Mate Meštrović: Moj otac je htio da Mauzolej istakne crnogorski identitet

Hrvatsko-američki diplomata i istoričar Mate Meštrović, sin velikog vajara Ivana Meštrovića, gost je danas u Živoj istini. On u emisiji, između ostalog, otkriva motiv njegovog oca Ivana da prihvati ponudu Vlade Crne Gore i izradi projekat Mauzoleja na Lovćenu.
Objavljeno: 22. 10. 2017 - 08:22 Promjenite veličinu teksta: A A A

''Ja sam pitao jednom prilikom moga oca zašto mu je bilo tako važno da bude podignut spomenik Njegošu, a on mi je rekao tada: -Da se uzdigne svijest crnogorskog naroda i da postanu svjesni važnosti svojega identiteta''- kazao je Meštrović u Živoj istini.

Hrvatsko-američki istoričar i diplomata vjeruje da je kampanja za uklanjanje Njegoševog mauzoleja sračunata upravo na poništenje crnogorskog identiteta.

Ukazuje da radove Ivana Meštrovića u Beogradu: Pobjednik na Kalemegdanu ili Spomenik neznanom junaku na Avali, niko ne doživljava kao "uzimanje duše" srpskoj prijestonici.

A o "Povijesti Hrvata", remek djelu velikog vajara čiji se original nalazi na Dedinju, dok u javnosti traje spor treba li da bude vraćeno Hrvatskoj, Mate Meštrović kaže:

''To djelo je kupio lično kralj Aleksandar svojim novcem od moga oca i nesporno je da je to privatno vlasništvo kralja Aleksandra''- kaže on.

Meštrović otkriva zanimljive detalje o susretu njegovog oca sa Alojzijem Stepincem u Krašiću, đe je kardinal bio u kućnom pritvoru i Titom, na Brionima.

''Rekao mu je da nije ništa manje Hrvat nego moj otac, te da se na Brionima osjeća sigurnije nego u Beogradu''.

Mate Meštrović prisjeća se i susreta sa Vladimirom Popovićem, Blažom Jovanovićem, Milom Đukanovićem.

Živu istinu pratite u 14 sati na Anteni M i TV Prva.

(antenam.net)

Komentari: 30

Ljubavnik Bebe Dzaković Bgd

22. 10. 2017 - 09:03

Potpono je jasno da velika djela Pobjednik na Kalemegdanu i spomenik neznanom junaku na Avali niko ne doživljava kao "uzimanje duše"srpskom narodu.Ali kada je u pitanju Mauzolej na Lovćenu srpski nacionalisti to doživljavaju kao jednu od prepreka i kao smetnju za "uzimanje duše" crnogorskom narodu!
Nije isto,

22. 10. 2017 - 10:57

Usporedba, TURSKI KALEMEGDAN ili AVALA nije VLADIKA svesteno lice CRKVA SRPSKA-ovaj Mestrovic prica gluposti, Sada bi dobro bilo da date izjavu princa Mihaila povodom rusenja crkve na lovcenu I izgradnje MAUZOLEJA sto je rekao za tadasnji Cetinjski odbor, A rekao je "TKO SU TI NITKOVI". itd,,,,,
Dao sam,

22. 10. 2017 - 12:06

jos jedan komentar koji razara "ZIVU ISTINU" zasto nije objavljen? dakle sumnja u vasu nepristrasnost MESTROVICEVIMA?A ako je tako stavljate TACKU na diskusiju a to nije dobro iz vise razloga a trpi I DEMOKRATIJA zar NE ???Ponovicu reci slavnog PTROVICA , " ako su ti NITKOVI".
danilo s.

22. 10. 2017 - 09:51

Nema nikakve sumnje da su protivnici Mestrovicevog Mauzoleja velikom Njegosu fokusirani na unistenje crnogorskog identiteta. Uostalom, sve sto je predvodnik klerofasistickih snaga i ideologije, mitropolit Amfilohije, ucinio u CG je bilo ucnijeno sa ciljem unistenja identiteta Crnigoraca - i sa ciljem unistenja CG kao slobodne i nezviasne drzave. Zato je izuzetno vazno da mu se ne dozvoli da dovrsi svoj zlocinacki naum prema Mauzoleju i prema CG. A, i vrijeme je da se o njegovom radu i ulozi u danasnjoj CG razgovara sa aspekta interesa CG. Jer, on nije samo religiozni - vec i politicki lider/vodja opozicije CG. On sam odbija da se bavi samo crkvom i religijom, vec se primarno oglasava kao politicki protivnik drzave CG i postojanja Crnogorskog naroda. Zato je potrebno pod hitno rjesavanje pitanja vjerskih zajednica u CG, i pitanje crkvene imovine koju nelegalno posjeduje SPC.
Mauzolej i identitet

