SD: Činjenice najbolje demantuju neistine opozicionih odbornika

Nažalost, podgorička javnost je izložena još jednoj demagoškoj i neutemeljenoj izjavi iz redova opozicionih odbornika. Ova najnovija je autorsko djelo odbornika okrnjenog Demosa, Čurovića, i zaista je neprimjereno da neko ko je po profesiji glumac na ovako paušalan i nedobronomjeran način obmanjuje javnost. Naravno, politička težina dotičnog odbornika ne zaslužuje poseban komentar. Međutim, činjenica da su predstavnici Socijaldemokrata na značajnim gradskim funkcijama u oblasti kulture, ali što je mnogo važnije da se radi o odborniku koji je iz te branše svakako zahtijeva precizno i argumentovano opovrgavanje niza neistinih navoda u njegovom saopštenju - poručuju Socijaldemokrate.
Objavljeno: 13. 10. 2017 - 16:08 Promjenite veličinu teksta: A A A

''Kao prvo, nažalost dnevnopolitička ostrašćenost navedenog glumca iz Demosa očigledno utiče na njegov vid. Da je tako govori činjenica da on na gradilištu Gradskog pozorišta vidi samo nekoliko betonskih blokova iako su radovi na tom zdanju daleko odmakli i već mogu da se vide obrisi nove zgrade Gradskog pozorišta. Ko zna kad je Čurović i prolazio pored gradilišta, ako je uopšte ikad i bio blizu njega. Drugo, nezadovoljstvo sa napredovanjem radova  želimo pripisati njegovom „dobronamjernom“ neznanju kada je u pitanju definisana dinamika istih. Takođe, moramo ga podsjetiti da je početak radova bio krajem 2016. a završetak planiran 2018. godine, tako da i njegova insinuacija o tome da radovi neće biti završeni do maja sledeće godine i priliči nekome ko je zalutao u cijeloj priči oko rezultata aktuelne gradske uprave u oblasti kulture. Poručujemo glumcu iz okrnjenog Demosa da ne brine o sredstvima za Gradsko pozorište. Ta investicija vrijedna oko 6 miliona eura će kao i do sada biti obezbijeđena u budžetu Glavnog grada'', navodi se u saopštenju. 

Oni tvrde da je još jedna neistina izrečena oko sredstava koja Glavni grad izdvaja za kulturu.

''Naime, iako glumac u politici Čurović izjavljuje da se ne odvaja dovoljno nova za kulturu, činjenica je da je u mandatu aktuelne gradske uprave budžet za kulturu iz godine u godinu povećavan i da je u 2017. veći za 30% (blizu milion eura) u odnosu na 2014. U 2017. je taj budžet preko 3,5 miliona eura, odnosno blizu 6,5% (a ne 5% kako tvrdi neznaveni odbornik) ukupnog budžeta, što je na nivou izdvajanja u mnogim evropskim državama. Ako tome dodamo i činjenicu da se ovi podaci odnose samo na tekući budžet, a da je za kapitalne projekte iz oblasti kulture koji su realizovani i oni čija je realizacija u toku u mandatu aktuelne gradska uprave investirano blizu 8 miliona eura (izgradnja Gradskog pozorišta, rekonstrukcija KIC-a „Budo Tomović“ uključujući i salu DODEST-a, postavljanje ljetnje pozornice, izgradnja Gradske knjižare i spomenika Vojvodi Mirku Petroviću, rekonstrukcija rodne kuće Rista Stijovića, restauracija Sahat-kule i uređenje Trga Bećir-begaOsmanagića, istraživanje i restauracija tvrđave Ribnica, arheološka istraživanja na Duklji i dr.), onda zaista zabrinjava nivo nedobronamjernosti a možda i neznanja opozicionog odbornika Čurovića. Gruba neistina je i da  od ukupnog iznosa sredstava za kulturu 90% odlazi na plate, već je taj procenat na nivou od oko 50% tekućeg budžeta a ako uračunamo i kapitalne projekte on je na nivou od oko 20odsto'', ističe se u saopštenju.

Oni smatraju da najviše zabrinjava u cijelom ovom ''nepotrebnom zanosu odbornika iz okrnjenog Demosa'' je njegov odnos prema svojim koleginicama i kolegama iz branše.

''Naročito kada, nadamo se pogrešnom interpretacijom novinara, tvrdi da je Podgorica provincija po predstavama. Upravo suprotno od toga, ako se osvrnemo samo na rezultate Gradskog pozorišta, zahvaljujući izuzetnom kvalitetu glumačkog ansambla i predanom odnosu svih zaposlenih u toj javnoj ustanovi, u prethodne tri godine odigrano je 307 predstava koje je odgledalo blizu 60 hiljada posjetilaca. A o kvalitetu predstava, nasuprot nepromišljenjoj doskočici navedenog odbornika, najbolje svjedoče 33 dobijene nagrade u tom periodu na internacionalnim teatarskim festivalima'', dodaje se u saopštenju.

Socijaldemokrate navode da će umjesto komentara navesti brojne primjere:

''Umjesto bilo kakvog komentara na još jednu nedobronamjernu tvrdnju da je Podgorica provincija i po koncertima samo ćemo navesti koje su crnogorske, regionalne, evropske i svjetske muzičke zvijezde, u organizaciji ili suorganizaciji Glavnog grada, nastupale u protekle 3 godine: Parni Valjak, Hladno Pivo, Van Gog, Perper, Crvena jabuka, Plavi orkestar, Magnifico, Dubioza kolektiv, FeddeLe Grand, Bob Sinkler, Antoan Klamaran, Ničim izazvan, Partibrejkersi, Morcheeba, Gibonni, Psihomodo Pop, Queen Real Tribute, Zdravko Čolić, Knez, Željko Joksimović, Hari Mata Hari i mnoge druge. Nekom drugom prilikom ćemo i o izuzetnim rezultatima koji su ostvareni u drugim javnim ustanovama iz oblasti kulture, čiji je osnivač Glavni grad. Na kraju, sa punim pravom, jer je to potkrijepljeno konkretnim podacima, ističemo da su u mandatu aktuelne gradske uprave napravljeni ogromni pomaci u kulturnoj ponudi grada. Nadali smo se i na sreću glumca među odbornicima, Čurovića, ali..'' zaključuje se u saopštenju.

Komentari: 0

Novi komentar