Rat kotorskih klanova na vrhuncu: Ko povlači poteze iz sjenke?

I dok u posljednjim akcijama crnogorske policije, uglavnom u primorskim gradovima, "padaju" saradnici dva ozloglašena kotorska kriminalna klana, kavačkog i škaljarskog, njihove vođe su i dalje nedostupne istražnim organima, piše “Blic”.
Objavljeno: 19. 10. 2017 - 10:54 Promjenite veličinu teksta: A A A

Posljednji su, u akciji "Mimoza" u Herceg Novom, uhapšeni Novljani Šćepan Roganović (34), brat Duška i Vladimira Roganovića, i njegovi prijatelji Ilija Aleksić (31) i Goran Pantović (39), za koje bezbjednosne službe vjeruju da su bliski kavačkom klanu. Ova trojka osumnjičena je za zelenašenje, kojim je, kako se vjeruje, postala bogatija za pola miliona eura.

Upravo za zelenašenje, ali i šverc droge i pranje para, optužene su i vođe ozloglašenog crnogorskog klana Slobodan Kašćelan i Igor Božović, za kojima su raspisane međunarodne potjernice.

Slobodan Kašćelan - prvi čovjek "Kavčana"

Kašćelan, alfa i omega ove kriminalne grupe, već izvjesno vrijeme nije u Crnoj Gori. Ono je što je izvjesno je da je u julu prošle godine bio u Srbiji, tačnije u Novom Sadu, gdje je bio ranjen. Tada je pucano u njegov crni "audi A6" cetinjskih registarskih oznaka, a osim Kašćelana ranjen je i njegov tjelohranitelj Vladimir Vučković iz Herceg Novog.

Posle liječenja, Kašćelanu je, kao bezbjednosno-interesantnoj osobi, tačnije nekome ko može da ugrozi bezbjednost Srbije, otkazano gostoprimstvo i protjeran je.

Narednih godinu dana spekulisalo se gdje je Kašćelan, da li je utočište možda pronašao u nekoj od južnoevropskih država ili je pobjegao preko okeana. Nagađanja su trajala do juna ove godine, kada je objavljeno da je austrijska policija sprovela raciju u jednom stanu u Beču, u kome se kako se sumnjalo krio Kašćelan, nakon što je, prema operativnim saznanjima prešao italijansko - austrijsku granicu. Kašćelan je umakao prije dolaska policije i niko ne zna gdje se sada krije.

I drugi čovjek klana pobjegao nakon izlaska iz zatvora

Dok je Kašćelan uporno uspijevao da umakne policijskim potjerama, jedan od njegovih najbiližih saradnika, Igor Božović, proveo je pet godina na robiji u Spužu zbog šverca droge iz Južne Amerike. Ni zatvor nije mogao da spriječi sukob kavčana i škaljaraca, a upravo je Božović u Spužu bio žrtva. Njega je vrelim uljem po rukama i licu polio Jovan Jovanović, za koga se vjeruje da je član škaljarskog klana. Božović je odslužio cijelu kaznu i iz Spuža je pušten 4. avgusta ove godine. I od tada se i njemu gubi svaki trag.

Naime, 12 dana posle izlaska iz zatvora trebalo je da se pojavi na sudu povodom predloga Specijalnog tužilaštva u Podgorici da mu se odredi pritvor, jer je u optužnici protiv pripadnika kavačkog klana označen kao jedan od glavnih u kriminalnoj grupi. Njegova porodica je tvrdila da je Božović na liječenju u Beogradu, ali dokumentacija o tome nije dostavljena sudu. Interesantno je da granične službe nijesu registrovale njegov prelazak, bar ne pod pravim imenom, a pitanje je da li bi legalno mogao da uđe na teritoriju Srbije, jer je kao i Kašćelan, bezbjednosno interesantna osoba.

Izvesno je da Božović nije u pritvoru, u kome bi trebalo da bude bar po zahtjevu tužilaštva, a da li je u Crnoj Gori ili se možda pridružio svom drugu i saradniku Kašćelanu, nije poznato.

U bjekstvu i ubica blizak klanu

U bjekstvu je i Budvanin Vasilije Rafailović, takođe blizak kavačkom klanu, optužen da je u decembru prošle godine u Bečićima ubio Đorđa Boretu, za koga se verovalo da je povezan sa škaljarcima, i ljekara u penziji Dragana Zečevića.

Rafailović, utvrđeno je, od kriminalne grupe Užičanina Darka Karaičića, obezbijedio falsifikovana srpska dokumenta, pomoću kojih je nekoliko puta prelazio granicu Crne Gore i Srbije.

