Sanader u bolnici, ročište odgođeno za 7. novembar

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader hospitalizovan je u Kliničko-bolničkom centru Zagreb. Zbog odlaska u bolnicu Sanader se jutros nije pojavio u zagrebačkom Županijskom sudu, gdje mu je trebalo biti nastavljeno ponovljeno suđenje u aferi "Fimi medija", javlja "Večernji list".
Objavljeno: 17. 10. 2017 - 12:24 Promjenite veličinu teksta: A A A

Današnje ročište je odgođeno za 7. novembar.

Kada je počeo ponovljeni postupak u suđenju za "Fimi mediju", Sanader je imao ozbiljnih zdravstvenih problema i jedno vrijeme je bio hospitalizovan i operisan. Njegov advokat Čedo Prodanović predao je sudu ljekarsku potvrdu da je Sanader juče hospitalizovan radi dodatnih pretraga jer su mu povećani limfni čvorovi.

Sanader je u aprilu nepravosnažno osuđen na 4,5 godine zatvora zbog primanja 17 miliona kuna (oko 2,3 miliona eura) "provizije", nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja 2009. godine kupilo zgradu u Planinskoj ulici od kompanije bivšeg poslanika HDZ-a i vlasnika mesara Stjepana Fiolića.

Do ove presude Sanader, koji je suočen sa nizom uglavnom korupcijskih optužnica, nije imao nijednu pravosnažnu ili nepravosnažnu presudu, jer je Ustavni sud na ljeto 2015. ukinuo presudu zbog ratnog profiterstva u slučaju "Hipo", te primanja mita od mađarskog MOL-a i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu.

Vrhovni sud potom je ukinuo i nepravosnažnu presudu, te naložio novo suđenje u slučaju "Fimi medija", u kojoj je zbog korupcije ranije osuđena i Sanaderova bivša stranka HDZ.

 

Komentari: 0

Novi komentar