SMCG: Nadoknada Softiću neadekvatna

Sindikat medija Crne Gore (SMCG) pozdravio je odluku Osnovnog suda kojom je potvrđena tužba novinara Tufika Softića protiv države, i saopštio da su nezadovoljni što u punoj mjeri nije uvažen njegov zahtjev za nadoknadu duševnih bolova.
Objavljeno: 20. 10. 2017 - 18:41 Promjenite veličinu teksta: A A A

“SMCG pozdravlja odluku sutkinje podgoričkog Osnovnog suda Milene Brajović kojom je potvrđena tužba Softića protiv države za naknadu štete zbog propusta državnog tužilaštva i policije da sprovedu djelotvornu istragu u slučaju pokušaja njegovog ubistva u novembru 2007. godine”, saopštio je Glavni odbor Sindikata.

Ta odluka je, kako smatraju, od izuzetnog značaja, jer je prvi put neki crnogorski sud utvrdio da je država kriva zbog nedjelotvorne istrage u slučaju napada na novinara.

“Ipak, kao i kolega Softić, nezadovoljni smo zato što u punoj mjeri nije uvažen i njegov zahtjev za nadoknadu pretrpljenih i budućih duševnih bolova zbog povrede prava ličnosti zbog nedjelotvorne istrage, kao i zbog straha od opasnosti od ponovnog pokušaja ubistva, jer sedam hiljada EUR nije adekvatna nadoknada”, ocjenjuju u Sindikatu.

Kako navode, sada je, makar na prvostepenom nivou, potvrđeno ono na šta Sindikat konstantno ukazuje - da država Crna Gora nije u stanju da ni u toku decenije riješi jedan od najozbiljnijih slučajeva napada novinare.

SMCG smatra da nepostupanje države u ovom slučaju, kao i procijenjena visina odštete, pokazuju način na koji se doživljavaju napadi na novinare kojima se, kako su rekli, uporno pokušava dati manji značaj od onog koji zapravo imaju. 

Komentari: 0

Novi komentar