Podrška scenariju filma „Posle zime“

Scenario dugometražnog igranog filma „Posle zime“ Ivana Bakrača nagrađen je sa 30.000 eura na konkursu potprograma Media, koji funkcioniše u okviru evropskog programa Kreativna Evropa. Ovo je prvi crnogorski filmski scenario koji je dobio novac od ovog programa Evropske unije.
Objavljeno: 12. 10. 2017 - 07:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

To je za Pobjedu potvrdio producent Ivan Đurović, koji će u ime „Artikulacije“ sa „ABHO filmom“ realizovati ovo debitantsko ostvarenje mladog reditelja Bakrača. Ovih dana Bakrač gostuje u Americi, gdje će na festivalu u Nju Orleansu predstaviti kratki igrani film „Maleš“.

Scenario filma „Posle zime“ već je sredinom godine dobio 120.000 eura na konkursu Ministarstva kulture. Snimanje će najvjerovarnije početi tokom zime i za taj dio producenti su obezbijedili novac, dok će za ljetnji dio snimanja biti potrebno dodatno finansiranje. Ukupan budžet projekta, prema riječima Đurovića, biće oko 350.000 eura.

Đurović je objasnio da nije bilo jednostavno dobiti novac od programa Media. Prijavljivanje je komplikovano i potrebno je bilo ispuniti brojne standarde. Sa druge strane, podrška ovog programa EU omogućiće domaćim producentima veću šansu na konkursima za manjinske koprodukcije u regionu.

- Od Medie smo dobili maksimalan iznos koji oni izdvajaju za jedan filmski projekat. Bili smo ocijenjeni sa više od 90 bodova, što je presudilo da dobijemo podršku. Svako ko zna šta je Media, zna i da je to dobra preporuka za scenario - rekao je Đurović.

Film „Posle zime“ predstavlja emotivni triptih o prijateljstvu grupe ljudi iz malog crnogorskog grada, u svojim kasnim dvadesetim, koji su zbog posla ili studija rasuti po Kotoru, Beogradu i Novom Sadu. Petoro međusobno snažno povezanih mladih ljudi, čije su avanture i životi tijesno isprepletani, uvide kako im se mladost u toku jedne godine naglo i nekontrolisano završava, a nefokusirani životi koje vode skoro sami od sebe kreću drugim putem.

- „Posle zime“ je priča o jednom svijetu koji nestaje, a rađa se novi. Na sjetno-melanholičan način, i kroz događaje pune humora i zabave, likovi pričaju priču o značaju osobe koja je najbolji (najbliži) prijatelj, o odnosu prema ljubavi, porodici, svojoj zemlji... Između ostalog, to je priča o završetku mladosti - navodi se u sinopsisu filma.

U ovom ostvarenju uloge će igrati: Momčilo Otašević, Goran Bogdan, Ana Vučković, Mišo Obradović, Petar Burić, Ivona Kustudić i drugi. 

Pobjeda

Komentari: 0

Novi komentar