Afrički jež idealan ljubimac za prezaposlene

Razmišljate li o kućnom ljubimcu, a pas ili mačka su vam previše zahtjevne životinje za vaš ubrzani način života, razmislite o pomalo neobičnoj i neodoljivoj bodljikavoj životinjici – afričkom patuljastom ježu.
Objavljeno: 11. 10. 2017 - 10:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

Afrički patuljasti jež, sisavac i kukcojed, već je godinama izrazito popularan u svijetu kućnih ljubimaca. Ako vam pobjegne u kući neće pojesti kablove, što je definitivno veliki plus. Neće cviliti, niti plakati kad vas nema. Takođe nije zločest niti zahtjevan, prednosti su ove životinjice koje ističe uzgajivačica Maja Voluščuk.

Međutim, ukoliko se odlučite nabaviti ovu životinju morate svakako zadovoljiti tri uslova:

1. S obzirom da se radi o životinji koja dolazi iz tropksih dijelova Afrike, temperatura u prostoriji u kojoj boravi bi trebala biti 20 stepeni Celzijusa.

2. Žive isključivo u zatvorenom prostoru koji nije na promaji. Svakako bi trebali imati kućicu u terariju ili krletci u kojoj su smješteni.

3. Ne smiju biti izloženi direktnom suncu.

Ova životinja, koju su još u 4. vijeku prije Hrista pripitomili Rimljani, ne obolijeva često, a bolesti su najčešće rezultat grešaka u držanju. Kvalitetna hrana za mačke, slatko voće i uzgojeni insekti njihova su prehrana, ali pošto su skloni debljanju potrebno je voditi računa o njihovoj težini koja ne bi trebala biti veća od 500 grama.

U kontaktu s drugim životinjama izrazito je miroljubiv, a odnos s djecom poželjan je uz prisustvo odrasle osobe.

(Nezavisne)

Komentari: 0

Novi komentar