Mihailo o Amfilohiju: Taj gordi, samoljubivi Moračanin se ponaša kao srednjovjekovni feudalac

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve, Mihailo, proslijedio je otvoreno pismo u kojem kritikuje navode mitropolita crnogorsko-primorskog, Amfilohija, koje je iznio u izjavi za list ''Novosti''. Mihailo navodi da Amfilohije u toj izjavi iskače van svoje pozicije, daje sebi za pravo da se bavi politikom, ima smjelosti da se poredi sa papom, i ponaša se kao ''srednjovjekovni feudalac''.
Objavljeno: 18. 10. 2017 - 11:14 Promjenite veličinu teksta: A A A

''Čelnik cetinjske filijale beogradske patrijaršije, Amfilohije, u izjavi za dnevni list „Novosti“, istako je da ne može da prikrije tugu što je Crna Gora priznala državu Kosovo. Poredio se i sa papom. Veli, papa se bavi svjetskim političkim i moralnim pitanjima, pa se upitao, koja je razlika između, kako je kazao, Amfilohija i pape, držeći to vrlo neprimjereno poređenje, za njega primjerenim. Pa je posljedično zaključio, da i on ima pravo  da se bavi političkim pitanjima. Naravno, samo u Crnoj Gori, jer u Srbiji niti mu pada na pamet, niti može niti smije. Na kraju je  Crnogorsku crkvu nazvao nevladinom organizacijom, a njene vjerujuće marksistima'', kazao je Mihailo.

On dodaje da su to izjave ''ohologa cetinjskoga nadpopa''.

''Ovo je izjava jednoga ohologa cetinjskoga nadpopa, koji se očito nalazi na položaju beogradskoga gaulajtera Crne Gore. Taj svoj politički položaj on je još i religijski utvrdio. Veli, da mu se plače za Kosovom. A s osmijehom je podstrekavao i huškao svetosavske dobrovoljce da ruše, pljačkaju i pale Bosnu, dubrovačku regiju i Kosovo. I nije mu se plakalo  nad zlehudom sudbinom proćeranih hiljada Dubrovčana i desetina hiljada Bosanaca i Kosovara čije je  kuće i imanja popalila i opljačkala njegova pastva. Da je pravde, završio bi na optuženičku klupu umjesto nekih od njih, koji zbog ratnih zločina na koje ih je on podstrekavao, čame po evropskim zatvorima'', ističe Mihailo.

Kako dalje navodi Amfilohije ne opravdava svoje postupke.

''Taj gordi i samoljubivi Moračanin drži se ravnim papi, i ponaša se kao srednjovjekovni feudalac koji ne opravdava sopstvene postupke. Poređuje se s neuporedivim i dalekim rimskim papom, a kod kuće snishodljivo ljubi ruke zločincima i haškim osuđenicima, javno ih sokoleći i ispovijedajući i dajući im oprost grjehova. Razumljivo, jer svetosavski nauk ne počiva na Novom zavjetu Svetoga pisma nego na starozavjetnome zakonu mržnje i osvete'', govori Mihalo.

Mihailo dalje reaguje i na ocjene Amfilohija da CPC naziva nevladinom organizacijom.

''Našu crkvu naziva nevladinom organizacijom. Razumjeli smo, da tako razlikuje  njegovu svetosavsku, kao nesumnjivo vladinu. U protivnom, nebi mu vlasti bile s ruke, dok otima  crkvenu imovinu i služi u našim crkvama pod zaštitom državne sile. A što se marksista tiče, i bivši i sadašnji, svi su s njim i kod njega. On ih ispovijeda i njihovu đecu vjenčava i krštava'', zaključuje Mihailo. 

Komentari: 40

Nada Macura

18. 10. 2017 - 11:34

Morate malo i da postite g.Dedeiću. Nešto ste puno rumeni.
Blok V

18. 10. 2017 - 12:06

Rumen, zdrav! A ne ka' Risto kome se po faci vidi da je štetan.
Petar

18. 10. 2017 - 14:02

Njemu je cijela faca stetna kao i ispod face,kao pipun kad gnjili
Od JADRANA do SJEVERA

18. 10. 2017 - 19:17

AMFILOHIJE podsjeca na ,,ZELENO MELJAJĆE ,, KOJE JE BILO AKTUELNO 80-tih godina proslog vjjeka , ZNAČI ONK ŠTO JE ZELENO MELJAJĆE BILO BIHORCIMA ,TO JE AMFILOHIJE SRBIMA U CRNOJ GORI.
Macura

