Zenka- Vuksanović: Uloga nacionalnih savjeta u očuvanju indentiteta manjinskih naroda

O važnosti institucionalne zaštite prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u Crnoj Gori razgovarano je danas prilikom susreta ministra za ljudska i manjinska prava Mehmeda Zenke i predsjednika Srpskog nacionalnog savjeta Momčila Vuksanovića.
Objavljeno: 18. 10. 2017 - 17:43 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako je saopšteno iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, ministar je konstatovao da je cilj formiranja nacionalnih savjeta da jačaju ujedinjenost svih nacionalnosti u Crnoj Gori, ali i da njeguju i štite identitet svoje zajednice. Zenka  je naglasio da su reformski procesi u vezi sa jačanjem vladavine prava obuhvatili i oblast unaprijeđenja prava i sloboda manjinskih naroda, te izrazio zadovoljstvo usvanjem Zakona o izmjenama i dopunama zakona o manjinskim pravima i slobodama, u aprilu ove godine.

Unaprijeđivanjem postojećih rješenja, Zakon je postavio osnovne pravce reforme Fonda za manjine postavivši u fokus sprječavanje objektivno mogućeg konflikta interesa, te uvođenje dvostepenosti kod odlučivanja o projektima koji se finansiraju iz sredstava Fonda. Ministar je izrazio uvjerenje da će, uz usvojena podzakonska akta koja regulišu organizaciju i funkcionisanje ovog institucionalnog mehanizma, predlozi projektnih aktivnosti biti usmjereniji na ono što je važnost i smisao osnivanja ovakvog mehanizma.

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović izrazio je zadovoljstvo povodom radnog susreta sa ministrom i konstatovao da je u osnovi svake dobre i uspješne saradnje otvoren dijalog i iskren pristup.

On je informisao ministra o aktuelnim izazovima sa kojima se suočava ovaj nacionalni savjet, i uputio poziv ministru da posjeti prostorije Srpskog nacionalnog savjeta i upozna se bliže sa njegovim radom i djelatnostima.

Komentari: 0

Novi komentar