Evropa treba da bude u strahu od gomilanja malih država

Predsjednik Evropskog parlamenta Italijan Antonio Tajani smatra da Evropa treba da bude u stranu od gomilanja državica, u trenutku kad se Katalonija bori za svoju nezavisnos,t a italijanske regije Lombardija i Veneto glasaju za više autonomije.
Objavljeno: 22. 10. 2017 - 15:50 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Naravno da Evropa mora da se boji množenja državica. Zato niko u Evropi ne namjerava da prizna Kataloniju kao nezavisnu državu - naglašava Tajani u razgovoru za rimski dnevnik Il Messaggero.

- Čak je i Tereza Mej (britanska premijerka), usred Bregzita, rekla da Britanija nikada neće priznati Kataloniju - nastavlja on.

Po Tajaniju, „Španija je istorijski jedinstvena država s brojnim autonomijama, raznolikim stanovništvom koje govori različite jezike, ali su jedinstvena država“.

Tajani razlikuje katalonski referendum od onih u Lombardiji i Venetu, dvije italijanske regije koje glasuju kako bi dobile više autonomije.

- Kao prvo, ta dva referenduma su legitimna, što nije bio slučaj u Kataloniji. Potom, katalonski referendum bio je za nezavisnost, dok Lombardija i Veneto traže više autonomije. U Španioji se ne radi o autonomiji nego proglašenju nezavisnosti, na uštrb pravne države i protiv španjolskog ustava, koje je plod ilegalnog referenduma - zaključuje Antonio Tajani.

Izvor: N1 Info/Reuters/Christian Hartmann

Komentari: 1

Gomilaju se velike države

22. 10. 2017 - 19:52

Kad se država usitnjava onda to nije gomilanje nego usitnjavanje. Bolesno
Novi komentar