18. 10. 2017 - 21:04

Gospodjo Macura, Crna Gora vas je primila. Bice da joj se oduzujete srbovanjem? Mogli ste bez problema i u Srbiju gdje je vec sve po volji ... osim mora jasno.
Hrule

18. 10. 2017 - 11:42

On je gordi Moracanin, potomak duge loze ratnika i svestenika,a ko si i okle si ti rotkvo bez korijena? Cime su tvoji zaduzili Crnu Goru? Od Dedejica osim za tebe cuo sam samo za Radmila i Semsa i nijedan od vas mi se ne svidja
MOMO

18. 10. 2017 - 12:10

Crnogorce je jako zaboljelo što se tebi četniku i posrbici ne sviđaju Dedeići. Mnogo patimo zbog toga. A to da je vaš pef sekte potomak loze ratnika... ajde ne sprdaj se. Pitaj u Moraču za njega. Svi su se sprdali sa njim kad je bio mlađi.
O momo

18. 10. 2017 - 13:11

A ti si Crnogorac u p.m. Jos ako si Dedeic,iha...
Neka Hrule

18. 10. 2017 - 13:55

Ristovi su dosli u Moracu kao Hoti ( Albanci) zbog krvne osvete prebjegli u Crnu goru i uzeli prezime Radovic kao i sto su dobar dio Rakocevici . Tako Hule ostavi se crnogoraca niko ti nije kriv sto ti ne mozes bit
Hrule, dozvoli da ti pomognem

18. 10. 2017 - 15:42

1. "U biografiji Miraša Dedeića na sajtu tzv Crnogorske pravoslavne crkve, na čijem je on čelu, navodi se da ga je za "Mitropolita CPC 1998 god rukopoložio bugarski patrijarh Pimen i sedam mitropolita i episkopa Bugarske pravoslavne crkve. Mitropolija crnogorsko-primorska, ali i sama Bugarska pravoslavna crkva, više puta je razjašnjavala slučaj Dedeićeve "hirotonije". Radi se o raskolničkoj grupaciji koja se 1992 god odvojila od zvanične crkve, podržavajući stav bugarskih vlasti da je izbor bugarskog patrijarha Maksima bio nelegitiman. Oni su osnovali paralelnu para-crkvenu strukturu i izabrali čak i svog patrijarha - Pimena, ali ih nije nikada priznala nijedna pravoslavna crkva. ....nastaviću...
Hrule, dozvoli da ti pomognem

18. 10. 2017 - 15:55

2. nastavljam...Raskol u Bugarskoj pravoslavnoj crkvi zacijeljen je 1998 god. na Svepravoslavnom Savjetovanju, a nekoliko raskolnika, na sopstvenu molbu, vratilo se u okrilje kanonske Bugarske pravoslavne crkve I u decembru prošle godine na molbu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, Sinod Bugarske pravoslavne crkve još jednom je potvrdio "svoju neizmijenjenu podršku kanonskoj Crnogorsko-Primorskoj Mitropoliji Srpske Patrijaršije u Crnoj Gori, kao i da je hirotonija Miraša Dedeića izvršena u Bugarskoj, nekanonska, nedejstvena i bezblagodatna" ....."Bugarska crkva i Miraš Dedeić", .....Politika, 9 juni 2016.....Jelena Čalija.....Prenio: veliki getsbi
Ne pricaj gluposti!

18. 10. 2017 - 18:44

Gordi Moracanin koji gaji, pomaze i stiti teroriste i PEDOFILE u Srbskoj Paramilitarnoj Crkvi. Covjek koji je sve a samo ne pravi hriscanin! Ajde coce, da vidimo sto smo mi kao ljudi i da prestanemo da se krijemo iza predaka i kitimo MEDALJAMA pradjedovskim!
marione centurione

18. 10. 2017 - 11:50

Ovoga je pogodilo uporedjivanje sa papom, razlog je ocigledan jer papu dozivljava kao svog vrhovnog poglavara. E u tome i jeste velika razlika jer narod odlicno vidi tvoje nakane.
...

