Brajović za RTS: Oprezno sa Deklaracijama

Od kada postoje nezavisna Crna Gora i Srbija odnosi dve zemlje idu uzlaznom putanjom i oni u posljednjoj deceniji nikad nisu bili bolji, rekao je u intervjuu za RTS predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.
Objavljeno: 13. 10. 2017 - 11:57 Promjenite veličinu teksta: A A A

Govoreći o položaju crnogorske manjine u Srbiji i srpske u Crnoj Gori, on je rekao da bi volio da Crnogorci u Srbiji budu lojalni Srbiji, ali da ne zaborave maticu.

"Isto mislim i za građane Srbije u Crnoj Gori. Tu priču o lošem položaju mislim da plasiraju oni koji nacionalno izjašnjavanje žele da koriste za lagodno političko pozicioniranje u sistemu i ne doprinose dobrim odnosima dvije države", poručio je predsjednik crnogorskog parlamenta.

Upitan da prokomentariše pripremu Deklaracije o zaštiti srpskoj jezika i identiteta Srba u regionu i da li misli da su identitet i srpski jezik ugroženi u Crnoj Gori, Brajović je rekao da u Ustavu Crne Gore i zakonima postoji definisana zaštita prava na jezik.

"Mislim da Crna Gora treba da bude afirmativan primer za te slučajeve. Kada ste pomenuli deklaraciju, moram da kažem da i deklaracije i memorandumi, kako imam iskustvo iz naše bliže prošlosti, ukazuju da treba biti oprezan sa njima", rekao je Brajović za RTS. 

O slučajevima poput afera državni udar, kaže da su kompleksni, da ne spadaju u domen zakonodavne vlasti, ali da ne misli da opterećuju odnose dve zemlje.

"Neophodna i veoma važna je saradnja naših pravosudnih organa. Slučaj državni udar opterećuje politiku u Crnoj Gori. Taj sudski slučaj dostupan je svima, imamo javno prenos suđenja i jedva čekamo da se okonča i da dobije sudski epilog", rekao je Brajović.

 

Upitan da li misli da će se Milo Đukanović kandidovati za predsjednika Crne Gore, Brajović je rekao da će to biti samo Đukanovićeva odluka, ali ako odluči da se kandiduje, vjeruje da će biti predsjednik Crne Gore.

IZVOR: RTS

 

Komentari: 4

Objektivno

13. 10. 2017 - 12:47

Cista politicka igra, Srbi u Crnoj Gori tj oni koji se teko osjecaju nisu ugrozeni nego imaju vise prava nego ostali narodi. Pritom treba znati jednu cinjenicu, svi Crnogorci u Srbiju su porijeklom iz Crne Gore a ovi nasi su ustvari produkt Miloseviceve i Amfilohijeve propagande. Pitane, koliko je u CG onih koji sebe nazivaju Srbi a da suporijeklom iz Srbije?
Nisi baš objektivan

13. 10. 2017 - 14:06

kakve veze imaju onda hrvati iz boke sa hrvatskom a svi uzeli državljanstvo hrvatske i dalje ga uzimaju i nakon 2006 godine?pa Adrijan Vuksanović poslanik HGI u parlamentu plus obavlja državnu funkciju član savjeta za evropske integracije ima državljanstvo hrvatske dobio ga posle 2006 god znači da krši zakon
Ukradoše ga

13. 10. 2017 - 23:00

Ja ne znam za Hrvate iz Boke, znam za katolike, a znam i za dvostoljetnu propagandu da je na ove prostore sve slaveno-katoličko hrvatsko, kao što je sve pravoslavno srbsko. Sad imamo i sve muslimansko da je bošnjačko. Tri izdanka istoga zloga śemena. Iako je zakon o državljanstvu nakaradan, ipak je zakon i svak ko ga prekrši treba bit adekvatno sankcionisan. Logično, nezavisno od toga ko je, što je i čije državljanstvo mu je draže od crnogorskoga.
Ugrozenost?

13. 10. 2017 - 13:03

Sbija stalno zeli da lazira neke cinjenice, pogledajte recimo popise iz proslog vijeka. Koliko je Slobodan Milosevic sa velikm srbofilom Emilom Labudovicem i naravno nejakim Amfilohijem podigo broj Srba u Crnoj Gori 1991. https://hr.wikipedia.org/wiki/Nacionalno_izja%C5%A1njavanje_na_popisima_u_Crnoj_Gori
Novi komentar