Američki institut: BiH propala država u centru Evrope

Američki institut za stabilizaciju i tranziciju (IST) objavio je opširnu analizu o stanju u Bosni i Hercegovini, navodeći da je BiH "propala država u srcu Evrope", te da se u središtu Evrope odvija velika i opasna kriza.
Objavljeno: 24. 10. 2017 - 12:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Dok se čitav svijet fokusirao na sukobe na Bliskom istoku, u središtu Evrope odvija se opasna kriza. Bosna i Hercegovina koja je nekada služila kao uzorno dijete međunarodne intervencije, danas predstavlja neuspjelu državu", navodi se na samom početku izvještaja.

Dalje se navodi da je zemlja u konstantnoj krizi, da propada i u stalnim je političkim previranjima već više od decenije.

U izvještaju se dodaje da mnogi faktori doprinose tome da budućnost BiH izgleda mračno.

"Uslijed političke i ekonomske nefunkcionalnosti, bezbjednosne prijetnje od islamskog terorizma, te manjka evropskog i američkog interesa, budućnost ove zemlje izgleda mračno. Zajedno ovi faktori doprinose krizi koja prijeti da preraste u krvave sukobe kao 90-ih", stoji u izvještaju američkog instituta.

Navodi se i to da Dejtonski mirovni sporazum nije u stanju da riješi aktuelne probleme u BiH uprkos uspjehu 1995. godine, kada je prekinuo krvave sukobe.

"Samo obnovljen diplomatski pristup predvođen SAD-om može da zamijeni zastarjeli Dejton i da zaustavi političko rasparčavanje zemlje, ali i regiona", naglašava se u izvještaju.

 

Komentari: 5

R

24. 10. 2017 - 13:03

Ako nije mogla opstati Jugoslavija koja je bila uradjena po istom konceptu, kako će opstati Bosna. Svako vuče na svoju stranu. Samo je pitanje dana kad će se raspasti.
A kako može SAD

24. 10. 2017 - 14:23

Ili kako može Španija, ili Indija, ili Rusija? Ne znaš pa je bolje da ne komentarišeš, a ti kako hoćeš
Mile Ronhil i Srbija

24. 10. 2017 - 19:41

je razbijaju od nastanka i to je fakt. Bosnjaci vucu na njihovu stranu a Hrvati na njihovu i tako da tu nema srece.
instituti

25. 10. 2017 - 00:15

Ljudi, institut osniva ko god hoce. ovdje imaju 3 clana od kojih je jedan prezimenom iz nasih krajeva. Ljudi naprave pretragu na Google i onda uzimaju ovakve "ekspertize" za interese kako kome zatreba. Ovakvih clanaka je bilo protiv prijema CG u NATO na desetine, iza kojih su stajali "insittuti" u Americi. Nije mi jasno zasto PA prenosi voako nesto? Jasno je kome ovo ide u prilog.
Gdje je komentar?

25. 10. 2017 - 01:37

Kako vas sram nije da ne objavite komentar o tome kako funkcionisu ovi instituti. Koji je vas motiv da to ne objavite osim sto sam vam povrijedio seljacki ego ?
Novi komentar