18. 10. 2017 - 15:22

marione centurione, obraćaj se s poštovanjem, nije ti ovo uljez Radović
665

18. 10. 2017 - 16:20

Ne no je sveti Petar...ovaj sitni makro iz Rima
Mišo

18. 10. 2017 - 12:08

Visokopoštovani g. Mihajlo. Još koju nedelju strpljenja. Svi oni će u Spuž a Vi ćete na presto slavne crnogorske crkve i svetog Petra Cetinjskog. Crnogorska crkva je jedina crkva u istoriji čiji popovi skoro nikada nisu posle školovanja oblačili mantiju, naprotiv, skidali su mantiju i uzimali pušku u ruke da životom brane svoju Crnu Goru. Crnogorcima je crkva služila samo kao univerzitet, a posle školovanja su većinom postajali učitelji. Tek sad u miru, u evropskoj Crnoj Gori, moći ćete da se posvetite svom glavnom poslu, širenju ideja mira i ravnopravnosti što je srpskoj crkvi potpuna nepoznanica. Dobro zdravlje, pozdrav iz Beograda.
Anatema

18. 10. 2017 - 12:25

Na koji si ti fakultet išo Mišo,te mlatis ovako na dan današnji iz Beograda.Bilo bi dobro kad bi ovaj tamotvoj nazovi vladika izdao saopštenju zašto su ga raspopili i bacili na njega anatemu pa se ovamo dovuka da vodi stado malo i caktar ponese ispred njega.
Bivši vjernik SPC

19. 10. 2017 - 00:31

Za Anatemu, vjera i Hristovo učenje se osjeća. Onaj ko je iskren pred sobom osjeća da je gospodin Amfilohije odavno u crnu magiju ušo kao i svi koji ga prate i slijepo mu vjeruju, za gospodina Mihaila ima još vremena vidjećemo kako će se on pokazati, ako ostane u miru kao do sada bez i mrlje nema razloga da ne bude pastir svih pravoslavaca u Crnoj Gori. Na žalost gospodin Amfilohije je imao svoju šansu ali sada kad vidi da propada hvata se za trulu slamku, huli i sprda se sa Crnogorcima to jednostavno po Bogu ne može. A priča o anatemi je izmišljena upravo od SPC.
CG

18. 10. 2017 - 12:42

Iz tvojih u Božije, Mišo!
Cuvene

18. 10. 2017 - 13:12

Paatriote iz Beograda....
za Miša

18. 10. 2017 - 20:07

Baš zbog tog nenošenja mantije stigao je bio ukor sa ruskog carskog dvora na adresu knjaza Nikole 1893 god i n a r e đ e n j e vladici od strane ruskog patrijarha,da popovi moraju nositi mantije. Ovog puta su se crnogorci povinovali naredbi. A o onu stariju naredbu , iz 1866 god . su se oglušili. O čemu je bila riječ? Naređenje je takođe stiglo bilo iz Petrograda da pravoslavni popovi m o r a j u nositi brade. Nisu poslušali. Znamo da su desetak i više godina kasnije, braća Jovovići, popovi Luka i Milo bili bez brade. Šta više - u crkvenom oltaru umjesto kandila knjiga i druge bogoslužbene opreme držali su - napunjene džeferdare. veliki getsbi
Niki

18. 10. 2017 - 12:50

Papa je arhijeretik koji nema apsolutno nikakve veze sa Crkvom. Zato ga ova današnja đeca komunističkih prvoboraca u CG i veličaju-jer nema nikakvih dodirnih tačaka sa crkvom.
Istina

18. 10. 2017 - 12:52

Jedna od boljih izjava našeg Vladike. Naročiti o ovome ko je vladin a ko nevladin. :/
665

18. 10. 2017 - 13:00

Ma mozete samo da se sagnete Amfilohiju. Papisti,islamisti,unijati,lutori...pestokupljevins
Pyer

18. 10. 2017 - 14:10

Ebiga mozemuse zbog necega
Lehru

18. 10. 2017 - 14:17

Kako se Mikele zabrinuo za papu. Ne pustise te na njegovu inauguraciju jado rascinjeni,ni tebe,ni ekipu iz NVO. Dje ti je dostojanstvo NVO vladiko? Jos si porucio da se mice krst sa sat kule,borce za vjeru u €ure
kći patriote

