Institut u strahu od odmazde Vlade, više ne želi Pešića

– Senat Univerziteta Crne Gore juče je usvojio odluku o pokretanju postupka za opoziv profesora dr Vladimira Pešića u Upravnom odboru, po inicijativi Instituta za biologiju mora i formirao komisiju koja će ispitati pravni osnov za njegovu smjenu.
Objavljeno: 17. 10. 2017 - 06:48 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prema saznanjima Pobjede, članovi te komisije su profesor sa Fakulteta političkih nauka Milan Marković, profesor Nenad Šoškić, koji je juče na sjednici Senata izabran za člana Naučnog odbora i predsjednica Studentskog parlamenta Sara Arianna Serhatlić.

Sjednicu Senata, kako nam je ispričao sagovornik sa UCG, obilježila je rasprava o inicijativi Vijeća Instituta za biologiju mora koje smatra da Pešićevi javni nastupi u kojima podržava smijenjenu rektorku Radmilu Vojvodić i kritikuje Univerzitet ne predstavljaju stavove ove ustanove.

- Prateći aktivnosti na UCG u posljednje vrijeme, djelovanje, a posebno javni istupi Peši- ća duboko se kose sa profesionalnim načelima akademskog djelovanja, principima integrisanog funkcionisanja i predstavljanja Univerziteta i obavezom da se poštuju zvanični stavovi Univerziteta i odluke njegovih organa – napisano je u obrazloženju Vije- ća Instituta.

Ima li osnova?

Pojedini senatori saopštili su na sjednici da je povod za smjenu Pešića neosnovan, jer je, kako nam je rečeno, nedopustivo da neko bude sankcionisan zbog verbalnog delikta.

- Ovo je prvi primjer u istoriji univerziteta da neko odgovara zbog verbalnog delikta. Prema crnogorskim zakonima niko ne može zbog toga biti kažnjen, a Institut traži da se to učini.

Baš će biti zanimljivo ispratiti stav ove formirane komisije i ishod slučaja – rekao je naš nezvaničan sagovornik, član Senata.

Prema riječima našeg izvora, na sjednici Senata predstavnik Instituta za biologiju mora saopštio je da ta ustanova nema ništa protiv Pešića, te da su ga i pohvalili kao naučnika.

- Rekli su onda da su pokrenuli inicijativu zato što su blisko vezani sa Vladom i da im niz projekata zavisi od Vlade i da im jednostavno nije interes da ih Pešić predstavlja i da iznosi javno onakve stavove.

Kazali su da se boje za svoje buduće projekte koje bi mogli da imaju sa Vladom - ispričao je naš sagovornik.

Opširnije u Pobjedi

Komentari: 4

Novo Doba Homo Novusa..

17. 10. 2017 - 08:49

..gu..ima primat nad obrazom..niko ka vi."tost montenegrini"?!
RAŠO

17. 10. 2017 - 10:40

Ovo izgleda da čovjek ne smije iznijeti svoje mišljenje a da ne bude sankcionisan. Ovo nije bilo ni u doba komunizma, tada si mogao kritikovati i iznositi svoje mišljenje kada je u pitanju rad i stručnost bez sankcja po tebe.
Pojahali su i univerzitet

17. 10. 2017 - 11:19

Čast izuzecima, prof. Ljumoviću, Pešiću, Lazoviću i onima koji se personalnim i stručnim autoritetom suprostavljaju udbaškom procesu na univerzitetu.
Baćko

17. 10. 2017 - 13:00

Nije to udbaški, to je seljački ( malogradjanski) metod koji više ne pali ni u Albaniji.
Novi komentar