Poskupljenje taksi prevoza: Sređivanje koje će platiti građani

“Taksi čekamo i po 20 minuta. Ili se u taksi udruženjima ne javljaju, ili nema slobodnih vozila”, žale se mnogi Podgoričani, navikli na udobnu a i ne toliko skupu vožnju taksijem.
Objavljeno: 21. 10. 2017 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

U Podgorici je taksi godinama zamjena za javni prevoz, iako to niko neće javno priznati, licence i dozvole su dijeljenje i šakom i kapom. Među brojnjim taksistima, koji radeći taj posao prehranjuju porodicu, ima i onih koji su završili fakultet. Korist je bila višestruka – zbrinuto je bilo na stotinu porodica, a građani srećni i zadovoljnji.

Ali, u medjuvremenu je gradska vlast odlučila da ipak uvede malo reda, pa je iz saobraćaja je isključeno oko 100 vozila  zbog, kako tvrde “uvođenja reda i suzbijanja nelegalnog poslovanja”. I onda je nastao haos.

Uskoro skuplji taksi prevoz: Do sada je minimalna cijena vožnje jedan euro, a po kilometru   od  40 do 50 centi. Start  nula. Međutim, zbog oporezivanja svih vozila i uvođenja fiskalnih kasa, svi će morati da povećaju cijene, kaže predsjednik udruženja podgoričkih taksista i potpredsjednik SST Vesko Bijelić.

vesko-bijelic“Ubrzo će se uvesti poreske kase, a samim tim će morati da se plaćaju pravni doprinosi, osiguranje putnika, tako da su neka taksi udruženja  već odlučila da povećaju cijene. Nije to za sada nešto enormno, ali ubrzo će  morati  još više“, ističe Bijelić.

 Iako on kaže da to i dalje neće biti velika cijena, ipak će biti udar na džep onih koji su navikli da gotovo svakodnevno koriste taksi prevoz.

“Sada mi je teže da dobijem taksi nego ranije. Dešava se da po petnaest minuta nema slobodnog vozila. Cijena se za sada malo povećala, pa još uvijek nije toliko primjetno. Kako se cijena bude povećavala i taksi vozila budu imala start izbjegavaću ih”, kaže Tatjana Jovanović koja živi u Podgorici.

Bijelić kaže da bi taksi uskoro trebao da poskupi oko 20 centi po kilometru.

“Ne bi trebalo više, dogovaramo se sa Ministarstvom saobraćaja da  donja cijena bude oko 60 centi kilometar.. Uglavnom, ne bi trebalo da bude veliko, ali i simbolični start mora da postoji. Tako je i svuda po svijetu”, dodaje Bijelić.

taksi2Bijelić dodaje i da je “van svake pameti da je noću i praznicima vožnja jeftinija”.

“Da se vrati prva tarifa, praznici kada su u pitanju isto tako, i mi smo živi ljudi, i mi volimo praznike”, dodaje.

Nova taksi udruženja: Pod­go­ri­ca je početkom mjeseca do­bi­la dva no­va tak­si udru­že­nje „Li­der” i “Desetka”. Iz Glavnog grada kažu da će novih taksi udruženja biti još, te će se broj vozila sa postojećih 776 povećati na 980, pa ubrzo neće biti problem dobiti taksi vozilo.

“S obzirom na veliki broj pristiglih zahtjeva,kao odgovorna gradska vlast odlučili smo da izdamo određeni broj licenci kako bi sugrađanima pružili mogućnost da se bave ovom vrstom posla, po jasno definisanim pravilima, što znači da će jedan broj naših sugrađana riješiti svoje zaposlenje a da će se poboljšati dostupnost taxi prevoza. Program je javan dokument i dostupan svima. Nakon donošenja tog programa, u zakonskim procedurama, Sekretarijat je izdao jedan kontigent izvoda postojećim privrednim društvima, kao i nekim novim privrednim društvima”, dodali su iz Glavnog grada za Portal Analitika.

Oni tvrde da sada svi taksisti posluju legalno, dok Bijelić kaže da to još uvijek nije tako.

„Iz inspekcijskih službi trebaju da se angažuju još više da bi se problem do kraja riješio. Uklonjeno jeste, ali je na ulicama još uvijek priličan broj nelegalnih taksista“, objašnjava Bijelić.

taksi3Gradski prevoz će se poboljšati u 2018-oj: S obzirom na to da bi  taksi ubrzo trebalo da postane privilegija građana sa dubljim džepom, što je istina svuda u svijetu, pitanje je – što onda? Taksi je skup, a javni prevoz?

Oni koji ga sada koriste nisu zadovoljni i kažu da su “autobusi stari i prljavi”.

“Stanje je jako loše. Neudobna i prljava sjedišta, neprovjetreni autobusi. Poslije 11 sati prevoza nema. Primjetila sam i da vozila nisu prilagođena osobama sa invaliditetom. “, objašnjava nam Biljana Roćen koja ponekad koristi ovu vrstu prevoza.

Iz Glavnog grada kažu da rade sve kako bi bilo stanje bolje.

taksi4“Neophodno je prije toga omogućiti zakonske pretpostavke  i povoljan poslovni ambijent u kome će se nesmetano poslovati. To znači dugoročan zakup linija  od osam godina uz obavezu investiranja i nabavke novijih ili novih vozila i implementaciju sistema elektronske karte, koja će značajno unaprijediti sistem prevoza i nuditi niz povoljnosti građanima. Građani će moći da u roku od 60, 75 ili 90 min po cijeni jedne karte (0,7 eura) promijene nekoliko autobusa različitih prevoznika i stignu do krajnjeg odredišta, što u konačnom smanjuje troškove samim građanima”, kažu iz Glavnog grada.

Međutim, za sve to je potrebno vrijeme.

