''Leptir'' na Bijenalu crnogorskog teatra

U nedjelju 15. oktobra u 20h na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta biće izvedena predstava “Leptir” Aleksandra Radunovića u režiji Andraša Urbana, u produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom u okviru Bijenala crnogorskog teatra 2017. Nakon predstave biće organizovan okrugli sto medija i kritike čiji je moderator dramaturškinja Marija Čolpa.
Objavljeno: 13. 10. 2017 - 15:38 Promjenite veličinu teksta: A A A

Drama “Leptir” Aleksandra Radunovića, beskompromisno dekonstruiše pojam porodice. Čovjek, unutar sopstvene nesposobnosti da se obračuna sa tradicionalnim pristupom društvu,  nije u stanju da postane adekvatno “Ja”, autentično lice osnovne zajednice,  da prihvati onog drugog, s kojim treba da čini onu prvobitnu ćeliju društva, koja svakako nije namijenjena za destrukciju već za stvaranje. Želimo se roditi, ponovo i ponovo. Ta želja, ipak se artikuliše u tom naboju rušenja svega onog ljudskog, koji inače ocjenjujemo pozitivno, kao osnovne vrijednosti čovjekovog postojanja. Rodimo se za svaku scenu. A radja se i zlo sa nama,  unutar materice društva. Odgovoran je uvijek onaj drugi, i taj mora da strada. – Andraš Urban

U predstavi igraju: Ana Vujošević, Sršan Grahovac i Dejan Ivanić.

Muzika: Aleksandar Radunović- Popaj, dramaturgija: Rajko Radulović, kostimografija: Lina Leković

Po izboru pozorišnog reditelja Slobodana Milatovića, selektora ovogodišnjeg Bijenala crnogorskog teatra, u takmičarskom programu, pored predstava “Dokle pogled seže” Arpada Šilinga, “Let iznad kukavičjeg gnijezda” Kena Kejsija u režiji Diega de Breje i “Leptir”  u produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom, “Samoubice” Nikolaja Erdmana u režiji Veljka Mićunovića (CNP)  igraće se i “Šćeri moja” Maje Todorović, u režiji Ane Vukotić (CNP), i “Čuvari tvog poštenja”, autorski projekat Borisa Liješevića (Gradsko pozorište Podgorica). 

Komentari: 0

Novi komentar