Predstavljene aktivnosti iz sajber bezbjednosti na NATO simpozijumu NIAS 17

Generalna direktorica za elektronsku upravu i informatičku bezbjednost u Ministarstvu javne uprave Milica Janković predstavljala je Vladu Crne Gore kao key note govornik na godišnjem NATO simpozijumu NIAS 17, pod nazivom “Cyber beyond the horizon” (Sajber - izvan horizonta), koji se održava u Briselu.
Objavljeno: 18. 10. 2017 - 18:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na ovom trodnevnom događaju su učešće uzeli NATO eksperti, predstavnici zemalja članica, kao i sajber stručnjaci iz industrije i akademske zajednice. Razgovarali su o načinima zaštite infrastrukture i elastičnosti sistema sajber odbrane u slučajevima sajber napada velikih razmjera.

Janković je predstavila napore koje je preduzeo nacionalni CIRT tim u okviru Ministarstva javne uprave, nakon preuzetih sajber smjernica na NATO samitu u Varšavi, kako bi se povećao nivo sajber bezbjednosti državne infrastrukture. Takođe, govorila je o intenziviranju partnerstava sa industrijom, najprije sa telekomukacionim provajderima, u kontekstu zaokruživanja sajber zaštite spolja i iznutra.

Ona je ukazala na važnost edukacije i podizanja svijesti o tome da je sajber kultura svakog pojedinačnog korisnika polazna tačka svih odbrana koje je moguće realizovati.

"Na simpozijumu je istaknut značaj ekspertske pomoći i savjeta koje smo i koje i dalje, sada kao punopravna članica, a ranije kao zemlja u procesu pristupanja, u kontinuitetu dobijamo od NATO-a. NATO NIAS 17 se završava u četvrtak 19. oktobra", saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva javne uprave.

Komentari: 0

Novi komentar