22. 10. 2017 - 09:59

Ko je bio Meštrović suvišno je govoriti. Ipak, mauzolej upravo ima tu jednu, ali veliku manu - nema ništa crnogorsko, on nije mi, niti ima išta što govori o crnogorskom identitetu.
Ima, ima

22. 10. 2017 - 10:44

Da nema nebi srbi tako pobesnjeli.
Senator

22. 10. 2017 - 11:45

Niko ne moze sporiti dobru namjeru i zelju Mestrovica za projektovanje djela koje ce afirmisati i uzdici Crnogorsku naciju. Treba postovati to. Ne smijemo zaboraviti da je radi izrade mauzoleja srusena Crkva Petra Prvoga Petrovica (Vladike, Drzavnika, Zakonodavca, Sveca) i prekrsen amanet i zavjet Petra II (da pociva u toj Crkvi). Zar se identitet jedne nacije uzdize rusenjem i diskontinuitetom sa onim sto je temelj i ponos te nacije? Dakle, mauzolej kao odraz moderne Crne Gore da, ali ne na mjesto na kome se vec nalaze temelji i Svetinje stare Crne Gore.
DA ,

22. 10. 2017 - 12:12

Dao sam komentare koji su u kontekstu vaseg ali se ne objavljujhu nazalost. Mauzolej kada je uradjen neka stoji kao istorijski dokaz vremena -jer da ga rusimo bili bi isti kao oni NITKOVI a to mi CRNOGORCI ne smijemo dozvoliti.
Senator

22. 10. 2017 - 13:27

Slazemo se prijatelju. Mislim da kao narod ne mozemo naprijed ako ne postujemo posljednje zelje i Amanet svojih Svetih Vladika i utemeljivaca drzave i onoga sto danas jesmo. Jer da nije bilo njih ko zna ko i sto bi mi danas bili. Ko ne postuje tu njihovu zrtvu i doprinos ne postuje ni sebe samoga ni Crnu Goru.
danilo s.

22. 10. 2017 - 18:55

Senatore. Kazete: "Zar se identitet jedne nacije uzdize rusenjem i diskontinuitetom sa onim sto je temelj i ponos te nacije?" Slozio bih se - u principu sa vama - ali se ne slazem sa vasim misljenjem. Naime, identitet Crnogoraca se ne temelji na toj crkvici (da ne ulazimo u njenu istoriju) vec na Njegosu kao autenticnom pjesniku CG i Crnogoraca. Vi kao brinete o crkvici - a kradete nam Njegosa?
Tara

22. 10. 2017 - 11:51

Uklanjanje Njegosevog Mausoleja je nemoguce.. Strani pop(Risto) i njegovi cetnici ce prije biti prognani iz drzave CG.. Glupo je o tome pricati..ako je zelja jednog starog-bolesnog nacistickog popa..
Zoran V. Raičević

22. 10. 2017 - 12:08

Ivan Meštrović je u CG uradio tri djela: Njegošev Mauzolej, Njegoševu bistu u Prčnju i Spomenik Aleksandru Karađorđeviću na Cetinju kojeg su srušili Italijani 21. Jula 1941. godine!
princ Mihailo

22. 10. 2017 - 12:21

Početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka princ Mihailo Petrović bio je jedan od najenergičnijih protivnika rušenja kapele na Lovćenu i Njegoševog zagrobnog utamničenja u Meštrovićev mauzolej. „Grob vladike Rada u kapeli na Lovćenu je srpska nacionalna svetinja. Zato je razumljivo što je srpska javnost uznemirena i što je s protestima primila vijest o namjeri crnogorskih komunista da njegov nadgrobni spomenik preuređuju prema svojoj obijesti”, zapisao je tada princ Mihailo. KO JE BRE ovaj Mestrovic da sudi Crnogorcima ?
kAKO VAS NIJE STID

22. 10. 2017 - 15:59

princ Mihailo, KAKVE VEZE NJEGOŠ IMA SA SRBIMA? Batalite više to nametanje srbovanja.To je stvar Crnogoraca i ničija više! Sam Njegoš je rekapo; "Crnogorac je Crnogorac u svim životnim situacijama" . Treba li što dalje da se diskutuje? Njegošu je duhovno mjesto u Mauzoleju, na vrhu Lovćena jer on jeste SAM VRH MUDROSTI! Tišina! Ostavite ga da odatle gleda pastirski "svoj mali narod""
DA

