Predsjednik Vlade razjasnio ko je nadležan za kontrolu vjerskih škola

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković nakon što je dobio informaciju od premijera Duška Markovića da su za kontrolu rada vjerskih škola nadležni inspekcijski ograni zatražio je od Uprave za inspekcijske poslove da se ispita zakonitost rada ovih ustanova u Rožajama.
Objavljeno: 13. 10. 2017 - 07:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Upozorenja reisa

Ranije je u više navrata reis Rifat Fejzić saopštavao da u tom gradu, kao i na sjeveru, bez problema djeluju određene ilegalne škole. Ombudsman je tada prvi javno reagovao i formirao predmet, ali se ubrzo suočio sa pravnim nejasnoćama zbog čega nije uspio da pronađe odgovor ko je nadležan za kontrolu ovih škola.

Iz Ministarstva prosvjete tada im je rečeno da ,,prosvjetna inspekcija nije nadležna da kontroliše rad tih škola, jer iste ne podliježu postupku licenciranja od strane države“. Zamjenica ombudsmana Snežana Mijušković rekla je juče za Pobjedu da su se nakon izjašnjenja Ministarstva obratili pismom Vladi u kojem su tražili odgovor na pitanje ko je nadležan za kontrolu vjerskih škola.

- Od premijera smo dobili odgovor u kojem je jasno naznačeno da su nadležne inspekcije, da inspekcijski organi treba da obave uvid u rad tih škola, a takođe i Ministarstvo unutrašnjih poslova – rekla je ona.

MUP je u ovoj priči, kako je pojašnjeno, nadležan u smislu provjere da li određene osobe, ukoliko su stranci, a koje rade u vjerskim školama, imaju odobrenje da borave u Crnoj Gori.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda zatražio je od Uprave za inspekcijske poslove da im u što kraćem roku dostavi odgovor o ishodu kontrole vjerskih škola.

Opširnije u Pobjedi

Komentari: 1

Ukradoše ga

13. 10. 2017 - 10:03

Važi li to i za cetinjsku školu svetosavske sekte? Ili su oni po defaultu izuzeti od svake kontrole?
Novi komentar