AP: Islamska država na ivici kraha, slijedi nestabilnost

Islamska država (ID), koja je odgovorna za neke od najgorih zlodjela počinjenih nad civilima u novijoj istoriji, očigledno je na ivici kraha, ali malobrojni očekuju da će ona u potpunosti napustiti Irak i Siriju, a sve snage koje se protiv ID bore moraju ostati budne jer slijedi čak još strašniji izazov, navodi AP.
Objavljeno: 17. 10. 2017 - 17:46 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nakon što su zlostavljali stanovnike koji su pod njihovom kontrolom živjeli više od tri godine, džihadisti ID sada gube svoju samoproglašenu prijestonicu Raku i bore se da zadrže relativno male džepove teritorije u Iraku i Siriji, opkoljene lokalnim snagama sa svih strana.

"Rijetki su, međutim oni koji očekuju da će ID u potpunosti otići odatle ili da će krvoproliću u dvjema zemljama i tom regionu brzo doći kraj", upozorava američka agencija.

Uz osvrt na uspon i pad "kalifata" ID koja je, uzdigavši se iz pepela Al Kaide u Iraku, počela da se širi po Bliskom istoku početkom 2014, u analizi se navodi da uništenje ID nastupa uz pogubnu cijenu i po Siriju i po Irak i ogromne patnje onih koji su trpjeli brutalnu vladavinu ekstremista.

"Borbe i vazdušni udari pretvorili su u prah i pepeo gradove koji nekada cvjetali, a sada nude samo tragične prizore srušenih stambenih blokova, puteva i mostova i kuća sravnjenih sa zemljom", navodi AP, ističući da su u Ramadiju, Mosulu i Raki razmjere štete - zapanjujuće.

Prije dvije nedjelje, koalicija na čelu sa SAD saopštila je da je lokalnom stanovništvu vratila više od 83 odsto teritorije koju je ID držala pod kontrolom, premda aktivisti i posmatrači procjenjuju da je broj žrtava i veći.

Devetomjesečna bitka za oslobađanje Mosula rezultirala je smrću oko 1.500 iračkih vojnika, ali je i najmanje 1.100 boraca Sirijskih demokratskih snaga ubijeno u bitkama za sirijsku Raku i Deir el-Zour do kraja septembra, kako je navela koalicija.

Tokom tri godine otkako je ID osnovala svoj takozvani "kalifat", usmrtila je hiljade ljudi, raselila miliona ljudi i ulagala velike napore da djecu zadoji ekstremističkom doktrinom.

Uz to, uspon Islamske države i ratovi i alijanse koji su uslijedili s ciljem njenog poražavanja pogoršali su političke i sektaške linije razdora u Siriji i Iraku, pri čemu je kurdsko stanovništvo u objema zemljama steklo uticaj bez presedana.

"Ove promjene i haotična poprišta u građanskom ratu u Siriji, tenzije između Kurda i etničkih Arapa, prisustvo šiitskih milicija i vladinih trupa u pretežno sunitskim gradovima iz kojih se ID povukla - sve to bi moglo da dovede do većeg nasilja", upozorava se u analizi.

Ukazujući da je "iz mnogo razloga, borba nad teritorijama ID je samo početak", američka agencija naglašava da sve snage koje se bore protiv ID moraju ostati budne čak i nakon preuzimanja i posljednjeg djela teritorija iz ruku ekstremista.

"Na neki način, snage koje su se borile protiv ID sada se suočavaju sa još strašnijim izazovom", navodi AP.

S tim u vezi, američka agencija se poziva na Hišama al-Hašema, iračkog pisca i analitičara, koji ocjenjuje da u iračkom Anbaru ostaje 8.000 džihadista koji će se izmješati "kao so u vodi" i čekati pravi trenutak da krenu u novu pobunu ili izvedu samoubilački napad.

"Ogranci ID i dalje izvode brze napade u Egiptu i Libiji, gdje je ta grupa stekla uporište i odakle bi mogla da se sveti", zaključuje AP.

 

Komentari: 0

Novi komentar