Kongresu SAD-a upućena lista prioriteta vezana za imigraciju

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa uputila je Kongresu SAD-a listu prioriteta vezano za imigraciju. Zahtjevi Trampove administracije, koji su upućeni Kongresu, odnose se na sistem izdavanja zelene karte, zapošljavanje još 10.000 službenika za imigraciju i izgradnju zida duž granice SAD-a i Meksika.
Objavljeno: 09. 10. 2017 - 09:23 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ti zahtjevi bi, kako navodi AP, mogli da uspore pregovore o sudbini stotina hiljada mladih ljudi koji su u SAD dovedeni ilegalno, kao djeca.

Tramp je prošlog mjeseca dao Kongresu šest mjeseci da nađe zamjenu za program DACA - Deferred Action for Childhood Arrivals (Odložena akcija deportacije za djecu pridošlice).

Predstavnici Trampove administracije rekli su da će predsjednik insistirati na usvajanju ovih predloga u zamjenu za podršku novom programu odlaganja deportacije mladih.

Demokrate u Kongresu već su izrazile neslaganje sa mnogim zahtjevima Trampove administracije.

Lista zahtjeva prelazi "razumne okvire" i predlog administracije Donalda Trampa ne predstavlja "pokušaj kompromisa", navodi se u saopštenju senatora Čaka Šumera i vođe demokrata u Predstavničkom domu Kongresa Nensi Pelosi.

Trampova administracija objavila je u septembru da ukida program DACA. Program koji mlade imigrante štiti od deportacije pokrenuo je bivši predsjednik SAD Barak Obama 2012. godine.

Poslije ukidanja programa DACA, oko 800.000 mladih imigranata, koje mediji nazivaju "Sanjari", suočava se sa prijetnjom deportacije iz SAD.

Izvor: N1

Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

Komentari: 0

Novi komentar