Najveću Folksvagenovu aferu slučajno otkrio student

Švajcarski student Mark Beš i dvojica kolega sa studija na američkom Univerzitetu Zapadne Virdžinije, istraživali su kako je Folksvagen uspio da napravi dizel koji ispušta toliko malo štetnih gasova i tako, sasvim slučajno, otkrili veliki skandal u vezi sa dizel motorima.
Objavljeno: 18. 10. 2017 - 19:59 Promjenite veličinu teksta: A A A

Institut za istraživanje emisije izduvnih gasova profesora Dena Kardera imao je dosta iskustva sa ovakvim testovima i što je bilo presudno, piše njemački „Spiegel“, mobilne uređaje sopstvene proizvodnje, kojima se emisija izduvnih gasova testira u realnim uslovima, prenosi Blic.

Kako se navodi, obično se automobili prilikom ovakvih testova postavljaju u garažu na točkovima koja simulira kretanje u saobraćaju, a u takvim uslovima, odgovarajući softver može da prevari "ispitni sto", što nije moguće s testovima koje su na ulici obavili Beš i dvojica njegovih indijskih kolega.

Rezultati koje su dobili, zapanjili su ih - testirani Volkswagen Passat izbacio je 20 puta više štetnih materija u vazduh nego što je dozvoljeno, a Volkswagen Jetta čak 25 puta više.

"Pomislio sam, da nisam nešto pogriješio, da li je sa instrumentima sve u redu", kazap je Beš i dodao da su provjere potvrdile da je Folksvagen sistematski manipulisao softver u vozilima.

"Uopšte nam nije bio cilj da nekoga raskrinkamo. Bio je to mali istraživački rad, koji se razvio u nešto krupno. Poslije prvih izvještavanja medija o dizel skandalu bilo je gotovo s normalnim studentskim i inženjerskim životom ", rekao je Beš.

Beš je danas profesor-asistent i trenutno radi na istraživačkom projektu o izduvnim gasovima kamiona.

Komentari: 1

@

20. 10. 2017 - 08:44

I ja sam posumnjao jer mi GOLF 2 ponekad zadimi tako intezivno da sam siguran da nesto nije OK
Novi komentar