Plaćena praksa u Njemačkoj za studente i mlade profesionalce

Odbor njemačke privrede za Istočnu Evropu, u saradnji sa Ministarstvom za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), Društvom za međunarodnu saradnju (GIZ) i Fondacijom Zoran Đinđić, raspisao je novi konkurs za “Program stipendija njemačke privrede za zemlje Zapadnog Balkana”.
Objavljeno: 23. 10. 2017 - 16:29 Promjenite veličinu teksta: A A A

Riječ je o programu koji mladim ljudimaiz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova i Makedonije nudi plaćeno stručno usavršavanje u najpoznatijim njemačkim kompanijama, u trajanju od tri do šest mjeseci. Pored mjesečne stipendije, program pokriva troškove smještaja, osiguranja, putovanja i kursa njemačkog jezika.

Na konkurs se do 13. novembra mogu prijaviti studenti završnih godina osnovnih, master i doktorskih studija, kao i mladi profesionalci do 29 godina, popunjavanjem aplikacije na sajtu www.stipendienprogramm.org.Program je prvenstveno namijenjen kandidatima ekonomskih i inženjerskih struka, ali se nude i stručne prakse u arhitekturi, novinarstvu i poljoprivredi. Neophodno je da kandidat dobro poznaje engleski jezik, dok jepoznavanje njemačkog jezika je prednost. 

“Program stipendija njemačke privrede mladima pruža bogato profesionalno i nezaboravno životno iskustvo. Naši stipendisti dobijaju priliku da rade u nekim od najboljnih njemačkih firmi: Commerzbank, DeutscheBank, Deutsche Telekom, Robert BoschGmbH, Allianz SE, DeutscheWelle, SAP SE. Osim toga, pruža im se mogućnost da putuju, upoznaju Njemačku i steknu nove prijatelje, što predstavlja dodatnu vrijednost Programa na koju smo svi jako ponosni,” saopšteno je iz Odbora njemačke privrede za istočnu Evropu. 
Praksa počinje 1. jula i mjesta ima za 75najboljih kandidata iz regiona. Za 14 godina u programujeučestvovalopreko650 stipendista, od toga 18 iz Crne Gore.

““Učestvovanje u Programu mi je donijelo mnogo pozitivnih stvari. Naučila sam kako izgleda živjeti sam u novoj sredini, upoznala mnogo novih i interesantnih ljudi, obogatila svoje profesionalno iskustvo. 

Ukratko, dobila sam priliku razviti se i postati dio velikog Alumni kluba, kroz čije aktivnosti se usavršavanje nastavlja,“ kaže Jelena Šoškić, koja je 2016. godine obavljala praksu u kompaniji Bosch.

Program će detaljnije biti predstavljen u utorak od 12h na Elektrotehničkom fakultetu i u srijedu na Ekonomskom fakultetu od 10h. Svi zainteresovani mogu da prisustvuju, bez potrebe da se unaprijed prijave.

Komentari: 0

Novi komentar