Obustavite sve što radite i progutajte Finčerov „Mindhunter“

Dejvid Finčer je doktor za serijske ubice. Međutim, režisera filmova „Zodiac“ i „Se7en“ ovog puta ne zanima prikaz kidanja glave, već ulazak u glavu. Umjesto eksplicitnosti, Finčer bira cerebralnu teritoriju – debatu o masovnim ubicama
Objavljeno: 21. 10. 2017 - 00:31 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kada je režiser Giljermo del Toro analizirao „Zodiac“ (2007) u 13 tvitova, nazvao je kultno ostvarenje Dejvida Finčera „filmom za jednu čarapu“. Šta je pod time mislio? To znači: oblačite se i spremate da izađete napolje, uhvatite ovaj film na TV, sjednete na kauč (sa jednom čarapom u ruci) i pogledate ga do kraja.
Del Toro još nije tvitovao o Finčerovom novom projektu na Netfliksu, seriji „Mindhunter“, ali niko ne treba da se začudi ako i nju svrsta u ladicu „serija za jednu čarapu“ – ali u drugom obliku.
Protiv šablona
Finčer je doktor za filmove o serijskim ubicama, što je pokazao u ostvarenjima „Zodiac“ i „Se7en“ (1995). Međutim, autor filma sa jednom od najjezivijih scena sa glavom u kutiji primijenio je novi pristup u seriji „Mindhunter“. 

mindhunter-s01-2

Ovog puta Finčera ne zanima prikaz kidanja glave, već ulazak u glavu. Umjesto eksplicitnih prikaza ubistava i mučenja režiser, koji potpisuje produkciju sa Šarliz Teron i režiju četiri od deset epizoda, odabrao je cerebralnu teritoriju – razgovor o postupcima masovnih ubica.
Serijal, čiji je glavni kreator Džo Penhal, zasnovan je na knjizi „Mind Hunter: Inside the FBI's Elite Serial Crime Unit“ Džona Daglasa i Marka Olšakera. Zaluđenicima za naslove u vezi sa serijskim ubicama odavno je poznato Daglasovo ime. Likovi Vila Grejema iz serije „Hannibal“ i Džeka Kraforda iz „Silence of the Lambs“ zasnovani su na ovom FBI agentu koji je intervjuisao više od 30 masovnih ubica. 
Jedan od protagonista „Mindhuntera“, Holden Ford (Džonatan Grof), takođe je inspirisan Daglasom. Holden na početku serije izgleda kao „mali od palube“, naivko koji nema dovoljno iskustva i operativac koji nikada ne odstupa od napamet naučenog priručnika. Međutim, stvari se mijenjaju vrlo brzo, kada Holden shvati da je šablon po kom FBI radi krajem sedamdesetih odavno prevaziđen.

mindhunter-s01-3

Otključavanje tajne
Agent Ford pokušava da objasni nadređenima da nije dovoljno smjestiti Čarlsa Mensona na električnu stolicu. Ubjeđuje kolege da moraju da uđu u umove poremećenih osoba da bi razumijeli iracionalno ponašanje. Prva sezona upečatljivo prikazuje koliko je čovjeku otvorenog uma poput Holdena bilo teško da se izbori sa poprostačenim demonizovanjem ubica u redovima sopstvenih saboraca i ubijedi ih kako sociologija, psihologija i antropologija mogu da im otkriju alatke za otključavanje velike tajne – da li se ubica rađa ili takav postaje.
„Obični“ ljudi vrlo teško mogu da prihvate ideju da ubica nije čudovište, naročito ako im se ovakva misao servira u „holdenovskom“ stilu – citiranjem Sigmunda Frojda, Fjodora M. Dostojevskog, Vilijama Šekspira i tamo nekih pametnih tipova o kojima oni nemaju pojma.
Serija već u drugoj epizodi počinje da miriše na „buddy cop“ film kada se Holdenovoj misiji priključuje Bil Tenč (fantastični Holt Makalani). Racionalni, surovi i oprezni agent idealan je partner Holdenu koji je toliko fasciniran novim otkrićima o ubicama da zaboravlja na poštovanje kolega i pravila. Holt Makalani briljira u ulozi stamenog čovjeka koji umire u sebi zato što je u stanju da razumije izopačene umove, a ne može da shvati zašto njegov usvojeni sin odbija da progovori. 
Nego, da ne ulazimo u zonu spojlera – dovoljno je reći da serija, naročito nakon uvođenja fenomenalnog lika sociološkinje Vendi Kar (Ana Torv), posvećuje značajnu pažnju razvoju bihejvioralne analize, zanimljivim slučajevima ubistava na terenu, akademskim raspravama i uticaju ovako mučnog istraživanja na i ovako komplikovane privatne živote protagonista.

