VLADA I UNICEF: Zaustavimo nasilje (VIDEO)

Šef predstavništva UNICEF-a Osama Kogali uputio je pismo medijima u kome ih poziva da se pridruže kampanji Vlade Crne Gore i UNICEF-a „Zaustavimo nasilje“. Pismo dostavljeno medijima, objavljujemo integralno uz video spot.
Objavljeno: 23. 10. 2017 - 17:17 Promjenite veličinu teksta: A A A

77% građana Crne Gore smatra da roditeljima treba pružiti podršku da djecu podižu bez nasilja.

Stoga su Vlada Crne Gore i UNICEF, uz podršku EU, pokrenuli kampanju Zaustavimo nasilje.

Cilj kampanje je podizanje svijesti o tome što pomaže, a što odmaže djeci da odrastu u srećne i odgovorne odrasle ljude, kao i promovisanje dostojanstvenog vaspitavanja djece. Takođe, cilj nam je i da pozovemo roditelje da se ujedine sa stručnjacima kako bi dobili konkretne prijedloge o tome kako da bez nasilja riješe sukobe sa djecom i postignu da djeca usvoje ponašanja koja smatraju prihvatljivim.

Naše nedavno istraživanje pokazuje da svaki drugi građanin Crne Gore smatra prihvatljivim fizičko kažnjavanje djece, dok vikanje ne smatra nasiljem. Trećina opravdava šamar i prijetnje, a svaki četvrti ispitanik tvrdi da ucjenjivanje nije nasilje. Većina građana, njih 77 odsto, smatra da roditelji ne treba da dozvole djetetu da preispituje njihove odluke.

Kampanja je pokrenuta upravo radi podizanja svijesti da nenasilno vaspitanje djeteta ni približno ne znači podsticanje popustljivog roditeljstva.

Nasilje ima negativan uticaj na psihofizički razvoj djeteta i potrebno je raditi na pružanju podrške svakom roditelju da primijeni alternativne metode u podizanju djece.

Jedan takav servis je besplatna i povjerljiva SOS roditeljska linija koju je u saradnji sa UNICEF-om i EU nedavno pokrenula NVO "Roditelji", a putem koje roditelji mogu sa stručnjacima podijeliti izazove sa kojima se suočavaju i dobiti savjet i podršku.

 

Komentari: 0

Novi komentar