Marković otvorio Global Forum: Crna Gora jedna od najbezbjednijih zemalja Mediterana

Global Citizen Forum na temu "Mogućnosti u doba neizvjesnosti" počeo je danas na Svetom Stefanu, pod pokroviteljstvom Arton Capitala.
Objavljeno: 19. 10. 2017 - 09:13 Promjenite veličinu teksta: A A A

Četvrti Forum otvorio je crnogorski premijer Duško Marković. On je kazao okupljenim zvanicama da oni koji vjeruju u globalno građanstvo, vjeruju u uspjeh.

Govoreći u uvodnom izlaganju na temu kosmopolitizma sa jedne i pripadnosti državi i naciji sa druge strane predsjednik Marković je rekao da su tehnološke revolucije i ekonomska globalizacija dramatično približile i povezale građane iz svih krajeva svijeta, ali da su donijele opasnost da se finansijske, političke i kulturna elite udalje od svojih sunarodnika i izgube njihovo povjerenje.

markovic

„Vjerujem da građanin svijeta mora nositi i one odgovornosti koje imamo na lokalnom i nacionalnom nivou. U tom kontekstu, specifična je pozicija nacionalnih vlada, koje su dužne, kojima je to prvenstvena obaveza da zastupaju, štite i promovišu nacionalne interese. Razumijem strah globalnog građanina od posljedica koje mogu da uslijede ako svaka Vlada slijedi samo i isključivo svoj nacionalni interes. I to zaista nije bez osnova kada su u pitanju neke globalne, ili šire regionalne teme, poput klimatskih promjena, borbe protiv globalnog zagrijavanja, ili velikih migracija. ... Zalažem se za balans i ravnotežu između vizije kosmopolitizma i uzvišenih ciljeva za koje se zalažu globalni građani, s jedne, i obaveza i dužnosti koje imaju prema sunarodnicima, prema svojim državama, s druge strane“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Premijer je, pominjući primjer naše zemlje, rekao da je Njegoš, kao vizionar, pjesnik i filozof morao biti i građanin svijeta, a da je današnja Crna Gora nastavila da nosi Njegoševu luču vezujući budućnost sa vrijednosti zapadne civilizacije i opredjeljujući se za pripadnost najmoćnijim bezbjednosnim, ekonomskim i demokratskim zajednicama – NATO-u i Evropskoj  uniji. On je ocijenio i da je Crna Gora jedna od "najbezbjednijih zemalja Mediterana".

- Sposobni smo da kao članica NATO svoju bezbjednost očuvamo i unaprijedimo - rekao je Marković i dodao: - Gradeći takvo otvoreno društvo, vjerujem da stvaramo najbolje pretpostavke da svaki naš građanin koji se tako osjeća zaista ima i realnog osnova da bude građanin svijeta. I da se svaki građanin svijeta koji dođe u takvu Crnu Goru osjeća komotno i ugodno, bio on samo turista, ili potencijalni investitor, ili učesnik jednog ovakvog Foruma na visokom nivou - rekao je predsjednik Vlade.

U radu dvodnevnog skupa, čija je ovogodišnja tema „Prilike u doba neizvjesnosti“, najavljeno je učešće više desetina renomiranih ličnosti iz poslovnog, političkog i umjetničkog svijeta među kojima, glumca Roberta de Nira, pisca i motivacionog govornika Robina Šarme, pravnice Čeri Bler, biznismena, filantropa i osnivač inicijative Global Citizen Armanda Artona, predsjednika Vlade Antigve i Barbude Gastona Braunija, bivšeg zapovjednika Združenih snaga NATO-a u Evropi američkog generala Veslija Klarka, bivšeg predsjednika Bugarske Petra Stojanova, člana katarske kraljevske porodice i Šeika Mohameda Abdule Al Tanijai generalnog sekertara Fondacije G20 Stivena Obrajana.

Predsjednik Arton Capitala i osnivač Foruma, Arman Arton, sa prisutnima je podijelio iskustva svoje porodice koja je migrirala.

- Zbog toga ulažem milione, kako bih poboljšao uslove života tamo gdje je to neophodno kako današnja djeca ne bi morala da budu emigranti. Migracije su realnost za svakoga i novi su brend. Moramo da izmijenimo stav prema njima - ocijenio je Arton.

global2

Suruga nekadašnjeg britanskog premijera Tonija Blera, Čeri Bler, kazala je da je borba za jednaka prava polova najsnažnija pojedinačna stvar koju možemo danas da učinimo.

- Povezanost i međusobna zavisnost svih nas je neminovna. Sve se dešava kroz saradnju. Tako se ni problemi migracija, ženskih ili radničkih prava ne mogu riješiti bez saradnje. Ali neki ljudi nemaju tu srećnu mogućnost, zbog mjesta i okruženja u kom su rođeni. Treba i njima dati priliku da budu jednaki, a do toga se stiže samo saradnjom svih nas. Mnogo je sredstava koja nam pomažu u svakodnevnom životu, ali ni jedna nam ne može predvidjeti budućnost. Svi znamo da su žene u svakom kraju svijeta manje vrednovane od muškaraca. Ali, vrijeme je da se i to promijeni. Mislim da je borba za jednaka prava polova najsnažnija pojedinačna stvar koju možemo danas da učinimo. Postoji računica prema kojoj bi svjetska ekonomija bila bogatija za 28 triliona dolara kada bi žene bile izjednačene sa muškarcima. Peti cilj održivog razvoja je jednakost polova, ali u 9 od 10 zemalja u svijetu i dalje postoji diskriminacija koja ženama ograničava mogucnosti za zaradu. Ipak, optimista sam, jer znam da zajedno do toga možemo doći - ocijenila je Bler.

global6

Motivacioni govornik i pisac, Robin Šarma, istakao je da nam treba više heroja.

- Privilegija je biti sa ovoliko lidera vlada, NVO, kompanija na istom mjestu. Treba nam više heroja. Svako od vas ovdje, rođen je sa nekim darom. Ali, da bi postigli ono što može 5 odsto morate tako da radite. Zato ostavite svoje stvarčice i posao. Prestanite da budete zauzeti i da to svima govorite, bez obzira da li radite za neku vladu ili za svoju firmu. Dakle, od vas zavisi da li ćete se pridružiti mediokritetima ili biti žrtva, ili ćete promijeniti svoj način razmišljanja, života, kako bi do kraja života bili lider, neko ko će dotaci druge živote - kazao je Šarma.

On je potom govorio o svom ocu, koji je bio ljekar, i koji mu je bio posebna inspiracija u životu.

- Pitanje za svakog lidera je: da li želite da vidite, ili želite da budete stalno zauzeti poslom? Ovdje su prisutni veliki lideri, uostalom - i Robert De Niro. I svi sa istim ciljem - kako bi pomogli divnom cilju Global Citizen Foruma - ocijenio je Šarma.

K.J.

Komentari: 0

Novi komentar