Za zdrave zube jedite maslac, salamu, sireve...

Kad je reč o dentalnom zdravlju, uz zubni konac i pastu za zube, jako je važno voditi računa i o namirnicama koje regenerišu zube, smatra australijski stomatolog Stiven Lin.
Objavljeno: 22. 10. 2017 - 20:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Avokado je dobar za kožu, proteini za izgradnju mišića, a za zdravlje zuba - osim svakodnevne upotrebe konca za zube i njihovog obaveznog pranja dvaput dnevno - treba voditi računa i o namirnicama koje unosimo u organizam - upozorio je Lin, precizirajući da su na spisku namirnica koje čuvaju dentalno zdravlje - maslac, salama i sirevi.

Na svojoj internet stranici piše da brojni pacijenti koji redovno, dva ili više puta dnevno peru zube i koriste konac, češće završe na zubarskom stolu s karijesima od onih koji ne vode tako pažljivo brigu o higijeni zuba.

Tvrdi da to zavisi o namirnicama koje unosimo u organizam.

- Zubi su vitalni, živi organi i zahtijevaju pravilnu ishranu kako bi se regenerisali i održali odgovarajuću količinu cakline i zubne kosti ili dentina. Bez pravilne prehrane, oni će se boriti da ostanu cijeli i neoštećeni - kaže ovaj stomatolog.

Ako konzumirate puno vitamina i minerala, zubi će se regenerisati prirodnim putem i biće čvrsti i zdravi. No, ako zdravi nutrijenti izostanu, bakterije i kiseline iz usne šupljine spriječiće taj prirodni proces i uticaće na brže propadanje zuba.

- Ne uzrokuje karijese samo konzumacija šećera, već nedostatak nutrijenata koji jačaju zub. Loša ishrana, nažalost, prevladava u modernoj zapadnjačkoj kulturi - kazao je on.

Da bi zubi bili zdravi, u organizam treba unositi puno vitamina topljivih u masnoći, a to su A, D, K2 i E vitamin.

Vitamin A naći ćete u junećoj jetri, ribi, mlijeku i jajima, vitamin D u masnim ribama, pečurkama, punomasnim mliječnim proizvodima. Vitamina K2 ima puno u mekanim sirevima, jajima, maslacu i salami, a vitamina E u spanaću, brokulama i orasima.

Za zdrave zube preporučuje i konzumiranje čvrstih namirnica, jer utiču na mišiće vilice i podstiču žvakanje i lučenje sline, a slina štiti zube i smanjuje kiselost u ustima. Primjer takve hrane je celer. Ne samo da zahtijeva dodatno žvakanje, već je i namirnica koja masira desni i čisti prostor između zuba.

N1 Info/Shutterstock

Komentari: 0

Novi komentar