Japan: Abe osvojio dvotrećinsku većinu

Konzervativni japanski premijer Šinzo Abe osvojio je u nedjelju dvotrećinsku većinu na prijevremenim parlamentarnim izborima i odmah se obvezao da će odlučno djelovati prema prijetnjama Sjeverne Koreje koje su dominirale izbornom kampanjom.
Objavljeno: 22. 10. 2017 - 20:59 Promjenite veličinu teksta: A A A

Koalicija koju čine Liberalno-demokratska stranka (LDP) japanskog premijera i stranka Komeito, trebalo bi da dobije više od 310 od ukupno 465 mjesta ili dvotrećinsku većinu, prema procjenama koje je u noći prenio državni TV kanal NHK.

Dvotrećinska većina u dva doma bi mogla da mu omogući sazivanje referenduma o reviziji pacifističkog japanskog ustava, napisanog 1947. pod američkim diktatom nakon japanske predaje na kraju Drugog svjetskog rata, čijim se članom 9. japanski narod "zauvijek" odrekao rata.

Na vlasti od kraja 2012. godine, Abe (63) bi mogao da ostane na čelu vlade do 2021. i postane najdugovječniji japanski premijer.

Prije tih izbora, vladina koalicija je imala 318 mjesta u donjem domu parlamenta koji ih ima 475, ali uzastopni skandali su pomutili njezin ugled i prijetili porazom na parlamentarnim izborima prvobitno predviđenim za godinu dana. Abe je prošlog mjeseca odlučio raspisati prijevremene izbore i iskoristio razjedinjenost opozicije.

Uvjerljivom većinom, dobiće više legitimnosti za odlučan stav prema Sjevernoj Koreji koja je već ispalila dvije rakete iznad japanskog arhipelaga. Abe je sklon stavu američkog saveznika koji razmatra sve opcije, uključujući i vojnu.

- Moj neposredni zadatak je da odlučno reagujem prema Sjevernoj Koreji. Za to je potrebna jaka diplomatija. Želim da pojačam našu diplomatsku snagu nakon povjerenja koje smo dobili - rekao je večeras na televiziji.

N1 Info/REUTERS/Toru Hanai

 

Komentari: 0

Novi komentar