Španski ultimatum Kataloncima: Ovo je posljednji rok da odustanete od nezavisnosti

Španski premijer Marijano Rahoj dao je katalonskoj vladi osam dana da odustane od nezavisnosti, inače će Španija suspendovati političku autonomiju Katalonije i direktno upravljati regionom, prenio je Rojters.
Objavljeno: 12. 10. 2017 - 12:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

Rahoj je juče dao Kataloniji rok od pet dana da odgovori da li je proglasila nezavisnost ili ne.

Njegov posljednji potez mogao bi produbiti jaz između Madrida i sjeveroistočnog regiona zemlje, ali i označiti najveću političku krizu u Španiji od propalog puča 1981.

Rahoj će, ocjenjuje Rojters, vjerovatno sazvati vanredne regionalne izbore nakon aktiviranja Člana 155 Ustava koji bi mu omogućio da otpusti katalonsku vladu.

Lider Katalonije Karles Pudždemon objavio je simboličnu deklaraciju nezavisnosti od Španije u utorak uveče, ali je odmah potom suspendovao i pozvao špansku vladu na pregovore.

Kabinet se jutros složio da formalno zatraži od katalonske vlade da potvrdi da li je objavila nezavisnost, na stranu sa namjernom konfuzijom stvorenom oko primjene deklaracije – rekao je Rahoj.

On je kasnije rekao da katalonska vlada ima rok do 16. oktobra u 8 ujutro (GMT) da odgovori. Ako Pudždemon potvrdi da je proglasio nezavisnost, dobiće dodatna tri dana za ratifikaciju, dakle do četvrtka, 19 oktobra u 8 GMT. Ako do toga ne dođe, biće primjenjen Član 155 kojim se španskoj vladi dozvoljava da delimično ili potpuno ukine autonomiju Katalonije.

Još nije jasno da li će katalonska vlada odgovoriti zahtjevu Španije, ali je pred Pudždemonom prava enigma. Ako kaže da će proglasiti nezavisnost, centralna vlada će ući u region. Ako kaže da neće, onda će ultraljevičarska partija CUP vjerovatno povući svoju podršku njegovoj manjinskoj vladi, naveo je Rojters.

Rahoj, međutim, ima dvije opcije – ako Pudždemon ostane dvosmislen kao do sada, pokret za nezavisnost će se dodatno osuti. Ako lider Katalonije bude insistirao na odbrani nezavisnosti, onda će Rahoj moći da primjeni Član 155.

U svakom slučaju, Rahojev cilj će biti da prvo povrati vladavinu prava u Kataloniji, a to bi na nekoj tački moglo značiti prevremene izbore u regionu – ocenio je za Rojters Antonio Baroso, zamjenik direktora analitičarske firme “Teneo intelidžens”.

Komentari: 1

Ukradoše ga

12. 10. 2017 - 18:08

Papazjanija ijekavštine i ekavštine. Nedopušten nedostatak samopoštovanja.
Novi komentar