22. 10. 2017 - 17:20

STID nas je od vasega BESTIDA , u pavu ste!
princ Mihailo

22. 10. 2017 - 12:26

Tužba Kada je 70-ih godina prošlog veka crnogorska vlast nakanila da sruši crkvu na Lovćenu i Njegoša zatoči u ledenu mramornu zidinu mauzoleja, Mihailo Petrović je presavio tabak i tužio Crnu Goru. Izgubio je, naravno, spor, ali su ostale za pamćenje njegove tada izgovorene reči: - Grob vladike Rada u kapeli na Lovćenu je srpska nacionalna svetinja.
princ Mihailo

22. 10. 2017 - 12:28

Prazna grobnica Jovan Markuš, tadašnji gradonačelnik Cetinja, kaže da je 1988. godine, Nikola Petrović, sin princa Mihaila , odmah pristao da se kosti njegovog pradede Nikole, prababe Milene i njihovih ćerki princeza Vjere i Ksenije prenesu iz Italije i sahrane na Cetinju, ali uz obavezu da se prenesu i posmrtni ostaci princa Mihaila, koji je, kako je tada tvrdio, ostavio amanet i za života izrazio želju da trajno počiva na Cetinju. Na dvorskom groblju ispred Cetinjskog manastira tada je napravljena grobnica i za princa Mihaila Petrovića, ali je ona do danas ostala prazna.
Mišo

22. 10. 2017 - 12:50

U Titovo Jugoslaviji Meštrović je radio spomenik za malo njeguškog sira i crmničkog vina, a Pikaso plakat za "Neretvu" za sanduk mostarske žilavke. Danas nam Rusi poklanjaju migove za 30 miliona evra po komadu. Nemoj bre da lupetate gibaničari.
nebon

22. 10. 2017 - 15:04

Pravi gospodin. I prijatelj Crne Gore. Ima mu po kome doc.
Licno iskustvo

22. 10. 2017 - 22:47

On je jedan izuzetno pametan i korektan covjek.
KAKO VAS NIJE STID

22. 10. 2017 - 16:06

Evo se ne možeživo ostat od posrbica! Ajte malo svoga posla! Njegoš je crnogorski vladar, vladika Crnogorske pravoslavne crkve, crnogorski filozof, Crnogorac "u svim životnim situacijama", pa ostavite ga na miru, Crnogorci su ga stavili na vrh Lovćena, i tu mu je mjesto! I dosta tih bezobrazluka sa "srpskim tumačenjima crnogorske istorije i života"! Vidite što ima novo u Guči... i bavite se svojim imanjem i nemanjem. Dosta je bilo. I previše!
Mm

22. 10. 2017 - 18:15

Niko normalan ne trazi da se mauzolej srusi. Samo bi trebalo obnoviti staru kapelu i vratiti Njegoseve zemne ostatke i tako ispostovati amanet
PERPER

23. 10. 2017 - 00:36

Mm, najbolje poštovanje amaneta je da ga ne blatite i ne pripisuje mu sopstvenu maštu. Dako se Crnogorci nekako snađu sa svojim pretkom.Mauzolej na Lovćenu i pripada takvom velikanu, a s druge strane, tako atraktivno i dramatično lijepo mjesto oslikava i surovost njegovog života, tu vjetrometinu u kojoj se snalazio kako je znao i mogao. Neka ga tu, neka bdije nad svojim" malim narodom " koji mu je bio na pameti i u posljednjem času. Bolje bi bilo da Njegoša ne blate oni koji ga blate i svojataju ostave na miru u njegovom crnogorskom domu za vječnost, kao sina Crne Gore i Crnogorca svim svojim bićem!
Hvala Velikom Meštroviću

22. 10. 2017 - 18:15

Mi nijesmo nikad imali razloga za mrznju prema Hrvatima. Mislim da su nam oni vrlo blizak narod. Da zivi hrvatsko-crnogorsko prijateljstvo vazda.
Mišo

