Amfilohije: Vlast se boji vjeronauke jer gradi budućnost na bratoubilačkom bezboništvu

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije kazao je da vlast u Crnoj Goru ne dozvoljavaju povratak vjeronauke u škole jer pokušava da gradi budućnost Crne Gore i njenog naroda na bogoubilačkom i bratoubilačkog bezbožništvu.
Objavljeno: 23. 10. 2017 - 08:54 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Boli me to, ta otuđenost Crne Gore i ovog naroda od samog sebe. Ali, ja se u Boga nadam, daće Bog da se vjeronauka vrati u naše škole, a Crna Gora samoj sebi", rekao je Amfilohije e na promociji knjige Obrena Jovanovića "Pravoslavna vjeronauka u osnovnim školama u Crnoj Gori od 1834. do 1918. g.",

On je naveo da se današnji moderni tip škole, za razliku od tipa škole iz vremena kojim se bavi knjiga, pojavio na Zapadu od vremena Francuske revolucije.

"To je tzv. sekularna škola, koja se naziva i laičkom školom. Međutim, sam izraz "laička škola" ukazuje na pritajeni sukob između rimokatoličke i zapadnih crkava i škole, pa je kao takav prenijet i ovdje kod nas. Iako je odnos između crkve i prosvjete kod nas bio drugačiji“, rekao je on.

Mitropolit je kazao da sekularna škola traje preko 200 godina.

"I sad vi uporedite dvjesta godina – to je juče bilo – i hiljade godina. Sveukupna prosveta i obrazovanje ljudskoga roda i naroda hiljadama godina su bili utemeljeni na vjeri. Nažalost, kod nas je suprotno od vremena komunizma, diktature obezboženih revolucionara koji su osvojili vlast bratoubistvom", kazao je Amfilohije.​

IZVOR: Mitropolija.com

 

Komentari: 13

Žika guslar

23. 10. 2017 - 09:04

Jaši Risto, kad te zapalo! Jaši, kada te drugari iz vlasti puštaju! Đihaaa!
Abu khabir muavija

23. 10. 2017 - 12:13

E moj Žiko!Iz ovoga podruma zvanoga kripta svakoga dana kao iz šahta izlazi civilizacijska šporkica a" komunalci" nikako da poprave kvar.
bare

23. 10. 2017 - 09:30

Samo još treba pustiti Amfilohija sa svojim kleronacistima u škole pa da ionako ranjen obrazovni sistem bude sasvim razoren.
Dostojevski

23. 10. 2017 - 09:35

Država je potpuno u pravu što ne dozvoljava vjeronauku u škole, to je individualna stvar,svako može svoje dijete da šalje na vjeronauk ako hoće, Druga stvat,a ko to da drži vjeronauk Srpska crkva i Srpski popovi ? koji šire mržnju prema svemu što nije srpsko i srpske vjere samo ne mržnju prema američkim dolarima i Eurima, Amfilohije Risto Radoviću ,upravo Srpska crkva širi mržnju zajedno sa tobom i srpskim popovima po Crnoj Gori razdvaja narod i djecu od malih nogu. Proklinjanje i širenje mržnje je od sotone ,a sama doktrina Srpske crkve nema veze sa Hristovim učenjem,što je čini hrišćanskom sektom. Amfilohije Radoviću to što su ti Srpske crkve pune za vrijem Blagdana nije razlog što ti ljudi vjeruju u Boga ili su sledbenici prave Hristove vjere,nego ikonografija i folklor koji je tada prisutan,Srpske zastave,nacionalističke pjesme,tvoji govori mržnje, to su razlozi masovnog dolaska sa izuzetkom onih malobrojnih koji dolaze kao pravi vjernici.
Wilkins

23. 10. 2017 - 09:38

Ovaj čovjek !?! je potpuno prolupao. SPC je već izrasla u jednu vrlo opasnu i DESTRUKTIVNU organizaciju u CG. Njeno otrovno korijenje je zagadilo i vodu i zemlju. Bojim se da protivotrova još nemamo.
Ravnopravna Crna Gora

