Stiže kamera za mobilni koja "gleda" kroz zidove

Gledanje kroz zidove zahvaljujući modernoj tehnologiji uskoro bi moglo da postane stvarnost. Naučnici već godinama rade na rješenjima, a glavnu ulogu imaju laseri i druga sofisticirana tehnologija.
Objavljeno: 13. 10. 2017 - 11:08 Promjenite veličinu teksta: A A A

Naučnici sa MIT-a razvili su sistem koji se zove CornerCamera koja koristi obične kamere pametnih telefona kako bi mogli da vide šta se nalazi iz ugla i tako uoče blage promjene u svjetlu i sjenkama.

Ovakvo rješenje bi moglo da pomogne vatrogascima da vide ima li ljudi u zgradama koje gore, ili samovozećim automobilima da vide ko dolazi iza ugla.

Osnovna ideja je jednostavna – svaki predmet reflektuje svjetlost i pažljivim analziranjem svjetla na podu, u blizini nekog ugla možete vidjeti da se nešto s druge strane pomjera. Te blage promjene su nevidiljive ljudskom oku, ali naučnici su uspjeli da ih uoče analiziranjem ili prilagođavanjem snimaka s običnih kamera, kao i kamere iPhone 5S modela.

Sastav te blage varijacije spaja sve u jednodimenzionalnu sliku. Međutim, još uvijek ne može da se radi samo telefonom jer su potrebni poseban softver i laptop, ali naučnici kažu da je to samo zbog toga što nije razvijena mobilna verzija.

Na MIT-u kažu da se još uvijek ne mogu vidijeti detalji objekta koji se kreće, ali mogu znati koliko se brzo kreće i neki detalj o njegovom položaju.

Uz to, da bi sistem radio, skriveni prostor iza zida treba biti dovoljno osvijetljen, prenosi “Verge“.

(B92)

Komentari: 0

Novi komentar