Najopasniji gradovi za bezbjednost žena

Kairo je najopasnija svjetska metropola za žene, dok je London najbezbjedniji sudeći prema najnovijem istraživanju fondacije Tomson Rojters koje ima za cilj da utvrdi bezbjednost žena u gradovima preko 10 miliona stanovnika.
Objavljeno: 19. 10. 2017 - 14:41 Promjenite veličinu teksta: A A A

Istraživanje je obuhvatilo 19 metropola i postavlja pitanje sigurnosti žena u njima. 

Glavni grad Egipta Kairo prošao je najgore u ovom ispitivanju, a za žene je podjednako opasan i Karači u Pakistanu, Kinšasa u Demokratskoj republici Kongo, ali i Nju Delhi u Indiji. 

“Sve u Kairu je teško za žene. U svim aspektima se muče. Čak i u običnoj šetnji su subjekat seksualnog uznemiravanja, bilo verbalnog, bilo fizičkog“, kaže Omaima Abu-Bakr, egipatski novinar i aktivista za ženska prava. 

Nju Delhi i Sao Paolo su najopasniji kada su u pitanju silovanja žena, a Vlade dviju zemalja trenutno rade na agresivnim kampanjama za zaštitu žena. 

“Čak i poslije grupnog silovanja koje je šokiralo svijet u Nju Delhiju, u ovom gradu se bilježi porast seksualnog nasilja. Iako postoje mjere za odbranu žena, to nije dovoljno“, kaže advokat Riši Kant, iz humanitarne organizacije koja podržava žrtve silovanja – “Silovatelji znaju da ih niko neće uhvatiti. Zato moramo da vršimo pritisak na policiju i sudove da na adekvatan način kažnjavaju seksualne prestupnike“ 

Istraživanje je pokazalo da je London najsigurniji grad za žene, a prate ga Tokio i Pariz.

Komentari: 0

Novi komentar