Prekinuti radovi na konzervaciji ulcinjskog bedema (FOTO)

U septembru su počeli radovi na konzervaciji (odstranjivanje nečistoća sa površine) sjeverne strane ulcinjskog bedema. Sredstva za te radove je izdvojilo Ministarstvo kulture.
Objavljeno: 20. 10. 2017 - 12:43 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nakon izvođenja početnih radova odmah je postalo očigledno da se tretman bedema od strane izvođača vrši neadekvatno, odnosno nestručno. Pokazala se potreba za obustavom radova, što se i desilo.

U međuvremenu se pojavila potreba da se odgovori na mnogobrojna pitanja koja su se pojavila tokom sada se vidjelo, nestručnog tretmana ulcinjskog bedema.

Sa obzirom na način i “tretman” konzervatorskih radova postavlja se pitanje ko je izradio projekat, jesu li urađene analize zatečenog stanja ili se svemu pristupilo o - ruk  krilaticom „završimo ovo i uzmimo pare, neće to niko primijetiti“.

Postavlja se pitanje da li je moguće da u XXI vijeku struka tapka u mjestu i ne prati nove načine konzervacije, tehnologiju... i da se čak izvođači ne “usude” pitati one koji to znaju da rade.

Postoje neka pravila koja se uglavnom poštuju kod izvođenja radova ove vrste.

Navodimo neka:

- analize uglavnom utvrđuju vrste nečistoća koje su na ovakvoj vrsti kulturnih dobara širokog spektra od prostih atmosferskih do vrlo složenih koje nastaju od različitih mikroorganizama i kalcifikata...

- analiza dakle određuje i tretman pa tako nije moguće sve “sprati” pukim vodenim pritiskom, ili što je gore dodavanjem agregata (pijesak) u vodu...

- isti tretmani na različitim dobrima, i različitim konzervatorskim problemima ne mogu biti učinkoviti, zapravo izazivaju mnog više štete nego koristi...

- dolazi do trajnih kapilarnih ostećenja koja vremenom prerastaju u ozbiljne probleme i ne rijetko do trajnih oštećenja

- određenu količinu patine ozbiljan konzervatorski tretman uvažava jer je ona na neki način i tihi čuvar kulturnog dobra.

I najvažnije  - da nije sve što je izbijeljeno i “čisto”.

Ništa od ovoga nije primijenjeno tokom radova na ulcinjskom bedemu, što se jasno vidi na fotografijama.

Čisti amaterizam primijenjen na bedemima starim dva i po milenijuma.

Ivan KERN

img-5407

img-5400

img-5405

img-5409

img-5410

Komentari: 3

Roki

20. 10. 2017 - 13:46

Tuga. Odmah Izvođaču naplatiti garanciju, pretpostavljam da je dostavio, ako je dobio posao na tenderu, oduzeti mu licencu, kao i nadzoru.
lolo

20. 10. 2017 - 18:02

Kaznit i oduzet licencu za ovakve poslove, tacka!
Posmatrac

20. 10. 2017 - 23:37

Problem je nastao kada je neko nbestručno i nesavjesno otkopao temelje sjevernog bedema kako bi proširio plato i formirao parking. Temelji sjevernog bedema su bili pokriveni debelim slojem zemlje i kamena. Otkopavanjem oslonac su izgubili stari koklopski temelji koji su u suvomeđi bili urađeni i oslonjeni na neku nabijenu glinovitu zemlju. Budući da se prilikom izvođenja radova na platou otišlo duboko ispod prvog reda kiklopskog kamena došlo je do slabljenja i djelimične erozije glinenog oslonca te su se pojedini kameni blokovi pomjerili poslije više od ko zna koliko stoljeća. Treba dobro sagledati što uraditi da bi se sve ovo sačuvalo od dalje propasti. Stari kameni bedem je opran-pjeskaren i promijenio je boju odnosno izgubio je patinu pa danas izgleda kao da je skoro sagrađen. Po mojem skromnom mišljenju trebalo je ukloniti rastinje koje je izniklo između kamena u bedemu i sanirati fuge a boju kamena ne dirati i još ....
Novi komentar