Ko su sve članovi grupe?

U optužnici koja je pre nekoliko mjeseci podnijeta protiv 15 "kavčana", Slobodan Kašćelan označen je kao vođa klana, a istim optužnim aktom su obuhvaćeni i Aleksandar Đurišić, Vladimir Božović, Siniša Vlahović, Igor Đurišić, Davor Prelević i Miloš Radonjić, koji se nalaze u bjekstvu.

Takođe su optuženi Stefan Brnović iz Podgorice, Đerđ Camaj, Aleksandra Bogdanović, Nikola Andrić, Igor Andrić, Tripa Moškov i Goran Ljubatović.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su Kašćelan i Igor Božović krajem maja 2010. godine, organizovali kriminalnu grupu, a zatim vrbovali ostale članove kako bi se bavili zelenaštvom, švercom droge, pranjem novca. Njih dvojica su, prema navodima u optužnici, bili zaduženi za planiranje i vršenje krivičnih djela, ali i davanje uputstava i naredbe ostalim članovima kriminalne organizacije.

Aleksandar Đurišić je bio zadužen za primjenjivanje nasilja i zastrašivanje drugih osoba prilikom iznude, kao i da skladišti i čuva oružje i eksplozivne naprave, zatim da obezbjeđuje stanove, a sličnu ulogu je imao je i Vladimir Božović. On je bio zadužen za prenošenje uputstava ostalim članovima grupe ali i policijskom inspektoru Zlatku Samardžiću, u slučaju da neko od njihovih bude uhapšen.

Zadatak okrivljenih Siniše Vlahovića i Davora Prelevića, po ocjeni tužilaštva, je bio da kao prodavci mobilnih telefona obezbede neregistrovane SIM kartice članovima kriminalne grupe, koji su ih koristili radi upućivanja pretnji određenim osobama, od kojih su navodno iznuđivali novac.

Takođe, oni su bili zaduženi i za skladištenje oružja, eksplozivnih sredstava i pancira. Miloš Radonjić je navodno omogućavao uživanje droge osobama koji su obavljali neke poslove kao protivusluge, a bio je zadužen i za bezbjednost članova grupe, kao i uticaj na sredstava javnog informisanja.

Pomagao im i policijski inspektor

Sa kavčanima je sarađivao i policijski inspektor iz Kotora Zlatko Samardžić. On je posle hapšenja priznao da je  koristeći poziciju u kotorskoj policiji vođama kavačkog klana javljao policijske aktivnosti koje su bile usmjerene na rasvjetljavanje krivičnih djela za koja se oni terete, pred sudom je tvrdio suprotno kada je razmatran sporazum koji je potpisao sa Tužilaštvom. Nakon toga sud je odlučio da ne prihvati nagodbu Samardžića sa tužiocem.

Kako je počeo rat škaljaraca i kavčana?

Prema podacima bezbjednosnih službi, kriminalni rat između škaljaraca i kavčana počeo je u španskom gradu Valensiji, nakon nestanka više od 200 kilograma kokaina. Te dvije ekipe su činile "Kotorski klan", ali je do razlaza došlo nakon krađe koja se navodno desila zbog nezadovoljstva pri raspodjeli plena u Valensiji. Prva žrtva tog rata bio je upravo Cetinjanin Goran Radoman, ubijen u februaru 2015. u Novom Beogradu. Radoman se dovodio u vezu sa nestankom droge vrijedne 15 miliona eura. Posle ove egzekucije, rat se rasplamsao i na obje strane je bilo više žrtava.

Poslednja žrtva je, sumnja se, Nikšićanin Pero Damjanović (37) koji je ubijen je s leđa vatrenim oružjem, a potom zakopan u Kobiljem Dolu. Njegov nestanak je prijavljen 3. septembra, a tijelo je pronađeno tek prošle subote. Damjanović je u julu izašao iz spuškog zatvora, u kom je bio sedam mjeseci zbog nelegalnog posjedovanja oružja, a vjerovalo se da je on preuzeo krivicu za oružje koje je nađeno pretresom kuća i automobila Kotorana Jovana i Igora Vukotića, vođa škaljaraca. (Blic)

 

Komentari: 2

pljevaljski jalijaš

19. 10. 2017 - 21:40

Jesi poharan ali si mi sve draži moj mirni SJEVERU..
Neko treći

20. 10. 2017 - 07:37

Zbog čega dajete toliki prostor izvještajima o kriminalu? Imate mnogo vedrijih i korisnijih povoda da izvještavate.
Novi komentar