Sinđelić 25. oktobra oči u oči sa Mandićem i Kneževićem

Saslušanje srpskog državljanina Aleksandra Saše Sinđelića, svjedoka saradnika u procesu protiv četrnaest okrivljenih za pripremanje terorističkih napada, na dan parlamentarnih izbora u oktobru prošle godine, planirano je za 25. oktobar pred vijećem sutkinje Suzane Mugoše – nezvanično saznaje Pobjeda.
Objavljeno: 17. 10. 2017 - 06:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

To će biti, nakon svjedočenja u Tužilaštvu, drugi put da Sinđelić iznosi saznanja o operaciji koja je planirana nakon zatvaranja biračkih mjesta. Svjedok saradnik suočiće se sa optuženima i njihovim braniocima, koji od početka suđenja - 6. septembra - tvrde da su njihovi klijenti nevini i da su neosnovani navodi optužnice.

Nasilne demonstracije

Sa druge strane, Sinđelić je u prvom iskazu opovrgao tvrdnje odbrane i naveo da je plan bio da čak 500 ljudi, aktivista raznih srpskih patriotskih udruženja, iz više pravaca, uđe u Crnu Goru i učestvuje u akcijama kojima je trebalo da se, masovnim nasilnim demonstracijama, destabilizuje vlast i detronizuje tadašnji premijer Milo Đukanović. Ključni svjedok 20. marta u dvanaestočasovnom saslušanju pred specijalnim tužiocem Sašom Čađenovićem otkrio je uloge i zadatke ljudi sa optužnice koji su pripremali izazivanje nereda u glavnom gradu, sve s ciljem da se trajno destabilizuje država i spriječi ulazak u NATO.

Srpskom državljaninu glavnu operativnu ulogu povjerio je ruski državljanin Eduard Šiš- makov (koristio je tokom boravka u Srbiji pasoš na prezime Širokov) koji je sa svojim sunarodnikom Vladimirom Popovom osmislio kompletnu akciju. Sastanci Sinđelića i agenata ruske kontraobavještajne uprave GRU bili su u Moskvi i Beogradu.

Prema navodima svjedoka saradnika, Šišmakov je bio ključni igrač cjelokupne operacije i on je diktirao red poteza koje treba preduzeti da bi se „sa vlasti svrgnuo tadašnji premijer“.

Akcijom ispred Skupštine, prema riječima srpskog državljanina, trebalo je da rukovodi političar Demokratskog fronta koji dobro govori ruski. Njemu je trebalo da bude uru- čen kriptovani telefon, a za predaju je bio zadužen bivši šef srpske žandarmerije Bratislav Dikić.

Opširnije u Pobjedi

Komentari: 2

Al' kad skine naočari

17. 10. 2017 - 08:43

Šalim se. Neće doći do suočavanja jer će se Mandić i Knežević do tada "slomiti" i sve priznati. Nema suočavanja
monteego

17. 10. 2017 - 09:44

I dalje nemogu vjerovati iako su sve karte na stolu,sta je sve ova grupa uz koordinaciju DF htjela da napravi u CG.U toj istoj Rusiji za ovakve stvari nema sudjenja.Zna se sta ih ceka.Sta da kazem ovima iz DF-a? Da su u Kristal pa da im narucim pjesmu Tome Zdravkovica - dotako sam dno zivota...ili dno morala,dostojanstva itd. Ali nemas kome reci,kako njima tako i ovima sto svakog dana sastance i lazu sami sebe dok ih u CG ismijavaju.Svaki njihov sastanak me podsjeca na onu scenu sa Slavkom Stimcem u filmu Sjecas li se Dolly Bell kad govori: Svakog dana u svakom pogledu sve vise napredujem. A ono corak i to najveci. Od sviju njih se najvise grozim Ranka Krivokapica koji je partiju doveo do pozitivne nule a sebe do te mjere koje covjek ni najvecem dusmaninu nebi pozelio.
Novi komentar