“Očekujemo da ćemo prije kraja 2018. godine imati uslove u gradskom prevozu koje Podgorica kao evropski grad  i zaslužuje, a to su noviji i udobniji autobusi koji ispunjavaju EU standarde, sistem elektronske karte, nove linije i više autobusa na ulicama, povećanu bezbjednost, kvalitet i smanjenje troškova samih građana”, zaključuju iz Glavnog grada za Portal Analitika.

Do tada, ko ima vremena, uvijek mu ostaje da pješaci. A i zdravo je.

Ivona DROBNJAK

 

Komentari: 11

Propeler

21. 10. 2017 - 03:23

A na seminar u BG u novembru madam Samra Campara vodi Marijanu Bojanic,Dragana Koprivicu i Jadranku Vojvodic.
Sanitarac

21. 10. 2017 - 03:25

Za Bec od 22.do 26.10.na seminar u vezi Etickog kodeksa. Sesija traje vec 5 godina a u grupi su : Branko Vojcic, Paula Petricevic, Ranko Vujovic, Nikola Markovic, Ilija Jovicevic, Mihaolo Jovovic i Aneta Spajic.
Ilija

21. 10. 2017 - 06:05

Ukoliko se broj izdatih licenci poveća na preko 900 a ujedno poveća i cijena prevoza legalni taxi prevoznici sa lošijim voznim parkom (a to znači oni stariji koji su iznijeli udare nelegalnih taxi prevoznika u proteklu deceniju i kusur) će ostati bez hleba. Prevoz će procvetati samo onima koji su skoro dobili licence. Odmah za tim se moramo upitati ko su ti koji su ih dobili. Da li su to kriminalci protiv kojih se u susjednim državama vode krivični postupci za ratne zločine, silovanja i pljačku ili su to oni koji su skoro izašli iz zatvora zbog trgovine narkoticima na veliko. PG je mali grad u kom se sve brzo sazna. A naš gradonačlnik kaže "građanin je na prvom mjestu". Da li je pod tim mislio "kriminalac na prvom mjestu" ???
Bacun.K.

21. 10. 2017 - 08:59

Neka srede pa neka podkupi. Evo neks vide kako se parkiraju u hrrcegovscku. Lokalnu vlast to ne zanima a pref izbore su. Cudno.
cetinje10

21. 10. 2017 - 10:56

Postovani gradjani,korisnici,taksi usluga,,,sad je na vidjelo dana izasao razlog strajka taksi vozaca,,a to je da uskrati pravo na rad drugima,,,kao da su oni bogom dani da to obavljaju,,,a poenta svega je bila ova prica i poskupljenje koje samo po sebi nema nijednu socijalnu cinjenicu,,sem da neko dobije profit,zaradu na opet na ledjima gradjana,,cijene ne treba definisati,tipa start,,i cijena km,to je ostavljeno u trzisnoj ekonomiji,samim udruzenjima,taksistima,,pa i onim samostalnim,,,samo na taj,i takav nacin,ce gradjani dobiti postenu konkurenciju,i borbu za njegovo velicanstvo putnika-korisnika te usluge,,,Ovako ce Opstina i sekretarijat samo dati vjetar u ledja taksistima,,a za to vrijeme,nista ne ulazi u gradski saobracaj....SAMO JEDAN PLASTICAN PRIMJER ZA OKRUZENJE,NA DVIJE LINIJE,,, AERODROM BEOGRAD --SLAVIJA,BUSO KARTA JE 300DINARA...I AERDROM BEOGRAD ---NOVI BEOGRAD 150DIN,,,,,pa sad da vidimo koe ovdje muti vodu..
Darko

21. 10. 2017 - 13:52

Ovo je tipican komentar covjeka koji nikada nije izasao iz svog grada a misli da sve zna i da je "tamo negdje na zapadu" sve dozvoljeno. Neka se prvo raspita i pokusa da shvati na koji nacin funkcionise taxi sluzba u zemljama sa visedesenijskom demokratijom i trzisnom ekonomijom.Naime, na zapadu su prije nekoliko decenija, utvrdili tacan broj taxi vozila na 1000 stanovnika koji mogu gradu pruziti ovu luksuznu uslugu a da im ostane dovoljno novca za porez, zanavljanje voznog parka i normalan standard svojim porodicama. Zbog tih normi tamo taxi sluzbe funkcionisu bez ikakvog problema.Kod nas je zahvaljujuci ljudima u upravama nasih gradova koji poput vas nikada nijesu vidjeli svijeta niti znaju kako u normalnim drzavama funkcionise ova bransa, doslo do potpunog kolapsa svih onih koji su se pridrzavali zakona.Izdajuci nove lilcence u ovoj bransi ce opstati samo oni koji kroz nju peru novac.
Darkko

23. 10. 2017 - 10:47

Zasto je izbrisan komentar odavde?
Marina

21. 10. 2017 - 11:23

Drago mi je jer ste pokrenuli i temu gradskog prevoza. Godinama se vozim autobusima koji su prljavi škripe. Stari neudobni spori užasni , a cijena 70 centi. Mora se raditi na poboljšanju sto prije.
neko

21. 10. 2017 - 18:38

taxi se mora poskpuiti.. ja ne znam kako su firme prezivljavale sa ovom cijenom.... dje to ima za 1 eur da se vozis taksijem.. alo TAKSIJEM!!! nas narod se zali na poskupljenje a kad se voze po Rimu za 15eur to im nije mnogo... snobovi!
Mikajlo

21. 10. 2017 - 19:45

Vala se naš narod slomi sve trčeći put Rima da se vozi taxi-jem.
uhhh

21. 10. 2017 - 22:37

Pa ti se preseli tamo đe je skup taxi, ako ti smeta što je u PG jeftin.
Novi komentar