Dojče Telekom testirao prve evropske 5G antene

Dojče Telekom testirao je prve evropske 5G antene sa konekcijom uživo u stvarnim uslovima prije nekoliko dana u Berlinu. Dostignute su brzine od više od dva gigabajta u sekundi sa odzivom mreže od tri milisekunde, čime se u velikom stilu najavio dolazak mreže budućnosti. Prvo komercijaln otestiranje 5G mreže realizovano je saradnji sa kompanijom Huawei.
Objavljeno: 15. 10. 2017 - 14:55 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Pokazujemo 5G uživo ovdje, usred Berlina, a ne u laboratoriji. Ovo je veoma odlučan razvojni korak na putu ka globalnom lansiranju 5G, koji je planiranza 2020. godinu“, rekla je Claudia Nemat, članica Uprave DojčeTelekoma za tehnologiju i inovacije.

 

 “Korisnicima treba visok učinak, pouzdana i sigurna mreža. Posebno će industrije imati koristi od moćne 5G mreže koja će obezbijediti širok spektar primjene. Spremni smo za 5G.“

 

Izuzetno visok protok i veoma kratkovrijeme reagovanja mreže predstavljaju ključne karakteristike 5G. To je više od sljedećeg standarda u mobilnoj komunikaciji, 5G je budući telekomunikacioni standard koji spaja mobilnu i fiksnu komunikaciju. 5G je mreža budućnosti koja igra važnu ulogu u digitalizaciji društva i razvoju ekonomije.

 

dt2

Dojče Telekom već sadatestira upotrebu 5G u industriji u luci u Hamburgu. Cilj je da se izgradi 5G mreža koja će zadovoljiti različite zahtjeveluke. Podaci o kontroli saobraćaja, pouzdano upravljanje semaforima i praćenje okoline su prvikoraci u razvoju aplikacije za 5G. To će omogućiti digitalnu transformaciju luke u cilju podrške njenog budućeg razvoja.

 

“Nastavak ulaganja, širenje optike i modernizacija mreže preduslovi su za razvoj 5G, a Dojče Telekom je prvi u Evropi koji će biti spreman za komercijalnu upotreb umreže budućnosti.” zaključila je Nemat.

 

Što će u praksi značiti 5G? Automobil koji se sam kreće, stablo jabuke kojes amo javlja farmeru koliko mu je potrebnovode, izvođenje i usklađivanje medicinskih zahvata na daljinu, itd. Ovo su samo neki od primjera u komercijalnoj upotrebi 5G mreže, koju očekujemo od 2020.godine.

dt3

 

Crnogorski Telekom, kao dio DojčeTelekoma, najvećeg evropskog telekomunikacionog operatora, iskoristiće sve prednosti budućeg razvoja mreže, kako bi svojim korisnicima omogućio najsavremenije servise i usluge.

 

Komentari: 0

Novi komentar