Francuska neće tek tako priznati nezavisnost Katalonije

Francuska neće priznati Kataloniju ako unilateralno proglasi nezavisnost, izjavila francuska ministarka za evropske poslove Natali Loazo.
Objavljeno: 09. 10. 2017 - 10:11 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Ukoliko bude usvojena deklaracija o nezavisnosti, ona će biti unilateralna i neće biti priznata" istakla je Loazo za CN njuz, prenio je Rojters.

"Katalonija ne može biti definisana glasanjem koje je organizovao pokret za nezavinsnost prije nedjelju dana", rekla je Loazo i dodala da kriza mora biti riješena kroz dijalog na svim nivoima španske politike.

Ishitrena odluka o priznavanju nezavisnosti koja bi uslijedila nakon takve unilateralne deklaracije, značila bi bjekstvo Francuske od odgovornosti, istakla je francuska ministarka za evropske poslove.

"Ukoliko bi bila priznata nezavisnost, o čemu se uopšte ne razgovara, najneposrednija posljedica bila bi automatski izlazak (Katalonije) iz Evropske unije", navela je Loazo.

U Kataloniji je 1. oktobra održan referendum o nezavisnosti koji je španski sud suspendovao, a vlada u Madridu proglasila nezakonitim. Referendum je obilježilo policijsko nasilje i veliki broj povrijeđenih građana i policajaca.

Više od 90 odsto građana koji su izašli na referendum izjasnilo se za otcjepljenje od Španije, mada je na referendum izašlo manje od polovine birača.

Izvor: b92.net

Komentari: 0

Novi komentar