političko rješavanje konflikta koji je nastao u borbi između prava na samoopredjeljenje i prava da država samu sebe brani. Oslanjanje na represiju je greška koju je Marijano Rahoj napravio i na taj način ignorisao univerzalno iskustvo da sila samo podgrijava krizu, podstiče na terorizam – poručuje Jakšić.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Komentari: 0

Novi komentar