22. 10. 2017 - 19:49

Dok su u Srbiji od dec. 1941. do okt. 1944. odmarali ili radili za Rajh, Srbi u Crnoj Gori, BiH i Hrvatskoj većinski bili sa Nemcima, Italijanima i ustašama, Crnogorci su imali 5 a Dalmatinci 3 proleterske brigade, vodili su uporne borbe protiv okupatora i odlučujuće su uticali na ishod rata u Jugoslaviji. Srbi i Hrvati u izdajničkim formacijama zasluženo su podelili neprijatnu sudbinu sa svojim saveznicima iz SS i Vermahta u sloveniji 1945. godine. Danas, njihovi naslednici u Srbiji (često me stid što sam Srbin) jedino čime imaju da se pohvale iz vremena ww2 je nekakvo fantomsko spašavanje "500 američkih pilota". S jedne strane krivimo Amerikance za "zločinačko bombardovanje Srbije 1944. godine", a s druge se hvalimo da smo spašavali pilote koji su nas bombardovali. Kako nacija koju elita uvlači u takve kolosalne logičke zamke može da bude mentalno zdrava. Rećiću vam. NIKAKO! Uzgred, nije bilo 500 nego 324 i nisu bili piloti nego letačko osoblje i nešto pilota.
Objektivno

22. 10. 2017 - 22:54

Miso, tebe licno ne treba da je stid sto si Srbin, jer si covjek koji ima cast i koji je na ovom portalu do sada casno govorio. Ima Srbija dosta odlicnih ljudi ali nazalost bagra i u Srbiji i Crnoj Gori je glasnija i agresivnija pa normalni se ne cuju mnogo i daju pogresni utisak da ih je vecina! Ja ovo govorim iz licnog iskustva sa Srbima u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Kragujevcu.
aee, e!

22. 10. 2017 - 19:55

„Ada čoče, Božija ti vjera, znam ja tu veselu Srbadiju, no kud su joj ti sinovi junaci bili, dok joj nije Bog dao Karađorđa. Ta vi svi tamo fastate jednoga njega junaštvom; a kad vi Bog njega uze između vas, a vi sve sunovrat u turski jaram opet! No kršina i siromašna Crna Gora ne haje ni za Nemanje ni za Murate ni za Bunaparte; oni svi biše i preminuše, a Crna Gora ostade dovijeka i strašnoga suda, u svojoj volji i slobodi; a to ti je u slavi“.
Jede vas zive ovaj simbol

22. 10. 2017 - 23:39

Crne Gore i svega sto je Crnogorsko vas Velje Srbalje vise nego bilo sto drugo! Veliki Mestrovic nas je zaduzio sa ovim simbolom Crne Gore vise no ijedan drugi slovenski brat i dzaba vam vase kukanje, lelekanje i kenjkanje. To je zavrsena prica moji dragi gibancari iz Crne Gore! Jel opet cetnik admin dezurni??? Mora da je jer ne propusta anti cetnicke komentare.
PERPER

23. 10. 2017 - 00:24

Mauzolej je jedan od duhovnih simbola ove države. Ali i simbol kojim se zaustavlja vrijeme i nadvisuje ljudska prolaznost. Veličine Njegoš i Meštrović, svako za svoga vremena i djela, zapravo govore o tom nadrastanju simbolikom lovćenske visine, simbolikom trajanja u vremenu i prostoru na kome se ukrštaju munje kojima odolijeva jedino um, snaga duha, usmjerenost u božju viziju i nadmoćnost. Ne vidim nijedan razlog da taj spomenik mudrosti i postojanosti neko blati prizivajući duhove razdora oko te teme. Jedan veliki Crnogorac i jedan veliki Hrvat smisleno su tu đe jesu, na Lovćenu, simbolu stamenosti i mudrosti Crnogoraca i njihove postojbine.To djelo je izvrsno i treba ga poštovati.
aee, e!

23. 10. 2017 - 03:18

Nema potrebe postavljati pitanje svrsishodnosti Mauzoleja koji jeste simbol crnogorskog identiteta, moralnih visina i vrijednosti dostojne bogolikosti crnogorskog Vladike Rada. Zna se od koga potiče ideja unižavanja i rušenja simbola crnogorske samostalnosti i samobitnosti, od onih koji bi najradije da Crne Gore nema,da ona bude tuđe posvojče,tuđa slava i tuđe ognjište na koje se nalažu kosti crnogorskih predaka. Ali, što je više onih koji se miješaju u stvari pravih Crnogoraca, to više istine izlijeće iz duše ovoga malog ali viteškog naroda. Dako Bog dade da nas više dušmani ostave na miru. Ne zna se da li im više smeta Crnogorac Njegoš ili Hrvat Meštrović. Negatori bi najradije da ti veliki ljudi budu nekako Srbi, ali ako to ne može, onda bolje da ih i nema. Ta praksa se mora jednom prekinuti, nećemo se nikome pravdati!
Novi komentar