18. 10. 2017 - 15:20

Sve podržavam što ste rekli, gospodine Mitropolite Crnogorske pravoslavne crkve, sem to što se tiče potomaka marksista. Ja sam potomak partizana borca i svim srcem podržavam sve crnogorsko, naročito ukradeno i obezvrijeđeno, obožavam svoje čestito crnogorsko porijeklo i vjeru mojih predaka - CPC. Prema tome, ima nas mnogo potomaka boraca i raširite ruke i dajte blagoslov partizanskim porodicama kojima je crkva zabranjivana. S vjerom u Boga i Svetog Jovana, S vjerom u časnu vjekovnu misiju CPC, državne crnogorske crkve! Neka nas blagoslovi blagorodna ruka ove crkve u velikoj crnogorskoj pješivačkoj bogomolji ,Ostrogu,i našim starim crkvama diljem naše domovine. S nadom u Božju pomoć, krajnje je vrijeme!
Grede

18. 10. 2017 - 15:46

Ostrog nije pješivačka,no vazda bjelopavlićka bogomolja bio,pametnice!
665

18. 10. 2017 - 16:18

Vrati stan u BG bivsim vlasnicima i nazad u Pjesivce pa da ti vjerujemo. Lako je iz BG tudjim k.... po dracama mlatit
Beranac

18. 10. 2017 - 18:31

Jesi li pročitao Mirašu crni sta kaze Anfilohije i Milo je moj prijatelj i da ce da ga krsti Amfilohije ne da je Crnogorac negi Crnogorčina 1000
Putnik Namernik

18. 10. 2017 - 18:54

Amfilohijena....
MNE

18. 10. 2017 - 19:20

Hahahaha Amfilohijena...hahaha
Hvala!

18. 10. 2017 - 23:10

Imam pravu kolekciju imena za njega i njegovih bisera koji opravdavaju ta imena. I ovo ime dodajem!
Raskolnici ?

18. 10. 2017 - 19:08

Raskolnicka grupacija je bila i Protestantska crkva. Crnogorska, Bugarska, Ukrajinska i Makedonska crkva mogu osnovati "raskolnicku grupaciju" koja ce biti bliza Hristu no ova cetnicka banda
Amfilohije - Srz stvari

18. 10. 2017 - 19:14

Sta Amfiloghija razlikuje od drugih popova da ima toliku popularnost kod Srba u Crnoj Gori. Pa evo sta: On je turbo-srpski-nacionalista, ratni huskac, zatim prijatelj ratnog zlocinca Arkana, politicar, kletnik , vrijedja Crnogorce, ne zeli ovu drzavu .... OVO JE CIJELA POENTA. Njega Srbi iz CG vole zato sto je najekstremniji mrzitelj ove drzave i Crnogoraca. To je jedini razlog. Ne nije u pitanju cak ni samo srpstvo, nego mrznja, njegova koncentrisana, patoloska mrznja i negativnost su razlog. I sve ovo ilustruje ko je narod koji ga obozava i objasnjava zasto su bas iz ovog naroda nastali zlocinci Slobodan, Radovan, Arkan, ...
Kučuk Alija

18. 10. 2017 - 21:26

Plači za neostvarenim je više nema preobražene JNA .Plači I zali što su vas svi narodi pročitali I ostavili da se sada sami snalazite.
Aljo,

19. 10. 2017 - 00:23

Pobrkao si nesto. Vidis li da Mihailo place,a Amfi ga ne registruje uopste. Nebitan lik osim na par portala
Objektivno

19. 10. 2017 - 00:41

Pomalote, sve dođe na svoje. Naše ćemo crkve vratit, a sa crkvama i jedinstvo među svim religijama u Crnoj Gori. Amfilohije bi sve spalio što nije veljesrpsko kao što su i Nemanjići prekrstili Crnu Goru ognjem i mačem. Hvala Bogu crnogorski mitropolit Mihailo ima u sebi dovoljnu razumijevanja i Hristove ljubavi za sve ljude ma koje vjere oni bili. Upravo tako se i Isus ponašao, on je bio učitelj krotkosti, poniznosti, strpljenja, praštanja, mira i ljubavi. Ni jednu od ovih navedenih osobina nažalost nema Amfilohije i prirodno je da mu mjesto ođe nije.
Dragi Mihailo...

19. 10. 2017 - 01:31

..u vašu priču sve se svodi u dosegu-od dva prsta..koja je razlika "među Morače ii Tare..?
Zoran beograd

19. 10. 2017 - 02:01

Risto je antihrist.
Novi komentar