mindhunter-s01-4

Unikatni horor
„Mindhunter“ nije jedna od najboljih serija godine samo zbog jedinstvenog pristupa žanru proceduralca i uvjerljivoj analizi psihologije kriminalaca. Ovaj serijal je značajan zato što je primjenljiv i na druga okruženja, za razumijevanje sopstva i iracionalnosti uopšte. 
Nećete moći da prestanete da razmišljate o tome kako biste postupili da ste u koži nekog od protagonista. Ko biste bili – bandoglavi šef FBI koji poštuje sva pravila, opsjednuti Holden, prizemljeni Tenč, radoznala, ali hladnokrvna Vendi Kar, narcisoidni ubica koji se poigrava sa tuđim očekivanjima, emotivno razorena žrtva ubice...?
Nemate odgovor, a mozak radi 200 na sat. Preispitujete se - i to je najvažnije od svega. „Mindhunter“ vas tjera da razmišljate van kutije. I još vas čašćava genijalnim crnohumornim dijalozima kojima dominira sjajni Bil Tenč i superforama na račun Edgara Huvera, hipika, Džona Lenona i Joko Ono, serijskih ubica-jednoroga...
Prva sezona nije stavila tačku na mnoga otvorena pitanja i tek načete sudbine likova. I to je odlično. Ovo je bio „samo“ udarac temelja i postepeni ulazak u vodu serijala koji mnogo obećava. Poslije ovakvog šoua, serije kao što je „Criminal Minds“ izgledaju kao mala djeca, iako je ovaj konkretni naslov otvorio prozor u umove kriminalaca. 
„Mindhunter“ je poseban zato što djeluje više kao dokumentarac, nego kao igrani serijal. Pokazao je da je trka za idejama zanimljivija od potjere za čudovištima! Zaboravite na sve horore koje ste pogledali ove godine – ovaj je najveći od svih. Nedostatak eksplicitnosti pojačao je tenziju zato što se izrečene stvari domaštavaju u glavi i postaju još gore. „Mindhunter“ je strašniji od mnogih ekstremnih filmskih i TV užasa zato što pokazuje sve ne prikazujući ništa.
Kada vam nestane vazduha u plućima tokom zadnje scene prve sezone, neće vas utješiti ni savršeno odabrana pjesma Led Zeppelina, ni činjenica da nije kraj druženja sa Holdenom i Bilom (već je potvrđeno snimanje još minimum dvije sezone). Ništa neće moći da umanji vašu poremećenu glad za još epizoda „Mindhuntera“. I tačno ćete znati kako se osjeća serijski ubica čiji prsti propadaju kroz vazduh dok grabe vrat žrtve... Marija IVANOVIĆ

mindhunter-s01-5

 Identitet bezimenog ubice
Prije svake epizode „Mindhuntera“ prikazan je mali isječak iz života nepoznatog čovjeka u Kanzasu koji izgleda kao da se priprema za ubistvo. Ovo je samo jedna od nekoliko priča iz prve sezone koje nijesu dobile razrješenje. Sudeći po fizičkom izgledu glumca koji igra bezimenog ubicu, u nastavku serije nas vjerovatno čeka Denis Rader. Zloglasni BTK Killer (skraćeno od „bind, torture, kill“ – veži, muči, ubij) od 2005. godine služi deset doživotnih robija u Kanzasu nakon što je otkriveno da je mučio i usmrtio deset osoba. Zašto je odabran baš on od 30 serijskih ubica opisanih u knjizi na kojoj je zasnovana serija? Fanovi „Mindhuntera“ izgoreće dok ne saznaju odgovor u nastavku.

mindhunter-s01-6

 Otkinuta glava servirana uz picu
SPOJLER! Jedna od najgenijalnijih scena prikazuje Holdena i Bila dok pričaju sa masovnim ubicom Edom Kemperom. Big Eda ili The Co-Ed Killera fenomenalno igra Kameron Briton koji mu, pritom, toliko fizički liči da je svaka scena sa njim stravična. 
Ljubazni i prijateljski nastrojeni Ed naručuje picu za nove drugare. Dok nasmijani i zaintrigirani Holden i Bil jedu i hvataju bilješke, Ed im opisuje kako je otkinuo glavu žrtve, stavio je pod mišku i mrtav-hladan, dok mu je krv kapala po odjeći, izašao da prošeta ulicom. Ovo je savršena slika nenormalnog praga tolerancije koji su agenti prešišali, oguglavajući na opise koji su im prije toga podizali kosu na glavi.
Zato je baš Holdenov povratak Edu morao da zatvori prvu sezonu. Krug je simbolično zatvoren i efektno je prikazano koliko su tokom cijelog „poslovnog“ procesa počeli da znače jedan drugom. A samo se sjetite koliko je put od Holdenovog ulaska u sobu sa strahom od toga hoće li ga Ed ubiti ili „imati seks sa njegovim licem“ do novopečenog prijateljstva izgledao nerealno...

mindhunter-s01-8

 Nepodnošljiva čekalica
„Mindhunter“ je jedan od najfinčerovskijih projekata Dejvida Finčera. Pored beskrajnog ćaskanja i rasprava o psihologiji, serija nije izgubila napetost. Ne može da vas napusti konstantno iščekivanje da beskonačno zanimljivi razgovor prekine krvavi pir. Strecate i strecate, zapinjući čekalicu - od otkrivanja da je neko od sporednih likova bliskih agentima masovni ubica, preko „buđenja“ Bilovog sina, do ruke koja iskače iz podrumskog prozora i grabi Vendi za kosu. Čekanje je nepodnošljivo i ima potencijala da postane eksplicitnije u nastavku, iako ne mora. „Mindhunter“ je i ovako previše strašan.

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=7gZCfRD_zWE&t=14s 

FOTO: screenshot / youtube.com / tvline.com / indiewire.com

Komentari: 0

Novi komentar