23. 10. 2017 - 10:31

Imamo, imamo, samo da ga pocnemo koristiti. Amfilohije u Spuz, Crnogorske Crkve i Manastiri CP Crkvi i povratak samostalnosti Crkve, a za to je potrebno da nas sto vise podrzi CPC! Osvijestiti Fijpa da ne jubi juke djavoju!
Pjer

23. 10. 2017 - 10:32

Pa, nema protivotrova za bubašvabe!
Tako je

23. 10. 2017 - 09:55

U pravu si risto. Prvo uvesti vjeronauku, onda zatvoriti univerzitete i ostale skole da djeca ne uce gluposti a zatim zatvoriti naucne institucije jer ni onako ne sluze nicemu. Jedino ostaviti CANU ona je u duhu.
Uzgred

23. 10. 2017 - 09:56

Sto covjek ima manje u mozgu lakse mu je mozak isprati. Risto dobro radi u tom smjeru.
Zagor

23. 10. 2017 - 10:40

Licno sam protiv vjeronauke u skoli.A sto se tice vase opaske Amfilohije, kao i do sada ona apsolutno nije tacna.Vi koji ste u proslosti blagosiljali u nebo izidizali osobe kao sto su Arkan,Mladic i njima slicnima nemate pravo da ovo tvrdite.Drugo vi licno vec godinama pokusavate da unesete nemir i bas taj bratoubilacki konflikt.Neznam dali ste svjesni toga ali vi svakodnevno ubjate ovaj Crnogorski narod razno raznim politickim i vjerskim stavovima koji sire mrznju,zlo,netrpeljivost.Podijelili ste brata sa bratom a puno vjernika odbili od vjere.Uostalom,lazima i otimacinom se vjeronauka ne trenira.Vi ste jos jedan los primjer SPC pored Kacavende i ostalih....
danilo s.

23. 10. 2017 - 10:41

Mitropolite Amfilohije, Najveca tekovina modernog doba (od Francuske revolicije) je odvajanje crkve od drzave. A vi i dalje ka da zivimo u srednjem vijeku? Religija (vjera) se praktikuje i uci u Crkvama, u skolama treba da se predaje nauka o religijama. Treba ih uciti o osnovnim ucenjima i istoriji velikih svjetskjih religija. Djaci bi trebali da se upoznaju sa svetim knjigama svih religija - pocevsi od Biblije,Kurana, itd. Organizujte, za djecu vjernika, crkvene skole, ali manite se drzavnih skola. Posto smo, fala Bogu, multinacionalna i multikonfesionalna zajednica taj vas program bi bio cisti promasaj. P.S. Sto vama licno znaci - i pomaze - veliko poznavanje ucenja i istorije Hriscanske crkve kada ne primjenjujete Isusove zakone o ljubavi? I ne zivite u Hristu? Vama je Sv. Sava vazniji od Isusa Hrista? Vama je mrznja prema CG i Crnogorcima preca od propovijednja ljubavi prema "bliznjem svojemu"?
Ephraim

23. 10. 2017 - 11:04

Kada bi se brakovi sklapali iz ljubavi i iz potrebe da dajemo sebe zarad neceg veceg i ljepseg-zdrave porodice a ne zato da bi nam se bankovni racuni spojili i da bismo lakse materijalno prolazili,kada bi nam djeca bila na prvom mjestu a ne ocevima kafane,kladionice i prijatelji a majkama karijere,aerobici i kafe sa prijateljicama,kada bismo bili spremni da makar malo zrtvujemo svog licnog komoditeta i ugodnosti i kada bi majke bile prve tri godine djetetovog zivota uz dijete a ne poslije par mjeseci na posao i kada bi se ocevi vise bavili djecom no svjetskom politikom i fudbalom i kada bi se muskarac i zena u braku zaista voljeli i zrtvovali jedno za drugo i za djecu i kada bi se od prvog razreda uvela vjeronauka kao obavezan predmet u skole jer je nemoguc potpuni razvoj covjeka bez duhovne strane,osim osiholoske,emocionalne,fizicke i materijalne tek tada vise ne bismo morali da pricamo o nasilju u skolama i na ulici i o psihopatologiji nase omadine.
Wilkins

23. 10. 2017 - 16:13

Eto, ti nijesi imao VJERONAUKU u školi, pa vidiš kakva si pametnica ispao.
Novi komentar