Uzavreli kotao: Katastrofa na koju NASA upozorava

Iako imaju ambiciozan plan da je spriječe, ova katastrofa za sad je najrealniji i najbliži scenario apokalipse.
Objavljeno: 17. 10. 2017 - 21:54 Promjenite veličinu teksta: A A A

Posljednja erupcija super vulkana u Jelouston Nacionalnom parku bila je prije 600.000 hiljada godina, te naučnici predviđaju da ako do nje ponovno dođe, dvije trećine SAD-a mogle bi biti uništene.

Oblak vulkanskog pepela u potpunosti bi "izbrisao" sav biljni svijet te bi stvorio sloj debljine oko tri metra, a i ostatak svijeta ne bi izbjegao posljedice, a pretpostavlja se kako bi nastupila velika glad (prema procjeni UN-a rezerve hrane u svijetu bi potrajale tek 72 dana) te oružani sukobi.

Da bi se ta erupcija mogla dogoditi u skoroj budućnosti, odnosno da postoje pokazatelji buđenja super vulkana, potvrđuje i NASA koja ima vrlo ambiciozan povjerljiv plan kojim misli spriječiti globalnu katastrofu.

Crna predviđanja

Velik dio teritorije SAD-a tada bi postao nenastanjiv zbog toksičnog vazduha, svi letovi iznad kopna morali bi biti prizemljeni, a milioni bi napustili svoje domove, što je po naučnicima samo dio crnih slutnji.

"Najveći dokaz  da se približava trenutak erupcije je punjenje komora od magme rastaljenim stijenama", smatra Robert B.Smith, profesor geofizike na Univerziteta Juta koji je izradio studiju o ovom super vulkanu.

No naučnici nisu sigurni koliko dugo traje proces punjenja komora prije izbijanja erupcije.

Jelouston Kaldera, prostor na kojem se nalazi vulkan, jedno je od najljepših destinacija prirodnih znamenitosti na svijetu, a njegovo ime u prevodu znači “uzavreli kotao”.

Tamo je 650 kilometara ispod zemljine površine vruća tačka magme koja se uzdiže sve do 48 kilometara ispod površine, u podzemlju se širi na gotovo 500 kilometara, a pogođeno bi bilo oko 7 hiljada kvadratnih kilometara SAD-a.

Pored toga se nalazi uspavani vulkan koji je pod stalnim nadzorom stručnjaka.

- Vulkan hrani magma iz dubokih slojeva, koja se približava površini, još od zadnje male erupcije prije 70.000 godina - tvrdi Dan Dzursin, stručnjak za geološka istraživanja u Jeloustonu.

NASA-in plan za spas svijeta

NASA je svjesna opasnosti koju predstavlja supervulkan Jelouston, premda se o tome ne govori puno u javnosti kako se ne bi širila panika. Njihovi su stručnjaci, nakon dužeg razmatranja, došli do zaključka kako je najbolje rješenje ohladiti supervulkan koji je zapravo divovski generator topline, piše BBC.

Međutim, to baš i nije tako jednostavno kako zvuči. U laboratorijskim uslovima su izračunali kako bi supervulkan na rubu erupcije trebao biti ohlađen za oko 35 odsto, a mogući način za postizanje toga je bušenje površine kako bi se ispustila para.

Međutim, takva operacija takođe nosi velik rizik - odzračivanje bi moglo napraviti eksplozivnu dekompresiju, pa su u NASA-i došli na ideju kako bi bušenje rupe bilo sigurnija solucija.

 Takva rupa bi trebala biti duboka oko 10 kilometara te ispumpati dolje vodu pod visokim pritiskom.

 Cirkulirajuća voda bi se potom vraćala s temperaturom od oko 350 Celzijusa, polako oduzimajući temperaturu supervulkanu. Procijenjeni trošak takvog projekta iznosi oko 3,5 milijardi dolara te ima kvaku - treba uvjeriti političare koji raspoređuju novac na tako skupu investiciju.

Međutim, tamo bi se mogla izgraditi geotermalna elektrana, objašnjava Brian Wilcox iz NASA-e, dodajući kako bi se takvi planovi mogli primijeniti i na druge supervulkane u svijetu.

(express.hr)

 

Komentari: 1

Guri

18. 10. 2017 - 10:23

Kome bi se tiskali ako pukne?
Novi komentar