Esad Rastoder predsjednik novoosnovane Unije za Sjevernu Ameriku

Sedam crnogorskih iseljeničkih udruženja u Njujorku je osnovalo Unija za Sjevernu Ameriku, za čijeg predsjednika je izabran Esad Rastoder iz Bošnjačkog saveza Crne Gore.
Objavljeno: 22. 10. 2017 - 20:21 Promjenite veličinu teksta: A A A

Predsjednik Upravnog odbora je Marko Orahovac iz Udruženja „21. maj“, a članove Savjeta su Mirsad Jahović iz Udruženja „Cetinje“ i Vesko Karadžić iz Crnogorsko-kanadske asocijacije.

Predsjednik Rastoder je istakao da su „vrata otvorena i za ostala udruženja koja su dobronamjerna i žele dobro Crnoj Gori“, te poručio da „politika neće biti u sferi interesovanja Unije“, a „jedina partija za koju će raditi je Crna Gora“.

Direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović kazao je da Unija ima punu podršku institucije na čijem je čelu.

- Moja preporuka je da se Unija koncetriše na ključna pitanja, poput razvoja obrazovne, kulturne i privredne saradnje - dodao je Mitrović.

Poslanik u Skupštini Crne Gore i član Odbora za međunarodnu saradnju i iseljenike Ervin Ibrahimović je rekao da je formiranje Unije velika poruka ostalim iseljeničkim udruženjima.

- Uniju, kao i našu domovinu, čine svi narodi koji su porijeklom iz Crne Gore. Zato čuvajte tu vrijednost, jer je to najbolja dobitna kombinacija za Vas i one koji žive daleko od svoje matićne drzave - naglasio je Ibrahimović.

Generalni konzul u Njujorku, Željko Stamatović je rekao da formiranje Unije predstavlja korak naprijed.

- Ona je dokaz o savezništvu i o Crnoj Gori onakovoj kakva jeste, kako našu domovinu moramo i ovdje predstavljati na pravi način - dodao je.

Na osnivačkoj skupštini izabrani su i ostali organi uprave, te zaključeno da treba uspostaviti saradnju i sa Asocijaciom dijaspore. Konstatovano i da će Unija ubuduće posebnu pažnju pokloniti obilježavanju najznačajnijih nacionalnih praznika - Dana državnosti i Dana nezavisnosti.

Radio Crne Gore

Komentari: 1

Big mama

23. 10. 2017 - 05:43

E konacno da dodju do izrazaja pravi inTELEktualci!
Novi komentar