BORIS BASTAĆ: Bježite od bejzbol komedija

Ove sedmice za čitaoce Objektiva najbolje i najgore iz svijeta filma, TV i muzike izdvaja Boris Bastać, basista benda Dr Wolf and the Children of the Night.
Objavljeno: 22. 10. 2017 - 09:41 Promjenite veličinu teksta: A A A

ZGRABI

FILM

Bježeći od prenabudženih holivudskih blokbastera posljednjih nekoliko mjeseci istraživao sam manje „dostupne“kinematografije i pronašao prave bisere sedme umjetnosti.

Od sveg srca preporučujem sjajnu iransku dramu „A Separation“ (Ašgar Farhadi, 2011), argentinski film „The Secret in their Eyes“(Huan Hose Kampanela, 2009) i dansko ostvarenje „The Hunt“ (Tomas Vinterberg, 2012).

Veliki sam fan naučne fantastike, pa ću od SF naslova izdvojiti izuzetne filmove „Interstellar“ (Kristofer Nolan, 2014), „Sunshine“ (Deni Bojl, 2007) i „Mission to Mars“ (Brajan De Palma, 2000), uz neizbježni klasik „2001: A Space Odyssey“ (Stenli Kjubrik, 1968).

Dio obavezne filmske literature suopusi Larsa fon Trira, starog cinika i skeptika Vudija Alena, Džima Džarmuša, braće Koen...

TV

Volim da gledam televiziju zbog toga što pruža mogunost izbora. Konzumiram sve - od sporta i muzike do politike i edukativnih programa. Naročito bih istakao profesionalnost TV Al Jazeera i zaista kvalitetne programe televizija kao što su National Geographic i Discovery Channel.

Što se tiče serija, izdvajam legendarnu „Breaking Bad“, iako više nema toga ko je nije gledao, nažalost, prerano završenu „Deadwood“, moćnu„Vikings“ i „Black Sails“.

02-pet-metiniMUZIKA

E ovdje sam već na „domaćem“ terenu. Zbog obilja i raznolikosti muzike koju slušam, zaista mi je teško da sažmem sve u ovom segmentu, ali s obzirom na to da najviše pažnje posvećujem rokenrolu i džezu, pokušaću da izdvojim najupečatljivije predstavnike ova dva pravca.

Što se klasičnog roka tiče, tu su vanvremenski Pink Floyd, legendarni Džim Morison i The Doors, iščašeni Ijan Anderson i Jethro Tull, Džimi Hendriks, Led Zeppelin... Veliki sam fan neobičnog i sjajnog Tomasa Dolbija, džez rok majstora iz Njujorka, progresiv rok benda Supertramp, grupe Steely Dan i genijalnog Princa. Preporučujem i introvertni engleski band Radiohead, naročito album „OK Computer“.

03-stenli-klarkU posljednje vrijeme više pažnje posvećujem i elektronskoj muzici. Odličan utisak ostavlja album „New Comer“ francuskog di-džeja Llorke, koji na atipičan način tretira haus muziku, kombinujući je sa bluzom i džezom. Od početka sam bio zaražen i najboljim trip-hop izvođačima, naročito neprevaziđenom grupom Massive Attack, a često uživam i u muzici koju stvaraju bendovi Talking Heads i Tears for Fears.

Što se tiče džeza, ništa ne može da prođe bez Majlsa Dejvisa, čiji su albumi „Amandla“, „Tutu“ i „Siesta“ pravi dragulji muzike 20. vijeka. Pet Metini i remek-djela „Still Life Talkin“ i „Letter from Home“bili su moj otrov danima.

04-kit-dzaretPomenuo bih i virtuoza na klaviru, Kita Džareta, čiji album „My Song“ predstavlja transcendentalno putovanje kroz različite krajeve planete,kao i rodonačelnike fjužn muzike,multinacionalni bend Weather Report.Tu su i pijanisti Makoj Tajner i Herbi Henkok,basista Stenli Klark,gitaristi Al Di Meola i Džon Skofild,pa Džon Koltrejn, Čarli Parker...

ZAOBIĐI

FILM

Zaobiđite nešarmantne bejzbol komedije i filmove u kojima efekti substituišu nedostatak ideje.

TV

Sve,ali baš sve kanaleTV Pink.Bolje reći - sve populističke kanale, latino-američke, turske i eks-Ju sapunice.

MUZIKA

Turbo folk, razne miligrame,okej, leksingtone i slične „bendove“ imuziku sa Bilbordove top liste.Ukratko – ne prljati sebe muzikom koja se štancuje zbog para.

FOTO: Privatna arhiva / wikimedia.org / youtube.com / npr.org

Komentari: 0

Novi komentar