Putin odobrio lansiranje kriptorublje

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je lansiranje nacionalne kriptovalute, naveo je ministar za komunikacije Nikolaj Nikiforov, prenosi portal RT.
Objavljeno: 17. 10. 2017 - 18:33 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ministar je rekao da će kada digitalna valuta, odnosno kriptorublja, bude lansirana druge kriptovalute biti zabranjene, a za njeno regulisanje biće u potpunosti zadužena država.

„Veoma sam uvjeren da ćemo izdati kriptorublju iz jednog prostog razloga – ako to ne uradimo, naše komšije iz Evroazijske ekonomske zajednice će se na takav potez sigurno odlučiti u narednih nekoliko mjeseci“, istakao je Nikiforov.

Ideja iza ovoga poteza jeste da se stimuliše onlajn ekonomija na način koji se ne oslanja na ulaganja iz stranih tržišta novca i omogućava državi da ga reguliše i prati.

Sve finansijske transakcije kriptorubljom biće oporezovane, dodao je ruski ministar.

Nakon razmjene, za poslovanje kriptorubljama biće potreban neki dokaz porijekla, poput dokumentovane prodajne transakcije ili obavljene usluge. Očigledan razlog jeste da bi se spriječilo pranje novca i manipulisanje valutom.

Međutim, zato što vlasti ne žele da potpuno spriječe takve „popularne aktivnosti“, nedokumentovane kriptorublje biće oporezovane 13 odsto na ukupnu sumu, piše portal Tek kranč.

„Kada kupujete i prodajete kriptorublju, porez na zaradu biće 13 odsto. Ukoliko vlasnik ne može da objasni porijeklo svojih kriptorublji, kada ih bude pretvarao u rublje, ukupan iznos biće oporezovan 13 odsto“, naveo je Nikiforov, prenosi RT.

Ruska nacionalna digitalna valuta biće na raspolaganju i na međunarodnim tržištima, objasnio je zamjenik ministra za ekonomski razvoj Oleg Fomičev, naglašavajući da izdavanje valute ne bi imalo poentu ako bi ona samo cirkulisala u zemlji.

„Ovo ne smije da bude privatna valuta, već mora biti ona koju će država moći da kontrolište a koja će omogućiti cirkulaciju digitalnog novca u novim uslovima digitalne ekonomije“, rekao je Fomičev.

 

Komentari: 1

Putnik Namernik

18. 10. 2017 - 10:08

Poenta je u tome da drzava NEMA kontrolu nad kriptovalutom. Rusi kao i obicno hoce da zavedu cvrstu diktatorsku kontrolu nad svim i svacim. Jadno i bedno. Verovatno ce samo Ruska vrhuska moci da pere novac kao i obicno.... :)
Novi komentar